123 de mandate de arestare, 48 de razii, 18 vagabonzi și 5 prostituate au fost depistate în patru luni la Reghin în 1948

0
Reghin
Untitled 1
În fostul sediu al Comisariatului azi funcționează Restaurantul Regun

Cercetătorul Zoltan Bartoș a publicat în anul 2011 un studiu amplu despre Comisariatul de Poliție Reghin, în volulmul Reghinul Cultural – Studii și Articole X bazat pe documentele aflate într-un fond documentar în  cadrul Arhivelor Naționale Direcția Județeană Mureș ce tratează perioada 1945-1948 dar care din păcate a trecut aproape neobservat opiniei publice din cauza tirajului redus în care s-a tipărit volumul sponsorizat de Consiliul Județean Mureș și Primăria Municipiului Reghin în colaborare cu ASTRA Despărțământul Reghin, coordonat de prof. Marin Șara. 


Din acest studiu foarte bine elaborat aflăm că în urmă cu 70 de ani în municipiul nostru Biroul de Siguranță executau mandate de arestare pe bandă rulantă, mandatele de aducere la sediu erau la ordinea zilei, perchezițiile domiciliare în materie de armament și în materie judiciară erau foarte la modă la fel și raziile de identificare a vagabonzilor, cerșetorilor și a prostituatelor clandestine.

Studiul de caz al cercetătorului Bartoș Zoltan evidențiază cum a luat ființă Comisariatul de Poliție Reghin, cui i se subordona, organigrama personalului încadrat și atribuțiile birourilor, de-a lungul anilor, rapoarte de activitate, statistici, misiunile curente legate de problemele administrative ale Comisariatului atât în munca de birou cât și cea de pe teren.

Site-ul viselenuautermenlimita.ro vă prezintă câteva date sugestive despre activitatea Comisariatului în domeniul judiciar, pe intervalul martie 1946 – iulie 1948 din care se constată că pe cele cinci luni ponderea infracțiunilor descoperite din totalul celor săvârșite, varia între 70-90%, cu excepția lunii martie cu 40%.


Partea covârșitoare a infracțiunilor intrau la categoria furturi: obiecte de îmbrăcăminte, obiecte de uz casnic, furturi de animale și alimente, diferite scule din ateliere, furturi din buzunare etc. Amintim câteva asemenea infracțiuni selectate de Bartoș Zoltan din maldărul de documente:

Din grajdul lui Hugel Ștefan, domiciliat înPiața Lenin, în noaptea de 2/3 martie s-au furat 2 hamuri.

În intervalul 5-7 aprilie 1946 din casa nelocuită aparținând lui Gantz Eugen s-a furat mobila.

În luna mai 1946, din locuința lui Mozes Emanoil s-au furat 9 milioane de lei.

Pe data de 8 august 1946,  lui Szebesi Gheorghe, aflat la târg, i s-au furat 3,5 milioane de lei.

Din grajdul primăriei Reghin, în noaptea de 21/22 august s-au furat 3 cai.

În intervalul 15-25 august, s-au furat clanțele de la ușile Bisericii luterane.

În noaptea de 7/8 noiembrie 1946, s-au furat 5 uși de la closetul școlii primare romano-catolice. Din interiorul Bisericii romano-catolice s-au furat mai multe becuri electrice (noiembrie) și 2 fețe de masă de la altar (decembrie).

În noaptea de 19 decembrie 1946 din proprietatea lui Cătărig Ilie s-a furat carnea de foc pusă la fum.

În noaptea de 25/26 aprilie 1947, de la sediul cooperativei ,,Viitorul,, s-au furat 737.000 lei.

În cursul lunii mai a anului 1947, datorită vigilenței gardienilor publici Lazăr Ioan și Szilagyi Iosif a putut fi prinsă o bandă înarmată de spărgători, compusă din 9 persoane, care în cursul anchetei au recunoscut 36 de spargeri comise în oraș și în comunele limitrofe.

Din lipsa notelor explicative la rapoartele statistice lunare cercetătorul Bartoș Zoltan nu a putut realiza o analiză detaliată a evoluției fenomenului infracțional pentru intervalul 1946-iulie 1948. De asemenea, nu a putut explica nici oscilațiile mari, de la o lună la alta, în cazul mandatelor de arestare.

O statistică mai detaliată însă s-a păstrat pentru intervalul 28 ianuarie – 1 mai 1948. Astfel au fost întocmite 336 procese-verbale de contravenție (în materie de circulație – 62, pentru localuri publice, 16 pentru salubritate, 195 pentru biroul populației și carte de imobil, 35 pentru moravuri, 25 și pentru protecția animalelor 3).

S-au executat 123 de mandate de arestare și 163 de mandate de aducere. Au fost efectuate 12 percheziții domiciliare (4 în materie de armament și 8 în materie judiciară). S-au furnizat note informative Biroului de Siguranță Reghin – 32, Serviciul Economic – 42 și B.N.R. – 1. Până în data de 1 februarie au fost luate în evidență 26 de restaurante clasa a II-a, 10 cărciumi și o casă de toleranță cu 5 prostituate. S-au efectuat 48 de razii în cursul cărora au fost identificați 18 vagabonzi, 10 cerșetori și 5 prostituate clandestine.


1947-scanteia-01

Ca și o curiozitate după apartenența politică, a angajaților Comisariatului Poliției Reghin la 29 iunie 1946, din totalul de 43 de agenți 28 erau comuniști, 14 apolitici, 1 neprecizat. 

În anul 1948, pe intervalul 28 ianuarie – 1 mai, s-au ținut 12 ședințe sindicale și 21 ședințe politice, având ca temă principală ”lupta necruțătoare ce trebuie să o ducem împotriva dușmanilor regimului și (pentru apărarea) intereselor poporului”.
În aceeași arie de interes, pot fi amintite existența a două ziare de perete în care au fost publicate de 15 angajați 35 de articole. Întreg personalul era abonat la ,,Scânteia” la care lunar se mai adăugau două abonamente la ,,Pentru pace trainică pentru democrație populară” și 4 abonamente la ,,Viața sindicală”. 
Toți angajații Comisariatului erau înscriși, cu data de 8 octombrie 1945, în Sindicatul Polițiștilor și deasemenea toți gardienii publici aveau statutul Partidului Muncitoresc Român și cunoșteau în linii generale Constituția Republicii Populare Române.

 


viselenuautermenlimita.ro

 

 

 

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *