20 DE LUCRURI PE CARE NU LE ŞTIAŢI DESPRE ILIE SIMION FRANDĂŞ !
Zilnic venim în contact cu foarte mulți oameni, care mai de care mai diferiți, cu aspirații proprii, cu liste de valori personalizate, cu propriile definiții ale fericirii și tristeții, și cu multe alte trăsături, care le șlefuiesc un chip unic. În calitate de jurnalist am cunoscut omul în cele mai diferite și complexe ipostaze, l-am văzut cum reacționează la provocări și cum se comportă atunci când își atinge limitele, cunosc diferența dintre un om care caută să iasă în evidență și unul care cu adevărat o face. Am stat de vorbă cu oameni din toate clasele sociale, i-am promovat le-am relatat poveştile de viaţă și recunosc că de la fiecare am avut de învăţat câte ceva. Site-ul viselenuautermenlimita vă prezintă azi al doilea episod din rubrică săptămânală intitulată “20 de lucruri pe care nu le ştiaţi despre cei mai populari membri VNATL”. Al doilea episod îl are protagonist pe Ilie Simion Frandăş, jurist, scriitor, moderator de televiziune şi secretar al ASTREI Reghin, originar de pe Valea Gurghiului, de la Glăjărie, dar care, locuieşte în Reghin de 29 de ani.
Vorbim de un om pasionat de tradiția și istoria locală, care, în calitate de moderator al unor emisiuni de televiziune, a avut ocazia, în cariera sa profesională, să întâlnească de-a lungul anilor, o serie de personalităţi de prim rang, ale României începând de la academicienii: Ionel Valentin Vlad președintele Academiei Române, şi academicianul Alexandru Surdu vicepreședinte al Academiei Române, la diplomatul și politicianul Ioan Rațiu până la avocatul Niculae Cerveni sau la etnologul Pamfil Bilțiu, încheind cu profesorul Dumitru Acu, președintele ASTREI, şi avocatul Victor Ciorbea primul premier al României de după 1989, care este un prieten apropiat al reghineanului.
Ilie Frandăş este un om care are în destin cifra 2, iar cuvintele cheie care îl definesc sunt:cooperarea, medierea, respect pentru cei din jur, asocierea în parteneriate cu ceilalţi şi adaptabilitatea. Horoscopul spune despre aceşti nativi că „Deoarece persoanele care au numărul destinului 2, iubesc foarte mult mediile amiabile, parteneriatele de afaceri care favorizează o extraordinară competiţie nu sunt potrivite pentru acestea. Va trebui să luaţi în calcul numai acele parteneriate care, permit manifestarea şi dezvoltarea talentului dumneavoastră de a aduce oamenii împreună, în spiritul cooperării”.
- Numele său complet este Simion Ilie Frandăş şi s-a născut la 27 februarie 1952 în localitateea Glăjărie din comuna Gurghiu. A învătat să citească în limba chirilică la vârsta de 12 ani, de la Vasile Lucaciu. un român care a fost în tinereţe militar în garda de onoare a arhiducelui Franz-Ferdinand, prinţul moştenitor al coroanei dublei monarhii şi care a fost martor ocular la asasinarea acestuia pe 28 iunie 1914 de către extremistul sârb Gavrilo Princip.
- În calitate de gazetar, Ilie Frandăş a publicat primul articol în revista „ASTRE” prima publicaţie de informaţie şi opinie din Reghin tipărită în patru limbi care era editată de Asociaţia pentru Tineret Reghin. Articolul publicat pe 25 martie 1999 şi intitulat Biografia unei idei „Precedentul Asociaţiei pentru Tineret Reghin” considera Ilie Frandăş că a fost „Societatea Tinerimea Română din Reghin şi jur” o entitate care s-a înfiinţat la Reghin în perioada interbelică şi a cărei acţiuni s-au concretizat în organizarea serbărilor populare tradiţionale, prilejuite de „Târgul Fetelor” de la Gurghiu, „Târgul Rusalilor” de la Deda şi Ruşii-Munţi şi „Târgul Cireşelor” din comuna Brâncoveneşti în colaborare cu ASTRA Reghin. Cel mai recent articol semnat de protagonistul serialului nostru este un studiu de război legat de „Lupta Aeriană de la Mociar din 31 August 1944” şi care a fost publicat în Nr. 1 al revistei „Astra Reghineană” (Vivat, crescat, floreat!)
- A scris prima carte la vârsta de 52 de ani „Lunca Bradului-Repere în timp”, apărută la Editura Tipomur, în urmă cu 18 ani şi care a fost lansată în cadrul manifestării „Zilele Bibliotecii Comunale Gurghiu” în perioada 23-24 noiembrie 2002.
