ACUSTIC LIVE FESTIVAL, LA A III-A EDIȚIE, A PRINS CONTUR INTERNAȚIONAL ȘI AER-E
S-a încheiat cea de-a III-a ediție a ,,Acustic Live Festival“, desfășurată în ,,orașul viorilor “, în perioada 24-26 noiembrie. Nu mai e un secret că festivalul este singurul din țară dedicat promovării chitarei și a muzicii acustice live și că acest proiect poartă marca lui Silvan Stâncel, din Alba-Iulia, un artist, cunoscut mai ales ca folkist și ca unul dintre cei mai mari promotori ai chitarei din România și a colaboratorului său Marcel Naste, director și artist plastic, care nu mai are nevoie de nicio prezentare.
Concursul a fost organizat în partneriat cu Casa de Cultură a Tineretului ,,George Enescu“ și sponsorizat în cea mai mare parte de Primăria și Consiliul Local, ,,Hora“, cea mai mare Fabrică de Instrumente Muzicale din Europa. Editura Libris-Brașov și Audio Electric Research (AER). Și în acest an organizatorii au căutat oameni talentați, pricepuți în ale chitarei, dedicați muzicii și care se străduiesc să își facă o carieră. La această ediție au participat 26 de muzicieni dintre care 9 chitariști cu compoziții personale, muzică cât și text care au păşit pe scenă, în faţa juriului, gata să demonstreze că merită să ajungă în lumina reflectoarelor. Festivalul a cuprins pe lângă concurs și două momente speciale: expoziția de fotografie „Jazz Body Sounds”, realizată de mureșeanul Tibor Jakab, (nominalizat de trei ori în topul celor mai buni 25 de fotografi ai lumii, de Societatea Americană de Fotografie) și lansarea cărții ”Singular”, prima apariție editorială semnată de muzicianul A.G. Weinberger, o culegere de gânduri, transpuse în proză şi poezie.
Sâmbătă, primul concurent care a urcat pe scenă a fost pensionarul Ioan David din Criscior, județul Hunedoara, cu piesele ”Românie, Românie” și „Bisericuța din Albac” (după versurile poeziei lui Octavian Goga scrisă în 1908 la moșia Florica), urmat de Iulia Mitrea, din Sibiu, cu piesele „The Japanese Tree” și ”Woodelves”. A urmat trupa Garage Musik Band” din Cluj-Napoca, copusă din Bogdan Moșuțiu-chitară, voce, David Luca-clape, Mihai Sâmbotelecan-bass, care au prezentat piesele „Realitate” și „Aripi și vise” compoziții semnate Bogdan Moșuțiu.
Duminică, primul concurent, care a deschis cea de a doua seară de concurs, a fost Paul Silaghi din Oradea, cu două compoziții proprii, „Stei” și „Fericirea ca un refren”, urmat de Sergiu Chilat, din Republica Moldova, stabilit în Italia, care a concurat cu piesele „Împreună” și „Mă simt umil ca norul”. A venit apoi rândul lui Orlando Nedelcu, din Brașov, să intre în concurs, urmat de Bogdan –Alexandru Știrbu din Galați, cu piesele „Bună dimineața” și ”I see fire” (cover după cântărețul britanic, Ed Sheeran).
A fost un concurs atipic, în care juriul a punctat, pe baza notelor de la 1 la 10: prezența scenică, gradul de măiestrie instrumentală și vocală, textul, complexitatea compozițională și succesul la public. Juriul ediției din acest an a fost compus din AG Weinberger, preşedinte, secondat de Silvan Stâncel și Laurențiu Cazan. Jurații au cercetat răbdător fiecare piesă, ritmicitatea, linia melodică, intervalele muzicale, au notat, au comparat șirul notelor, și-au argumentat deciizile în culise, pentru a se pune de accord în final, și pentru a desemna câștigătorii celei de a III-ediții ,,Acustic Live Festival“:
Iulia Mitrea a dus Trofeul Festivalului ,,Acustic Live Festival 2017“ la Sibiu
Trofeul Festivalului, în valoare de 4 000 lei + 1 chitară ,,HORA“, în decizia unanimă a juriului a fost conferit cantautoarei Iulia Mitrea, din Sibiu, care a obținut cel mai mare punctaj în urma evaluării de către juriu, pe baza criteriilor stabilite de organizatori. Dar Iulia a obținut și premiul pentru ,,CEA MAI BUNĂ PREZENȚĂ SCENICĂ“ + 1 chitară HORA, premiul oferit de AER, unul dintre sponsorii festivalului – care a constat într-un amplificator de chitară acustică AER Alpha și premiul pentru ,,CEA MAI FRUMOASĂ VOCE ȘI INTERPRETARE VOCALĂ“.
,,Este o mare surpriză, sunt foarte emoționată și bucuroasă și nu o spun doar așa m-am gândit mult dacă să vin la Reghin sau nu. Am trimis efectiv participarea mea la „Acustic Live Festival” de la Reghin în ultimele 10 minute până la închiderea înscrierilor. Am făcut asta pentru că eu nu mai cred în concursuri. E un premiu frumos trebuie să recunosc…dar am venit pentru altceva am vrut să cunosc oameni și să le cânt. Ce a contat cel mai mult pentru mine la „Acustic Live Festivval„ nu a fost neapărat premiile obținute, ci bucuria de a fi pe scenă, de a cânta publicului. Eu știu doar că am venit cu sufletul deschis, să cânt”, a declarat profund emoționată, câștigătoarea Marelui Trofeu ,,Acustic Live Festival” ediția 2017.
PREMIUL SPECIAL AL JURIULUI “LIBRIS BRAȘOV” 900 lei + 1 chitară HORA și premiul pentru ,,CEA MAI FRUMOASĂ COMPOZIȚIE“ + 1 chitară HORA s-au acordat în acest an concurentului Sergiu Chilat. Chitaristul care de curând a împlinit 36 de ani, este original din Republica Moldova și e stabilit de nouă ani în Piacenza, Italia unde lucrează în cadrul unei companii-multinaționale. Sergiu este un artist autodidact care în ciuda faptului că nu trăiește din muzică și cântă din plăcere și-a adjudecat și anul acesta premiul pentru ,,CEA MAI FRUMOASĂ COMPOZIȚIE“. Premiantul a mărturisit că este bucuros că a câștigat pentru a doua oară premiul la aceiași secțiune ceea ce înseamnă o recunoaștere publică a măiestriei prin care se exprimă în formă artistică. Virtuozul chitarist intenționează să lanseze în primăvara anului 2018 primul său album de muzică instrumentală cu compoziții personale gen, fingerstyle-fingerpking. Cei care vor să îl asculte pe Sergiu Chilat îl pot găsi pe canalul You Tube interpretând piesele ,,Mă simt umil ca norul (live) – versuri Nicolae Nicoară Horia“, “The road to home“, “Amintirea“ feat. Mihai Melinescu versuri Daniel Luca, “Zâmbește“ versuri Ioan Ciprian Moroșanu și nu în ultimul rând “Silent Night“, o colindă cântată în stil fingerstyle de Sergiu Chilat, care s-a bucurat de un mare succes atât în rândul publicului larg cât și a criticilor de specialitate. După decernarea premiilor, dublu premiantul, Sergiu Chilat a donat o chitară unei fetițe, care a izbucnit în lacrimi, când a observat că tatăl ei nu a câștigat decât o diplomă de participare în concurs.
“PREMIUL PUBLICULUI“ a fost adjudecat de Bogdan –Alexandru Știrbu din Galați
Titlul de ,,CEL MAI BUN CHITARIST“ a revenit și anul acesta lui Andraș Varga din Cluj-Napoca, care a obținut cel mai mare punctaj la capitolele virtuozitatea tehnică, interpretativă la chitară și pentru modul de prezentare ireproșabil, începând de la ținută și terminând cu stilul de comunicare cu publicul.
Andraș Varga este artist plastic de profesie în vârstă de 48 de ani care a început să studieze chitara flamenco autodidact, încă din 1990, influențat de chitaristul Paco de Lucia. În urmă cu 21 de ani a înființat grupul „Guadalquivir”, prima formație din România care interpreta flamenco tradițional pe lângă piesele proprii. Din anul 2000 și-a continuat activitatea timp de 10 ani la Budapesta. Aici a înființat grupul „Verde del mar”, un grup complex de dansatori și muzicieni. În paralel, alături de flamenco tradițional, și-a promovat muzica proprie. A participat la cel de al VIII-lea Festivalul Internațional de Flamenco din Bratislava unde a fost premiat. Din anul 2010 a revinit în Cluj-Napoca, unde a susținut mai multe concerte ca și chitarist. Repertoriul lui este împărțit în două secțiuni: una de flamenco iar cealaltă de compoziții proprii.
Premiul pentru ,,DEBUT ARTISTIC“, anul acesta, a fost adjudecat de veteranul Ioan David, care la 67 de ani a debutat pe scena de la Reghin într-un concurs jurizat de specialiști și a plecat acasă cu o experiență de neuitat și o chitară marca ,,HORA“. Concurentul din Hunedoara, chiar dacă a lucrat o viață întreagă ca și electrician de stații și posturi de transformare în paralel ca și hobby, a cântat în formația ,,Ritmic 68“, dar nu a concurat niciodată în cadrul unui festival. Veteranul mărturisește că în anul 2009 chiar a obținut la București un atestat de muzician profesionist și că pe viitor are de gând să lanseze un album cu cântece, pe versuri scrise de poetul național Mihai Eminescu ,iar fondurile câștigate intenționează să le distribuie în mod egal către Asociaţia de Caritate din Armata României ,,Camarazii“ și ,,Asociația Mihai Eminescu din Viena“.
În cele trei zile de festival, au concertat pe scena Casei de Cultură ,,George Enescu“ o sumedenie de artiști consacrați, care au adus delectare în rândul iubitorilor de muzică bună. Festivalul a debutat vineri, 24 noiembrie, cu recitalurile susținute de trupa Anotimpuri, Ovidiu Scridon, Lucian Lepșa & Silviu Dudescu, Tudor Anghelescu, Grupul Ecou, reunit în formula Sorina Bloj și Magda Pușcaș și s-a încheiat cu recitalul renumitului folkist, Ducu Bertzi. Zilele de sâmbătă și duminică au fost dedicate concurenților, fiind completate de recitalurile susținute de cei doi membri ai juriului, Silvan Stâncel și A.G. Weinberger, un duel artistic plin de poezie, cu versuri semnate A.G. Weinberger, din volumul „Singular”, recitate de Silvan Stâncel, răspunsul fiind unul pe măsură, A.G. recitând la rândul său versuri din volumul „Incredibil. Iubesc”, semnat Silvan Stâncel. A fost o seară în care din nou chitara a fost regina. În ultima seară publicul, s-a delectat ascultând recitalurile formației Petruska din Ungaria și Laurențiu Cazan, în premieră la Reghin, din al cărui recital nu au lipsit piesele care l-au consacrat „Mândra mea”, „Pescărușul”, ”Say Something” sau „Sunetul ploii”.
Declarații din partea organizatorilor:
Silvan Stâncel, director artistic ACUSTIC LIVE FESTIVAL
,,Am stat și am analizat foarte, foarte bine, ceea ce s-a întâmplat în această săptămână, în ceea ce privește Acustic Live Festival, și trebuie să recunosc sincer următoarele lucruri. Adevărul e următorul: dacă nu ar fi fost Primăria Reghin să spună Da, proiectului cultural, Acustic Live Festival, noi astăzi nu am fi fost aici, deci mulțumim Primăriei Municipiului Reghin. Un alt adevăr, dacă acum trei ani de zile, la o întâlnire aparent întâmplătoare, când mi-a fost dat să am plăcerea și onoarea să îi ofer omului, artistului și directorului Casei de Cultură a Tineretului din Reghin, Marcel Naste, un volum de versuri intitulat ,,INCREDIBIL. IUBESC“ și dacă nu ar fi fost acea discuție în care îi mărturiseam că în urma taberei de chitară la care m-a susținut necontenit și firma SC Hora SA, timp de 14 ediții, îmi doream un festival Acustic Live, după Acustic Live Music Camp, eu nu aș fi fost acum în fața dumneavoastră. Dacă nu ar fi fost acest om, care avea în minte ideea unui festival de muzică și dorea să aducă la Reghin, cu sprijinul dumneavoastră, un concurs de chitară, acest festival nu era azi, așa cum este, felicitări și mulțumesc. Un alt adevăr este că acum vreo 9 ani l-am întâlnit pe A.G. Weinberger, care m-a enervat că era teribil de bun. E un artist deosebit, un om foarte inteligent pe care e bine să îl ai prieten, nu dușman, să îl ai colaborator. Dați-mi voie să vă spun că m-am putut baza pe el din prima clipă când i-am propus acest parteneriat de a se implica în cadrul festivalului de consultant artistic, însă el este mai mult decât atât, este sufletul Acustic Live Festival“.
A.G. Weinberger, președinte al juriului
,, În primul rând vreau să vă spun că se întărește acest festival de la an la an, lucru care este îmbucurător. Anul acesta am avut prima ediție internațională și sperăm ca acest carcater internațional să crească și astfel să afle și publicul din Reghin varietatea bogată a fenomenului muzical care există aici. După cum bine știm, din păcate, lucrurile în țară, în general, nu stau foarte bine, pentru că publicul este privat de informația corectă, muzicală și habar nu are ce geneuri mai există în afară de ce se difuzează pe posturile noastre de radio. Nu mai folosesc termenul de muzică comercială, pentru că este o minciună. Comerț înseamnă bani. Chiar credeți că muzica comercială se vinde? sau se vinde spațiul comercial al radiourilor? Cei care asamblează fonograme și ajung să fie cântate la radio, fac bani ăștia? Pentru că ceea ce se difuzează la radio nu este muzică, sunt fonograme asamblate. Există o grămadă de infatuați, de oportuniști de conjunctură, există o grămadă de oameni care sunt întrebați despre fenomenul muzical, dar ei nu au demnitatea vocației, pentru că sunt din alte facultăți și la început au chiulit de la ore și au plecat la gagici la Costinești. Întâmplarea face că au adus niște bani acasă și au rămas la această formă de a trăi, dar nu au demnitatea vocației. Nu s-au pregătit pentru această îndeltinicire și nu au preocupări muzicale. Întrebați un cântăreț din generația mea, care se tot perindă pe la televizor, poate să intoneze o cvartă mărită? Dacă se dă cântăreț? A fi cântăreț înseamnă a avea preocupări specifice meseriei tale, e la noi intervalele sunt acestea, pe lângă altele. Aici, toți care au urcat pe scena de la Acustic Live Festival, pot intona o cvartă perfectă. Aș vrea ca Acustic Live Festival să devină un reper european pentru muzica cântată acustic, indiferent de gen și de vârstă și chitara acustică să fie mereu șefa la Reghin“.
Marcel Naste, director-manager Casa de Cultură a Tineretului ,,George Enescu” Reghin
„Am mai bifat o ediție de ,,Acustic Live Festival”, care este o bucurie pentru noi, pentru staff-ul de organizare, pentru Reghin, pentru Casa de Cultură a Tineretului și de ce nu și pentru comunitatea pe care am reprezentat-o astăzi, zilele acestea și toată săptămâna. Pentru că în avanpremiera festivalului am promovat acest instrument pentru prima dată și în rândul liceelor, am plecat la drum Eu, Silvan Stâncel și o chitară și le-am prezentat elevilor ce înseamnă acest instrument, ce poate să facă un tânăr cu el? ce înseamnă să fii artist și ce poți câștiga dacă îți alegi o profesie artistică. Putem să spunem, la finalul ediției 2017, Acustic Live Festival că Reghinul a devenit capitala muzicii bune și a chitarei. Am avut concurenți atât din țară cât și din străinătate, am savurat momente excepționale, recitaluri de marcă și acest lucru nu a făcut decât să crească calitatea actelor culturale în comunitatea noastră. Este o imensă bucurie că iacătă Reghinul a organizat a III-a ediție a acestui festival, bineînțeles că pe această cale mulțumim în primul rând celor care au susținut proiectul Primăriei și Consiliului Local, Silvan Stâncel, care este un om de nădejde în acest proiect, cum am spus și pe scenă, eu mi-am sprijinit umărul pe umărul lui și el pe al meu și am început să îl dezvoltăm să aducem roade oportune în așa fel încât să nu uite Reghinul și să avem prilejul să repetăm această experiență și anii viitori”.
Gabriel Hărăpescu, reprezentant Hora SA Reghin
,,SC Hora SA Reghin a fost întotdeauna un suport pentru astfel de evenimente, am fost în horă cum se zice. L-am sprijinit permanent pe Silvan Stâncel în toate proiectele sale, inclusiv în taberele de chitară organizate de el, precum și la cele două ediții anterioare „Acustic Live Festival”, și desigur, pentru evenimentele care vor urma. „Acustic Live Festival” reprezintă un eveniment deosebit, unic în zonă, care încearcă să readucă acea valoare a festivalului „Chitara de argint”. Sperăm ca totul să meargă la fel de bine ca și până acum”.
RESPECT! ,,ACUSTIC LIVE FESTIVAL“, pentru a treia oară! pentru că generează istorii insolite la Reghin, pe acorduri muzicale, într-un festival care este satelitul perfect pentru a propulsa Reghinul, din nou, în circuitul festivalurilor de mare anvergură din România și mai nou și din Europa.