A FOST ODATĂ O CASĂ DE TOLERANŢĂ” ŞI LA REGHIN !

0
În pofida aparențelor, prostituata și prostituția sunt dificil de definit în mod unitar și neechivoc. În lexicul juridico-administrativ, bunăoară, termenul desemnează „acea categorie de fete care lucrează pe cont propriu și care au ales să nu se lase înregistrate oficial de către poliţie.” Din punct de vedere psihosociologic, prostituata este o persoană care, din obligație sau înclinație, iese din norme și se singularizează, din punct de vedere social, afectiv, sexual; părăsește domiciliul familial pentru că a fost încurajată să o facă sau deoarece crede într-o libertate iluzorie.
Puţină lume ştie că Reghinul în urmă cu 100 de ani avea o casă de tolerenaţă în care curvele se prostituau cu acte în regulă.
O lege de la începutul secolului permitea practicarea fără fereală a celei mai vechi meserii din lume. În primul rând o lege a prostituției a fost dată din motive medicale, în acest fel, femeile erau verificate periodic de doctor, iar aceștia aveau o evidență a stării de sănătate.
Prostituatele aveau pe lângă condica medicală la vedere şi fotografiile afişate pe uşa camerelor în timp ce clienţii îşi puteau alege clientele în funcţie de fanteziile fiecăruia şi posibilităţile financiare. Bordelul se presupeune că a fost construit pe banii unei matroane pe numele ei Terezia Gobeldinger venită la Reghin din Polonia care a fost administratorul „Hotelului Huter” (cunoscut şi ca Bordelul din strada Dealului) şi care funcţiona vizavi de casa tâmplarului Rozenberg).
În bodelul de pe strada Dealului existau fete la alegere de la cele mai dichisite la cele mai amărîte. Adolescenții – elevi de liceu, militari în permisie, ucenici și calfe aici învățau tainele sexului.
Conform unui abonament lunar vechi, prostituatele care oafereau plăceri şi în timpul deplasărilor erau plătite cu circa 50 de lei. În aceea perioadă salariile „de jos” variau de la 300 de lei, cât câştiga un ucenic, până la 3.800 de lei, salariul unui muncitor cu studii medii. Tot în aceeaşi perioadă un kg de carne de porc costa 28, 40 lei.
În 1949 casa de toleranţă a fost închisă de autorităţile comuniste. Majoriatea fetelor care lucraru acolo au devenit membre de partid, fie s-au căsătorit cu diverşi ofiţeri ori cu directori.
Din păcate nu s-a păstrat nici o fotografie din epocă cu bordelul în perioada lui de glorie cu toate că marea majoritate a vârstnicilor băştinaşi din oraş îşi amintesc cu plăcere că la 14-15 ani acolo şi-au pierdut virginitatea…
Stiţi poveşti despre Casa de Toleranţă a Reghinului ?
Fotografie cu prostituata în anii 1900, sursa Memoris Urbis

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *