20 DE LUCRURI PE CARE NU LE ŞTIAŢI DESPRE DUMITRIŢA GLIGA!

Zilnic venim în contact cu foarte mulți oameni, care mai de care mai diferiți, cu aspirații proprii, cu liste de valori personalizate, cu propriile definiții ale fericirii și tristeții și cu multe alte trăsături, care le șlefuiesc un chip unic. În calitate de jurnalist am cunoscut omul în cele mai diferite și complexe ipostaze, l-am văzut cum reacționează la provocări și cum se comportă atunci când își atinge limitele, cunosc diferența dintre un om care caută să iasă în evidență și unul care cu adevărat o face. Am stat de vorbă cu oameni din toate clasele sociale, i-am promovat, le-am relatat poveştile de viaţă, și recunosc că, de la fiecare am avut de învăţat câte ceva. Site-ul „visurilenuautermenlimita.com”vă prezintă azi, episodul cu numărul patru din rubrică noastră lunară intitulată “20 de lucruri pe care nu le ştiaţi despre cei mai populari membri VNATL”. Acest episod o are protagonistă pe Dumitriţa Gliga, jurist și jurnalist de profesie, care s-a născut în Reghin acum 40 de ani.
Vorbim de o femeie plină de distincţie, cu maniere incontestabile, mamă a doi băieți superbi – Vasile-Horea și Dumitru-Iancu, și ale cărei realizări profesionale sunt adevăruri neîndoielnice. Destinul ei se învârte în jurul cifrei 2, fie că vorbim de educaţie, jurnalism, afaceri, dans sportiv, agricultură, evenimente sau de politică. S-a născut în data de 2 august 1980, şi este al doilea copil al familiei, a absolvit 2 facultăţi în paralel, a făcut 2 ani într-un an la facultate, a locuit la trei adrese toate cu cifra 2, şi-a botezat primul fiu pe data de 29 august, a realizat prima revistă de dans sportiv din România în 2002, a organizat XII-ediţii ale „Balul Însuraților”, pe 21 august 2020 a avut o întrevedere cu ambasadorul Confederaţiei Elveţiene, Excelenţa Sa Arthur Mattli, şi lista ar putea continua. Dar haideţi să o cunoaştem mai bine din datele personale şi din realizări, nu din bârfe sau zvonuri fabricate. Conform Horoscopului, cuvintele cheie care o definesc sunt: cooperarea, medierea, respectul pentru cei din jur, asocierea în parteneriate cu ceilalţi şi adaptabilitatea. Un alt obiectiv în viaţa persoanelor cu numărul destinului 2 ar putea fi cel de a strânge oamenii împreună, de a instaura cooperarea între ei şi de a încuraja spiritul de echipă. Păstrarea ordinii, a armoniei şi dirijarea energiei de grup pot avea rezultate uimitoare. Fiind o persoană onestă, constantă, hotărâtă şi diplomată, deţinătorul/oarea cifrei 2 ca număr al destinului poate realiza multe lucruri în viaţă” am încheiat citatul.
- În urmă cu 34 de ani, o elevă cu o siluetă firavă, obraz de porţelan, dar extrem de ambiţioasă, intra pe poarta Şcolii Generale Nr. 5 din oraş, ţinându-şi părinţii de mână. Avea doar 6 ani şi o lună, dar purta în suflet o sumedenie de planuri pe care era hotărâtă să şi le împlinească. Pentru că își dorea foarte mult să meargă la școală, înainte de a se încrie, a “furat“ mireasa la o nuntă pentru a putea cere în schimb un ghiozdan! Chiar dacă era mezina clasei, a ajuns în scurt timp să dovedească că merită un loc în „Banca de Onoare”, și că s-a autodepăşit permanent la învăţătură, în activitatea practică, şi în comportare. Şi-a tocit coatele pe băncile şcolii, visând să devină avocat şi de la început a fost premianta „magna cum laude” a clasei.
Dumitriţa Gliga este a 5-a elevă din dreapta imaginii din rândul de jos şi ţine litera R în braţe fără să bănuiască pe atunci că numele ei de familie va deveni un simbol şi o marcă înregistrată. - Fiind educată încă de mică să aibă respect pentru cultul muncii, și pentru oameni, din clasa a VI-a Dumitriţa a început să traducă toată corespondenţa în/din limba engleză și franceză a firmei de familie proaspăt înființate – astăzi „Gliga Instrumente Muzicale”, şi să lucreze în fiecare vacanţă în atelierul de şlefuit zilnic, de la ora 7 până la ora 14.00, pentru a-şi câştiga primii bani.
- În clasa a VII-a s-a calificat la Olimpiada de Limba şi Literatura Română și a obținut nota 10 la etapa pe oraş, iar în clasa a VIII-a fost între primii pe judeţ la acelaşi concurs, având ca profesor pe d-na Zamfira Timaru. Pasiunea acesteia pentru gramatică a atras chiar şi atenţia renumitului profesor clujean G.G. Neamţu, care i-a scris o dedicaţie antologică pe o carte, după ce a încercat să o convingă să se înscrie la Facultatea de Litere – UBB Cluj, în ideea ca ulterior să profeseze ca și cadru universitar: “Domnișoarei Dumitrița Gliga, în semn de sinceră admirație, simpatie și prietenie deopotrivă. Păcat, Dumitrița, că nu ai vrut să te faci gramatician!”
- Întâmplarea face că am fost colegi în aceiaşi şcoală generală, şi ţin minte că era vedeta şcolii, şi foarte mulţi elevi erau îndrăgostiţi de ea şi îi strecurau în bancă bileţele secrete de dragoste şi flori.
- A absolvit Liceul „Petru Maior” din Reghin, profil Informatică, promoţia 1998, având-o ca dirigintă pe prof. Crista Săcărea. În timpul liceului a colaborat cu televiziunea locală „TV Reghin”, deținută de Daniela și Călin Uța și a realizat reportaje memorabile despre diverse activități economice și sociale din municipiu.
- Partcipând la Festivalul ”George Enescu“ pe 7 septembrie 1995, la Palatul Parlamentului, pe când era doar o elevă în clasa a IX-a, Dumitrița a fost cea care l-a convins pe Sir Yehudi Menuhin – asta după ce a reușit să se strecoare în culise – să vină să viziteze expoziția de viori pregătită de Vasile Gliga, chiar în foaierul Senatului României. Ce a urmat după întâlnirea antologică dintre maestrul violonist Yehudi Menuhin şi maestrul lutier Vasile Gliga se ştie…
- După absolvirea liceului a fost admisă la ambele facultăți la care a dat admitere, Ştiinţe Politice şi Administraţie Publică din cadrul Universităţii „Babeş Bolyai”, secția Jurnalistică, şi Facultatea de Drept din cadrul Universităţii „Dimitrie Cantemir”, ambele din Cluj-Napoca. Era anul în care marii profesori de Drept din Cluj – prof. univ. dr. Ion Deleanu, prof. univ. dr. Ernest Lupan, prof. univ. dr. Hangan trebuiau să aleagă – legea le impunea – catedra la cere vor preda, la facultatile de stat sau privată și majoritatea au ales „Dimitrie Cantemir”, de aceea Dumitrița a dat admitere direct acolo. Ca o paranteză, la facultatea de jurnalism era o concurenţă de 32 de candidaţi pe un loc, iar reghineanca a fost admisă între primii candidaţi. Dumitriţa s-a hotărât să urmeze ambele facultăţi. Din anul doi a întrerupt studiile la Drept şi a terminat anii 2 şi 3 într-unul singur, la zi, la Jurnalistică, fiindcă avea media peste 9,50 şi recomandarea unui profesor universitar. A absolvit cei 4 ani ai Facultăţii de Jurnalistică la 21 de ani cu Lucrarea de Licenţă „Libertatea de exprimare. Legea Presei din România”, care a fost notată cu 10. A continuat apoi Facultatea de Drept, pe care a absovit-o tot cu nota 10 la licenţă.
În ciuda faptului că Dumitriţa Gliga are o inteligenţă interpersonală mai rar întâlnită şi abilităţi lingvistice de necontestat este lipsită de înfumurare şi străină de orice vanitate - În studenţie, puţini ştiu, că, Dumitriţa Gliga a fost director de marketing la Firmele Gliga şi colaborator la Radio România, Studioul Teritorial de Radio Târgu-Mureş, și făcea naveta aproape zilnic Cluj-Napoca – Reghin – Târgu-Mureș. Au rămas antologice intermedierile Dumitriţei pe care le-a făcut pentru postul de radio cu Nadia Comăneci (prima gimnastă din lume care a primit nota zece într-un concurs olimpic de gimnastică, şi câștigătoarea a cinci medalii olimpice de aur), cu Gabriela Szabó, singura intervențe în direct a acesteia chiar înainte de marea premeire de la Monte Carlo, în anul 1999 când a fost desemnată cea mai bună sportivă a lumii, şi cea mai bună sportivă a Europei; şi nu în ultimul rând, cu Alexandra Nechita, „Micuța Picasso”, care la 11 ani era senzația lumii întregi, picturile ei fiind vândute cu mai mult de 100.000$.
