Actriţa Olivia de Havilland a plecat la ceruri „pe aripile vântului” la 104 ani !

0

Actriţa Olivia de Havilland, cunoscută pentru roluri din filme ca „Pe aripile vântului/ Gone With the Wind”, „Aventurile lui Robin Hood/ The Adventures of Robin Hood”, „Moştenitoarea/ The Heiress” , Căpitanul Blood/ Captain Blood şi serialul „Nord şi Sud/ North and South”, s-a stins din viaţă la Paris. S-a născut pe 1 iulie 1916 în Japonia, într-o familie britanică, dintr-un tată avocat şi o mamă actriţă  şi s-a stins pe 26 iulie 2020 în Franţa la vârsta de 104 ani şi 25 de zile după o carieră de vis la Hollywood încununată cu lauri şi o bătrâneţe strălucitoare.  Pentru rolul lui Scarlett O’Hara din filmul „Pe aripile vântului” au fost intervievate 1.400 de actriţe, ca în final să fie selectată Olivia de Havilland într-un film cu un buget impresionant pentru vremea ­respectivă (aproape 4 milioane de dolari) dar care a care a trecut testul timpului fiindcă potrivit unui sondaj realizat în S.U.A. în 2008 era considerat cel mai iubit film al tuturor timpurilor. 

Actriţa a fost premiată de două ori cu Oscar, în 1947 şi în 1950, pentru rolurile principale din „To Each His Own” (1946) şi „The Heiress” (1949), 

Din anul 1941, era cetăţean a Statelor Unite ale Americii, iar din 1953 trăia în Franţa la Paris. Alături de Kirk Douglas, născut şi el în 1916, Olivia de Havilland a fost cel mai longeviv star de la Hollywood.

A lucrat cu producători celebri, precum David O. Selznick, cu regizori ca Michael Curtiz şi Anatole Litvak şi cu actori precum Errol Flynn şi Mickey Rooney. În 1960, a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame, iar în 2008, Olivia de Havilland a fost recompensată de preşedintele George W. Bush cu US National Medal for the Arts. De-a lungul vieţii a jucat în 49 de filme rolul principal, în 7 filme roluri secundare, a realizat 9 filme de televiziune şi a jucat în 5 piese de teatru.


 

A debutat în cinematografie la vârsta de 19 ani în filmul „A Midsummer Night’s Dream” un film american de romantism și fantezie din 1935 realizat după piesa lui William Shakespeare şi în care a jucat alături de James Cagney, Mickey Rooney, Jean Muir, Joe E. Brown şi Dick Powell.

Ultimul film în care a jucat a fost „I Remember Better When I Paint” un film documentar de lungmetraj realizat în 2009 despre impactul pozitiv al artei și al altor terapii creative la persoanele cu boala Alzheimer și modul în care aceste abordări pot schimba modul în care boala este privită de societate. Filmul a fost regizat de Eric Ellena și Berna Huebner și povestit de actrița Olivia de Havilland pe vremea când actriţa avea 93 de ani împliniţi.

Cât despre viaţa persoanală, Olivia de Havilland a fost căsătorită de două ori. Prima dată a ajuns la altar cu Marcus Goodrich, de care a divorţat opt ani mai târziu. Cei doi au avut împreună un fiu, care a murit la vârsta de 42 de ani.

În 1995, actriţa şi-a refăcut viaţa alături de Pierre Galante. Şapte ani mai târziu şi acest mariaj s-a destramat. Olivia şi fostul sot au ramas prieteni şi au crescut-o împreuna pe fiica lor, care a devenit jurnalist, la fel ca tatăl său.

Într-o conversaţie despre viaţa şi moarte, Olivia spunea: „Prefer să trăiesc veşnic, perfect sănătoasă, dar dacă trebuie, la un moment dat, să părasesc această viaţă, aş vrea să o fac în timp ce stau pe un şezlong, parfumată, îmbrăcată cu o haină din catifea asortată cu cercei cu perle, cu şampanie lângă mine şi tocmai descoperind răspunsul la un joc de cuvinte încrucişate în limba engleză”.

Surse bibliografice: 

https://www.peroz.ro/divertisment/olivia-de-havilland-a-implinit-103-ani-povestea-eroinei-din-pe-aripile-vantului-19865

https://en.wikipedia.org/wiki/Olivia_de_Havilland_filmography

https://www.dcnews.ro/pe-aripile-vantului-vivien-leigh-despre-clark-gable_455204.html

https://www.mediafax.ro/life-inedit/pe-aripile-vantului-cel-mai-iubit-film-al-tuturor-timpurilor-2406993

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *