ACŢIUNEA CARITABILĂ ”ÎN CĂUTAREA ÎNŢELEPCIUNII UITATE ” A AJUNS LA A 3-A EDIŢIE ÎN 75 DE LOCALITĂŢI DIN JUDEŢUL MUREŞ CU PACHETE ALIMENTARE PENTRU 350 DE VÂRSTNICI CU PROBLEME !
Nu mai e un secret demult faptul că în România e o bătălie permanentă între reformiști și diferite grupări care merg în sens invers. Acest câmp de luptă ar putea justifica necontenitele crize politice. Nu mai e un secret că România este într-o criză economică cu totul specială și foarte serioasă pe care nu o conștientizăm la dimensiunea ei. Mai există o criză energetică în România şi nu în ultimul rând o criză despre care se vorbeşte foarte puţin cu toate că ţara noastră trece printr-o schimbare a structurii de vârstă a populaţiei fără precedent, care a inversat piramida populaţiei astfel că este pentru prima oară în istoria României când sunt mai multe persoane peste 65 de ani decât cele sub 16 ani, ca urmare a natalităţii în scădere şi, deopotrivă, a longevităţii crescute. Din acest motiv vârstnicii din România au ajuns de foarte multe ori să fie portretizaţi ca o problemă socială majoră care secătuieşte resursele, decât să fie consideraţi o resursă de înţelepciune în sine care poate fi de folos societăţii.
Din acest motiv m-am bucurat foarte mult când am primit invitaţia de a participa la cea de a treia ediţie a Campaniei de Întrajutorare ”În căutarea înțelepciunii uitate”, desfăşurată pe 10 decembrie în Municipiu Reghin. Această campanie face parte dintr-un proiect inițiat în anul 2021 de Asociația ”Our Lifetime” în parteneriat cu Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Reghin, Liga Studenților Târgu-Mureș și cu implicarea voluntarilor din cadrul Asociației ”Our Lifetime” şi a membrilor din Asociaţia Sportivă a Cicliştilor de Anduranţă Reghin.
„Cartierul general” a fost instalat la sediul C.A.R.P. Reghin pe strada Sării nr.11 iar startul a fost dat la ora 10.00 din Reghin şi Târgu-Mureş de către cei aproape 100 de voluntari coordonaţi de preşedintele asociaţiei, Fărcaş Mihai-Dan, cunoscut în mediul on-line ca antreprenorul care răspunde pe pagina de Facebook cu mesajul „PREZENT! Pregătit să ascult, să propun și să muncesc pentru rezultate, împreună cu voi!”. Preşedintele a precizat pentru „visurilenuautermenlimita.com” că şi-a propus şi la cea de-a treia ediţie a campaniei „În căutarea înţelepciunii uitate” să adune în jur şi să mobilizeze oameni de bine din toate categoriile, indiferent de clasa socială sau coloratura politică pentru a fi eroi pentru o zi, pentru a 350 de persoane cu pensii mici, cu o sănătate fragilă cu dizabilităţi, persoane singure sau pur şi simplu abandonate.
Unul dintre aceştia este Leon Stoica, preşedintele C.A.R.P. Reghin *(fost comisar şef al Poliţiei Reghin) care l-a invitat pe antreprenorul Fărcaş Mihai-Dan să formeze o echipă pentru o cauză nobilă în cadrul acţiunilor de întrajutorare de Crăciun şi de Paşte pe care le-a organizat constant prin Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Reghin încă din anul 2012, dar la o scară mai mică.
„Au fost vremuri când bătrânii învăţaţi din orice domeniu, formau şcoli, organizau consultaţii pentru ca şi alţii să se adape din ştiinţa, valoarea şi experienţa lor fertilă, strânsă cu trudă şi cinste prin forţele lor proprii. Au fost timpuri când un bătrân era respectat fiindcă aşa era tradiţia cea normală, evlavioasă, bună şi smerită. Iar pentru că în ultima perioadă vârstnicii au cam pierdut monopolul înţelepciunii în societatea zilelor noastre era nevoie de un astfel de program de întrajutorare precum ”În căutarea înțelepciunii uitate” iniţiat de domnul Mihai Fărcaş Dan.
În trecut se ştie că „lupii tineri” trebuiau apropiaţi, înţeleşi şi mai ales formaţi şi învăţaţi că un zâmbet sau o vorbă bună spusă unui bătrân au menirea de a-i dărui o zi mai mult din viaţă, pentru că viaţa e mult mai frumoasă şi mai puternică decât nesăbuinţele ei, iar bătrâneţea este plus de înţelepciune şi lumină. „Lupii tineri” de ieri sunt voluntarii de azi care s-au implicat în această campanie nobilă din grijă şi respect pentru vârstnici aflaţi la vârsta declinului sau a dependenţei şi decrepitudinii. Cred că nimeni nu se poate plânge de această acţiune caritabilă bine intenţionată şi menită să aline singurătatea celor în vârstă cu ocazia Crăciunului şi care ne încurajează totodată să-i vedem pe aceşti oameni prin prisma vulnerabilităţii lor. ” a declarat Leon Stoica, preşedintele Casei de Ajutor a Pensionarilor Reghin.
La finalul campaniei de întrajutorare Mihai Dan Fărcaş a făcut public bilanţul acestei acţiuni care este unul lăudabil: 350 de pachete cu produse alimentare de Crăciun (350 beneficiari au primit un pachet și câteva minute de poveste cu voluntarii implicați), 75 de localități străbătute, peste 2 tone de alimente oferite, peste 1000km străbătuți, 27 trasee şi aproape 100 voluntari implicați.
„Vom mai povesti în zilele următoare despre sfaturile primite, povețele găsite și vom încărca în limita disponibilă, albumele acțiunii! Voluntarii și oamenii de bine, s-au întors din această aventură caritabilă, cu sufletul împăcat, cu apreciere și înțelegere pentru tot binele pe care-l putem face, dar și recunoscători pentru ceea ce avem, alături de gândurile bune oferite celor vizitați! Aș zice cu mai multă înțelepciune căutată! VĂ MULȚUMIM! Fără voi nu am fi putut duce la îndeplinire acțiunea!” a scris pe pagina de Facebook a Asociaţiei ”Our Lifetime”, preşedintele, Mihai Fărcaş Dan.
Sponsorii din acest an a ediției a 3-a acţiunii au fost : Liga Studenților Tg. Mureș, Carp Reghin, Asociația Culturală „Flori de pe Mureș”, Asociaţia Sportivă a Cicliştilor de Anduranţă Reghin, Socot SA, IRUM, Expert IT SRL, Maviprod, Scandia Sibiu, Selgros România, Neon Sign Reghin, MAIA Bistro Fermele Gliga, Plasmaserv, Deterlife, Humi, Fundaţia DAR, Bioavis, Rupack SRL, S.C. Pansab S.R.L., Bistro Intim, Heliantus SRL, Demicons SRL, Serele Dalin SRL, Centrul Medical Galenus, BlackCock coffee.
A consemnat corespondentul Sever Barbu