- În anul 2000 Dumitriţa a devenit preşedintele Fundaţiei Cultural-Umanitare „Vioara”, prin intermediul căreia s-a înfiinţat Gimnaziul „Mirona”, la Reghin, singura instituţie de învăţământ gimnazial din Europa, ce oferă cursuri integrate de dans sportiv şi limbă enegleză, la care învaţă în anul 2020, 280 de şcolari şi preşcolari.
- Implicarea în dansul sportiv a început în sprijinul Mironei Gliga, multiplă campionă națională și campioană mondială la dans sportiv. După mai mult de un an de corespondență, cel mai titrat antrenor al lumii la dans sportiv accepta să vină să predea la Reghin. Dumitrița a fost cea care a tradus primele seminarii cu antrenori străini din România pentru antrenorii români veniți la Reghin din întreaga țară. A editat şi tehnoredactat singura revistă a dansului sportiv din România intitulată „Flash-Dance”. În materie de organizator de competiţii de dans, este deţinătoarea mai multor recorduri: a organizat primul Campionat Mondial de Dans Sportiv, de Profesioniști, Latino, la Reghin în anul 2007, şi Cupa Europeană la Dans Sportiv în Târgu Mureş la Sala Polivalentă, cinci Gale ale Dansului Sportiv din România, plus, 15 ani consecutiv, a organizat „Cupa MIRONA” la Dans Sportiv la Reghin. A fost mulți ani membru în Comisia de Relații Externe a F.R.D.S. și de câțiva ani realizează corespondenţa în limba engleză cu Forumul Mondial de Dans Sportiv de la Reghin la Lausanne în Elveţia.
- Întotdeauna în paralel cu munca desfășurată și implicarea totală în foarte multe domenii, Dumitrița a fost permanent preocupată de aprofundarea cunoștințelor. A absolvit și SNSPA – Școala Națională de Ştiinţe Politice şi Administrative – Studii academice post-universitare din București, doi ani și jumătate, iar în 2013 a absolvit Facultatea de Științe Economice – Finanțe – Bănci, la Universitatea “Petru Maior“ din Târgu Mureș.
- Este președinte al Asociaţiilor de vânătoare „Genesis” şi „Ecosilva”, care gestionează trei fonduri cinegetice.
- De 22 de ani, Dumitriţa a participat la zeci de expoziţii cu standul de instrumente muzicale al firmelor „Gliga”, la cele mai renumite târguri de profil din Franța, Germania și S.U.A.
- A organizat cu succes XIII ediţii ale evenimentului „Balul Însuraţilor”, o manifestare cultural artistică devenită marcă înregistrată, la care participă sute de oameni îmbrăcați în port popular şi care aduce un adevărat elogiu familiei şi tradiţiilor populare. Evenimentul se bucură de un real succes, se organizată în fiecare an în primul sfârșit de săptămână al lunii februarie.
Dumitriţa Gliga în familie, sanctuarul în care se poate bucura de viaţă cel mai bine - Când stai de vorbă cu Dumitrița, ești copleșit de optimispul, calmul și puterea de muncă. Și este bucuroasă că are privilegiul de a aplica în viața de zi cu zi toate domeniile în care a studiat. Ca jurist al fermelor Gliga, Dumitriţa s-a specializat în Legea cadastrului – în intăbulări, a studiat piaţa terenurilor agricole extrem de minuţios. Fermele Gliga au reuşit în 15 ani să facă comasări în trei comune din judeţul Mureş şi să optimizeze dimensiunile exploataţiilor agricole ale fermei în parcele care variază între 20 şi 60 de hectare.
Dumitriţa Gliga sau femeia multilateral dezvoltată a capitalismului - În plan politic a coordonat campania electorală a tatălui său Vasile Gliga, la alegerile parlamentare, şi fost implicată în toate campaniile electorale ulterioare. Totodată este coordonatorul Departamentului pentru Afaceri Externe al PSD, pe judeţul Mureş.
- Anul trecut a vizitat tabăra de refugiaţi sireni din oraşul Gaziantep din Turcia, la granița cu Siria.
