ACADEMICIANUL DR. OVIDIU BOJOR A ÎMPLINIT 97 DE ANI
Pe data de 1 noiembrie îndrăgitul reghinean, Ovidiu Bojor fitoterapeut român, doctor farmacist şi membru de onoare al Academiei de Științe Medicale a împlinit venerabila vârstă de 97 de ani. Sărbătoritul este deținător al titlului de Senior Honoris Causa, brevet acordat de către Forumul Președinților Patronatelor din România și Diploma de Merit Academic, acordată de președintele Academiei Române. Vorbim de un model de admiraţie profesională cu o experienţă de viaţă răvăşitoare, care face mărturii cutremurătoare, are o suferinţă îndelungată şi… o dăruire umană pe care n-o întâlneşti în fiecare zi.
Ovidiu Bojor este totodată un renumit farmacist, fondator al fitoterapiei moderne în România şi descoperitorul insulinei vegetale extrasă din castravetele amar și recomandată sub numele de INSUVEG, care a devenit panaceu pentru milioane de bolnavi din lumea întreagă de câteva decenii. Ne mândrim cu el fiindcă este născut la Reghin, ne mândrim că este fiul profesorului de Geografie, Petrografie și Științe naturale Ioan Bojor a cărui nume este purtat azi de un liceu de renume din municipiu şi nu în ultimul rând suntem mândri cu acest om pentru că este cel mai popular expert mediatic invitat la cele mai importante televiziuni din România să vorbească despre secretele longevităţii.
În ciuda faptului că de 35 de ani academicianul a întâmpinat numeroase probleme datorită unui cancer de piele de care suferă, boala nu l-a oprit pe Dr.-ul Bojor să își continue activitatea sa de cercetare, să scrie articole ştiinţifice, tratate de specialitate şi cărţi despre principii de vindecare fizică, mentală şi spirituală, despre plante medicinale şi despre fitoterapia tradiţională şi modernă. Academicianul a vorbit pentru prima oară public despre boala de care suferă într-un interviu acordat dr.-ului dermatolog Mihaela Leventer, pe 18 decembrie 2020. Acesta a mărturisit în cadrul interviului că în 1986 la întoarcerea sa din Nepal unde a condus cinci expediţii ştiinţifice, a fost diagnosticat în România ca suferind de epiteliom bazocelular (tumoră cutanată, cu malignitate redusă) din cauza expunerii îndelungată la lumină la razele ultraviolete.
În anii 80 a suferit o intervenţie chirurgicală tumorală la nivelul tehnologiei de atunci şi s-a aplicat o grefă însă din păcate, din cauza faptului că marginile tumorilor excizate nu erau curate, noi și noi tumori au reapărut pe fruntea academicianului. În anul 2008, academicianul reghinean a cunoscut-o pe doamna dr. Mihaela Leventer care l-a diagnosticat în cadrul clinici sale cu un cancer de piele în stadiu avansat şi i-a propus un plan de tratament. Aceasta, împreună cu echipa sa de la „Dr. Leventer Centre”, l-au supus unui tratament de radioterapie după care datorită dimensiunii mari a ţesutului tumoral dr.-ul Mihaela Leventer a ales varianta tratamentului paliativ, pentru a temporiza evoluţia bolii fitoterapeutului reghinean. Ulterior academicianul a urmat un tratament bazat pe uleiuri volatile şi cicatrizante provenite din cânepă indiană şi comprese cu ceai din flori de cânepă.
La 96 de ani, dr.-ul Ovidiu Bojor a realizat o nouă cură de radioterapie cu scopul de a controla evoluţia bolii. Academicianul reghinean a mai mărturisit în cadrul interviului că în toţi aceşti ani a dus o viaţă cumpătată şi echilibrată în care a respectat cu stricteţe regula celor trei opt, opt ore de muncă activă, opt ore de odihnă activă: înot, dans, antrenament, pictură, muzică, sport, saună, plimbări în natură, citit o carte și în special din acest al doilea opt să fie 2 ore obligatoriu în viața de familie şi opt ore de somn fără somnifere.
Cea mai recentă carte scrisă de dr.-ul academician Ioan Bojor scrisă cu o intuiţie incredibilă vizavi de pandemia COVID-19 prin care trecem azi, se intitulează „AFECŢIUNILE APARATULUI RESPIRATOR – MEDICINĂ INTEGRATIVĂ ŞI TERAPII HOLISTICE” apărută la Editura Medicinas şi lansată pe 26 februarie 2020 la un cinematograf din centrul capitalei cu 500 de invitaţi cu o zi înainte să intre România în lockdown.
Cea mai recentă apariţie televizată a îndrăgitului reghinean a fost în cadrul emisiunii „Mic dejun cu un campion” în dialog cu Daniela Zeca Buzura în care academicianul Ovidiu Bojor mărturisea că „toate bolile apar datorită sufletului bolnav’’. Şi îl credem pe cuvânt nu numai pentru că la cei 97 de ani de viaţă şi experienţă ca medic şi fitoterapeut consolidează o astfel de concluzie ci şi pentru că, cu siguranţă, mulţi dintre noi am simţit acest efect direct, pe pielea noastră. Medicina clasică şi cea a plantelor binefecătoare nu se exclud, ci se completează în mod fericit. În cea de-a doua, însă, este pus şi un strop din binefacerile naturii şi din iubirea Creatorului faţă de noi. Iată de ce medicina holistică se adresează trupului şi sufletului, deopotrivă.
Realizatoare emisiuni l-a intrebat la un moment dat pe seniorul Ovidiu Bojor : Tot destinul dumneavoastră e o hartă exemplară. Mergând înapoi prin întâmplările pe care le-aţi parcurs, m-am întrebat adesea cum de puteţi zâmbi cu atâta seninătate după activitatea ce aţi desfăşurat de-a lungul celor 97 de ani. De unde aţi luat această sursă de lumină ? Academicianul a răspuns calm şi plin de înţelepciune : Cred într-unul Dumnezeu, Tatăl atotțiitorul, Făcătorul cerului și al pământului, văzutelor tuturor și nevăzutelor în special pe care le putem descoperi cu puterea minţii. Credinţa a fost la baza vieţii mele, la baza formării mele. Tot timpul am crezut în ceva superior nouă şi am urmat acestă cale.”