Omagiu unui paznic de vânătoare la 100 de ani de la trecerea în veșnicie
Zoltan Ioan a Monului un paznic de vânătoare autentic de care se naște unul la 100 de ani
S-a născut la 14 iunie 1839 în Orșova și a trecut la cele veșnice în la 25 iulie 1918. A fost înmormântat pe 27 iulie 1918 de către preotul Demetriu Fărcaș în cimitirul de pe deal din sat. A fost căsătorit cu Nastasia Bloj și timp îndelungat a fost paznic în terenul de vânătoare Gurghiu, azi teren aflat în administrația Ocolului Silvic Fâncel. A fost paznic și vânător deopotrivă pe vremea, când aceste păduri aparţineau vestitului grof Sámuel (Samu) conte Teleki de Szék (1845-1916) originar din Dumbrăvioara, primul transilvânean care a realizat o expediție în Africa de Est și primul european care a urcat pe Muntele Kenya, ajungând la altitudinea de cca 4300 m.
Valea Gurghiului a fost timp de peste 200 de ani un loc de vânătoare preferat ale prinţilor din Europa, iar unul dintre vânătorii obişnuiţi cu pădurile de pe Valea Gurghiului pentru care a organizat partide de vânătoare, Zoltan Ioan a fost și viitorul rege Eduard al VII-lea al Angliei și arhiducele Rudolf al Austriei (1858 – 1889) a căror povești de vânătoare au ajuns să fie relatate până și celebrul ziar The New York Times. Păcat că în acele timpuri nu a avut cine să îi consemneze întâmplările necenzurate prin care a trecut un locuitor din Orșova alături de atâtea capete încoronate bogate în învățăminte și în observații personale care azi ar fi făcut deliciul multor pasionații de picanterii și curiozități istorice.
O altă fotografie a aceluiași paznic de vânătoare a circulat ani de zile și pe o carte poștală realizată de fotograful Georg Heiter la Borsec, unde paznicul de vânătoare Zoltan Ioan este mult mai tânăr înarmat în rol de căpetenie în fața a patru tovarăși de vânătoare care transportă un urs pe niște pari.
Iar apoi l-am recunoscut din nou pe același Ioan Zoltan a Monului într-un portret realizat de celebrul pictor cehoslovac Vicențiu Melka care se știe că îl însoțea de multe ori pe prințul Rudolf al Austriei la vânătorile sale în Munții Gurghiului și care a mai lăsat desenate pentru posteritate și chipurile vânătorilor de urși români, a bătrânului Vasil (Gliga probabil) și al lui Nechita Bloș Pictura a fost reprodusă cu ajutorul unei fotografii care a apărut pe 15 iulie 1934 tot pe coperta unei reviste de vânătoare.
La 18 ani de la moartea lui Zoltan Ioan a Monului în 1936 dintre paznicii din generația sa nu mai trăia decât Aron Iacob, în vrâstă de 82 ani, tatăl excelentului şef al paznicilor terenului regal, Iacob Iacob de pe Valea Gurghiului care a oferit datele care se știu despre paznicul de vânătoare din Orșova. După 82 de ani de atunci am descoperit articolul cu pricina în care bătrânul Aron Iacob a înşirat atunci numele tovarăşilor săi de vânătoare: Florea Fărcaş a Popii, Ioanu lui Dumitraş, din Hodac; Gliga Vasile (Vaszil) a Dzugăului din Ibăneşti; Vasile Blaj lui Ioan; Zoltan Ioan al Monului; Muntean Dumitru Chitu; Bloj Simion din Orşova; Aron Iacob din Urisul de Jos; David Ciorba din Comori; Gavrilă Bogdan din Săcădat. Şeful acestor vânători a fost organizatorul prim al terenului Gurghiu: Iosif Pausinger, bunicul doamnei Popescu din Reghin, soția lui Ioan Popescu, primar al orașului Reghin în perioada 1924-1940 și vânător renumit. Ei au pornit glorioasa tradiţie vânătorească a Gurghiului.
Mai târziu tradiția a fost continuată de alte generații de orșoveni din care amintim pe paznicul de vânătoare regală, Macedon Moldovan, paznicul Iuliu Dumitru Anca, pădurarul Zoltan Nicolae și nu în ultimul rând ing. silvic, prof. Călin Pop din Orșova care de-a lungul anilor a pregătit anual elevi pentru concursuri naționale de competențe în silvicultură și a condus activitatea practică a elevilor Colegiului Silvic din Gurghiu de la sărărit, ștanduri pentru vânătorile colective și organizate, hrănitori, poteci de vânătoare și construirea de observatoare pentru a aprecia la adevărata valoare calitatea vânatului și pentru a învăța să recunoască speciile de vânat din fondul Didactic de Vânătoare din Pădurea Mociar.
Poate nu întâmplător la Orșova Pădure funcționează de patru ani un poligon de tir pentru vânători profesioniști, amatori și începători înființat de Florin Lucian Părvulescu unde se organizează în fiecare an trei competiții de gen ,,Cel mai bun vânător”, concursul de tir sportiv ,,Tactica Șoimilor” și ,,Cupa Ignat”.
A consemnat Matei Robert Mihai