- În 21 de ani de când scrie, a publicat 400 de articole de presă în publicaţii din ţară, şi din străinătate.
- A lucrat timp de 21 de ani în sistemul Cooperaţiei de Consum, în comunele: Gurghiu şi Brâncoveneşti.
- În calitate de moderator de televiziune la posturile „Gliga TV” şi „Ardeal TV”, în ultimii 12 ani a realizat în jur de o mie de emisiuni. Cele mai apreciate interviuri de opinia publică au fost cele realizate în emisiunile: „Viaţa la ţară”, „Mărturii Ale Trecutului” şi „Nestemate Someşene”.
- Împreună cu soţia sa Valerica Frandăş, cu care s-a căsătorit pe 20 mai 1977, a fost naş în ultimii 42 de ani la 38 de perechi de miri.
- Împreună cu Ansamblul Folcloric „Doina Mureşului”, a reprezentat România pe scenele a 26 festivaluri internaţionale de folclor, din străinătate în calitate de dansator în echipa bătrânilor. Ultimul festival la care a reprezentat Reghinul şi România cu cinste a fost la un Festival Internaţional de Folclor în oraşul Bar din Muntenegru.
- Puţină lume ştie că Ilie Frandăş face parte din Corpul Experţilor Electorali din România, şi că, în ultimii 50 de ani a participat la toate alegerile şi referendumurile din România, în calitate de membru al birourilor electorale de secţie, sau de preşedinte de circumscripţie. Prima oară a fost membru într-o comisie la Glăjărie, pentru alegerile din 9 aprilie 1970, iar pentru alegerile locale din 27 septembrie 2020, a fost desemnat preşedinte al Circumscripţiei Nr. 87 din comuna Solovăstru.
- Are o pasiune pentru carte veche şi pentru arta religioasă (cea mai veche operă este un Mărgăritar tipărit la Bucureşti în 1760) iar cea mai valoroasă din punct de vedere sentimental este un Minei de Blaj care a fost folosit în Mănăstirea Hodacului, pe Tireu, cu o însemnare preţioasă datată de la 1875. Însă puţini ştiu că pasiunea pentru cărţi a lui Ilie Frandăş a pornit de la citit. „Aveam în sat o bibliotecă cu vreo 2000 de volume. Le-am citit pe toate, până prin clasa a VI-a, astfel încât lecturile necesare până la terminarea liceului, le aveam încă din copilărie” declara scriitorul reghinean pentru siteul aşiiromani.com în interviul „Un ambasador al tradiţiilor culturale din lumea satelor mureşene” pe 27 septembrie 2019.
- În 43 de ani şi 8 luni, cât timp a fost în câmpul muncii, nu a fost niciodată în concediu de boală. S-a pensionat în 27 februarie 2017 din funcţia de consilier superior din cadrul Biroului de Cadastru şi Registru Agricol al Primăriei Municpiului Reghin.
- Este deţinătorul unei colecţii impresionante de reviste vechi româneşti, iar alte două colecţii de reviste vechi germane şi maghiare le-a donat pentru biblioteca Despărţământului ASTRA Reghin.
- Ca iubitor de istorie a colecţionat multe scrisori datate din perioada Primului Război Mondial şi manuscrise cu valoare istorică de mare însemnătate pentru arealul mureşean.
- Deţine o colecţie de fotografii vechi dinainte de Primul Război Mondial. A primit un premiu în bani fiindcă a participat la un concurs organizat Muzeul Etnografic din Târgu-Mureş.
- În timpul liber, în paralel cu cariera profesională, a fost staroste sau colăcar la zeci de nunţi.
- A fost chizeş la multe jocuri (populare). Cel mai mare eveniment la care este invitat frecvent Ilie Frandăş este „Balul Însuraţilor” o manifestare cultural artistică ajunsă la XIII-ediţii în care participanţii vin costumaţi numai în port popular, şi care îşi propune să aducă un elogiu familiei şi tradiţiilor neamului românesc şi care se organizează în fiecare an, în cursul lunii februarie de familia Gliga din Reghin.
- Pe vremea când era om de afaceri, a extras esenţă de brad (ulei volatil) după o metodă proprie înscrisă la OSIM, substanţa respectivă fiind cotată ca una din cele mai bune din Europa.
- Deţine un masterat în administraţie publică europeană.
- A scris 8 cărţi şi are în lucru mai multe cărţi cu tematică istorică şi folclor . Cea mai recentă carte publicată este „ALTE PUNCTE DE VEDERE” (Articole şi Comunicări 2007-2018) tipărită la Editura Media Image.
- Este membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti şi al Ligii Scriitorilor din România.