Acum 100 de ani Ana Kellényi a emigrat din Republica Cehoslovacia în Regatul României la Reghinul Săsesc !
Conform unui act din Fondul Primăriei Reghin, emis de Prefectura Judeţului Mureş, Serviciul Administrativ, adresat Domnului Primar al oraşului Reghin şi păstrat în cadrul Direcţiei Judeţene Mureş a Arhivelor Naţionale redactat la data de 4 aprilie 1927 din mandatul primarului Ioan Popescu reiese că în urmă cu 93 de ani la Reghin locuiau pe lângă cetăţenii de etnie: saşi, români, maghiari şi rromi şi alte minorităţi. Un astfel de cetăţean a fost Ana Kellényi, o femeie misterioasă care nu ştim din ce motive a ales să emigreze din Republica Cehoslovacia în Regatul României fix la Reghinul Săsesc. Însă ne-am propus să aflăm…
Acest document face parte din Fondurile Arhivelor Naţionale Direcţia Judeţeană Mureş
Conform documentului Ana Kellényi s-a mutat din Republica Cehoslovacă în Regatul României în Transilvania la Reghinul-Săsesc în urmă cu 100 de ani, (probabil după primele alegeri legislative din 18 aprilie 1920 din ţara ei de origine) şi unde domicilia şi la data emiterii actului din 4 aprilie 1927 din care cităm „În urma emigrării s-a sistat şi plătirea pensiunei (pensiei) sale. Doamna Kellényi a înaintat o cerere către Domnul Preşedinte al Republicii cehoslovace, pentru a admite şi pe mai departe plătirea pensiunei. (La data respectivă preşedintele Cehoslovaciei nu era nimeni altul decât Tomáš Garrigue Masaryk, cunoscut în istorie ca fiind nominalizat de șaptesprezece ori la Premiul Nobel pentru Pace pentru faptul că a reuşit să realizeze independenţa Cehoslovaciei şi abolirea monarhiei. n.a.) Pentru a putea rezolva cererea susmenţionată, Vă rugăm să binevoiţi a dispune constatarea şi comunicarea următoarelor: 1 Etatea Doamnei Kellényi / 2. Cetăţenia şi apartinenţa susnumitei / 3. Când şi din ce motive s-a mutat susnumita din Republica cehoslovacă şi dacă motivele domicilierii sale în România mai există şi actualmente / 4. Totodată rog comunicarea situaţiei sale de câştig şi familiară şi purtarea ei morală şi politică.
Mulţumindu-Vă anticipativ pentru bunăvoinţa dispunerii chestiunii. Vă rog, domnule Prefect a primi asigurările mele deosebite p. Consul Indescifrabil.
Se ştie faptul că Cehoslovacia s-a format după prăbușirea Imperiului Austro-Ungar. Apariția noului stat a fost consfințită de semnarea Tratatului la Saint Germain en Laye la sfârșitul primului război mondial. În conformitate cu recensământul din 1921 Cehoslovacia avea 13.613.172 locuitori. Populația republicii era formată din: 51 % cehi, 23,4 % germani din Sudenland, 5,5% unguri, 3,4% ruteni, ucraineni şi ruşi, 13% evrei şi 1,4 alte minorităţi polonezi, români, ţigani. Din punct de vedere al limbilor oficiale, doar ceha şi slovaca aveau acest statut. Celelalte minorități își puteau folosi limbile lor în raporturile cu administrația numai în regiunile în care reprezentau mai mult de 20% din populație. Primele alegeri legislative au avut loc pe 18 aprilie 1920. Tensiunile naționaliste au marcat întreaga viață politică a țării până la ocuparea ei de către Germania în 1939.
În calitate de principal părinte fondator al Cehoslovaciei, preşedintele Tomáš Garrigue Masaryk a fost privit într-un mod similar cu modul în care este privit George Washington în Statele Unite ale Americii. Chiar și în perioada contemporană, cehii și slovacii îl privesc ca pe un simbol al democrației. Nu am aflat ce răspuns i-a dat preşedintele Republicii Cehoslovaciei Anei Kellényi din Reghinul Săsesc în urmă cu 100 de ani la cererea sa ? Nu am aflat dacă i s-a permis dreptul de şedere în continuare în ţara şi oraşul nostru, nu am aflat cu cine a fost căsătorită în Reghin ? şi dacă a avut urmaşi care au devenit cetăţeni români ? Dacă mai are descendenţi în Reghin îi îndemnăm să ne contacteze fiindcă am dori să îi aflăm povestea bunicii lor !