- Reghineanca este totodată colaborator neremunerat al Adunării Parlamentare a Mediteranei, care are trei obiective de bază: garantarea securităţii şi stabilităţii în regiune, promovarea păcii, şi promovarea şi consolidarea încrederii între statele mediteranieene. Cea mai importantă delegaţie din care a făcut parte Dumitriţa Gliga în cadrul PAM din partea României a avut loc în luna octombrie a anului 2019, la Washington DC, fără a avea calitate de demnitar şi unde a avut vizite şi întrevederi cu cele mai importante somităţi din domeniul Securităţii Mondiale. Pe 20-21 februarie 2020 a participat la Atena, în Parlamentul Greciei, la cea de-a 14-a Sesiune plenară a Adunării Parlamentare a Mediteranei (APM), unde au fost prezentate și discutate rapoarte și proiecte de rezoluții pe teme prioritare pentru zona mediteraneană precum: evoluțiile politice și din domeniul securității în Orientul Mijlociu și Nordul Africii, combaterea terorismului în regiunea euro-mediteraneană, cooperarea economică, facilitarea comerțului şi gestionarea migrației.
- La 37 de ani a absolvit Colegiul Naţional de Apărare „Carol I” Bucureşti, Departamentul pentru studii de securitate şi leadership – programul postuniversitar de formare și dezvoltare continuă – „Securitate și bună guvernare”, domeniul Științe militare, informații și ordine publică. Vorbim de o instituție de învățământ din România, înființată în anul 1992 şi care este considerată cea mai înaltă formă de învățământ politico-militar din România.
Ambasadorul Confederaţiei Elveţiene, Excelenţa Sa Arthur Mattli, pe data de 21 august 2020 vizitat fabrica de viori Gliga şi Centrul de Dans Sportiv de la Reghin şi a avut o întrevedere cu Dumitriţa Gliga - Deşi Dumitrița Gliga este prezentă permanent în multe domenii, ea a stat departe de lumina reflectoarelor. Apariţiile publice au fost extrem de discrete, în realitate ea nu şi-a neglijat niciodată vocaţia de manager, jurnalist şi jurist şi a dezvoltat în timp relaţii profesionale cu personalităţi naţionale şi internaţionale. Datorită magnetismului, al unui simţ practic extrem de dezvoltat, şi a unei inteligenţe intrapersonale nativă, a reuşit să fie apreciată în toate sferele de activitate în care s-a implicat. Cea mai recentă întrevedere a Dumitriţei Gliga cu o mare personalitate de talie mondială a avut loc pe data de 21 august 2020 când Ambasadorul Elveţiei, Excelenţa Sa Arthur Mattli, a vizitat fabrica de viori Gliga şi Centrul de Dans Sportiv de la Reghin. La finalul vizitei sale diplomatul helvet a mulţumit gazdelor sale pentru ospitalitatea cu care a fost primit şi a adresat dnei Dumitriţa Gliga invitaţia de a-l vizita la Bucureşti, în vederea unor întâlniri bilaterale cu mediul de afaceri elveţian, interesat de dezvoltarea de afaceri în România. Ar urma ca la aceste întâlniri la care dna Dumitrița Gliga va participa să se discute şi aspecte privind cadrul legislativ naţional şi local, precum şi interferenţele dintre administraţie şi mediul de afaceri.
Până la vârsta de 40 de ani Dumitriţa Gliga a dovedit în toate manifestările vieţii că, ea crede în educaţia din familie, din şcoală şi din biserică, şi consideră că fericit este cel care a învăţat să admire, nu să invidieze. A dovedit totodată că este un spirit liber, precum sabia a cărei chemare este să lupte, nu să ruginească în teacă. Iar, după ce a performat în atâtea domenii de activitate, este propunerea PSD pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Mureş, la alegerile din 27 septembrie 2020. Să fie o coincidenţă sau e mistica destinului ? Vom vedea după alegeri dacă tainele miraculoase, ascunse în cifre, îi vor asigura un nou succes Dumitriţei Gliga, şi dacă a fost predestinată pentru această funcţie. În rest nu putem decât să îi urăm succes la examenul de vot democratic pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, la alegerile ce vor urma.
Citind articolul de mai sus îmi exprim toată admirația și considerația mea pentru Dumitrița Gliga și nu pot decât să-ți urez ca toate visele,năzuințele tale să se realizeze spre binele tuturor.Mult succes!