,,ACUSTIC LIVE FESTIVAL“, SUCCES PE PORTATIV ȘI A DOUA OARĂ !
,,Fiecare melodie bună pe care o asculți este o piesă de puzzle ce-ți întregește ființa“, e o vorbă de duh a lui Cristian Teleucă și asta am simțit și eu la cea de-a II-a ediție a ,,Acustic Live Festival“, desfășurată în ,,orașul viorilor “, în perioada 17-19 noiembrie. Nu mai e un secret că festivalul este singurul din țară dedicat promovării chitarei și a muzicii acustice live și că acest proiect poartă marca lui Silvan Stâncel, din Alba-Iulia, un artist care, probabil, într-o altă viață s-a născut la Reghin. Concursul a fost organizat în partneriat cu Casa de Cultură a Tineretului ,,George Enescu“ și sponsorizat în cea mai mare parte de Primăria și Consiliul Local și ,,Hora“, cea mai mare Fabrică de Instrumente Muzicale din Europa. Ediția din acest an a reunit 26 de muzicieni, 8 chitariști, Adrian Ortace, Orlando Nedelcu (Brașov), Nicador Casandruc (Botoșani), Marian Iancu Codreanu (București), Andraș Varga (Cluj-Napoca), George Octavian Palfi (Negrești-Oaș), Florin Trofin (Onești), Sergiu Chilat (Piacenza-Italia) și 6 trupe: New-Wave *(Alba-Iulia), Eclipse și Seven (Cluj-Napoca), Trio 12, Sonic Duo (Vaslui), Barter (București).
A fost un concurs atipic în care juriul a punctat, pe baza notelor de la 1 la 10: prezența scenică, gradul de măiestrie instrumentală și vocală, textul, complexitatea compozițională și succesul la public. Prestaţia concurenților a fost jurizată de specialişti în domeniu, greu de contestat, AG Weinberger, preşedinte al juriului, secondat de Silvan Stâncel și Alina Manole. Membrii juriului au cercetat răbdător fiecare piesă, au notat, au comparat șirul notelor, membrii juriului și-au argumentat deciizile în culise, pentru a se pune de accord în final, și iată câștigătorii celei de a II-ediții ,,Acustic Live Festival“:
Trofeul Festivalului, în valoare de 4 000 lei + 1 chitară ,,HORA“, s-a acordat trupei ,,SEVEN,, din Cluj-Napoca, care a obținut cel mai mare punctaj în urma evaluării de către juriu pe baza criteriilor stabilite de organizatori.
Premiul „LIBRIS BRAȘOV” special al juriului: 500 lei + 1 chitară HORA, s-a acordat în acest an concurentului Sergiu Chilat, de 35 de ani, originar din Ocnița, stabilit în Piacenza, Italia, care s-a clasat pe poziția doi în urma evaluării juriului și care și-a adjudecat și Premiul PUBLICULUI și Premiul pentru ,,CEA MAI FRUMOASĂ COMPOZIȚIE“ , astfel că solistul a plecat acasă cu trei instrumente marca ,,HORA”.
Premiul pentru ,,CEA MAI FRUMOASĂ VOCE ȘI INTERPRETARE VOCALĂ“, a revenit trupei ,,TRIO 12“, care a avut cea mai bună tehnică anul acesta, de pe scena ,,Acustic Live Festival“.
Premiile pentru ,,CEA MAI BUNĂ PREZENȚĂ SCENICĂ“ și ,,CEL MAI BUN CHITARIST“, au revenit anul acesta lui Andraș Varga, care a obținut cel mai mare punctaj la capitolele virtuozitatea tehnică, interpretativă la chitară și pentru modul de prezentare ireproșabil, începând de la ținută și terminând cu stilul de comunicare cu publicul.
Premiul pentru ,,DEBUT ARTISTIC“, anul acesta fost adjudecat de bucureșteanul Marian Iancu Codreanu, care a plecat acasă cu o experiență de neuitat și o chitară marca ,,HORA“.
La gala de premiere a luat parte și principalii sponsori ai evenimentului: primarul muncipiului, ec. Maria Precup și ing. Nicolae Bâzgan, directorul general al Fabricii de Instruemnte Muzicale ,,HORA“. Doamna primar s-a declarat foarte măgulită că în municipiul care îl conduce s-a întâmplat acest eveniment ,,datorită celor doi oameni minunați, Silvan Stâncel și Marcel Naste, care s-au gândit să pună pe picioare acest proiect, iar noi să fim beneficiarii talentului artiștilor. Dacă în România se fac cele mai multe instrumente din Europa, este normal ca acești concurenți să fie prezenți la Reghin, la acest minunat festival. Sper că v-au plăcut cele trei zile petrecute în municipiul nostru “.
În schimb directorul, Nicolae Bâzgan, a precizat că ,,Dacă suntem astăzi aici, într-un moment în care suntem presați de tot felul de griji, suntem pentru că iubim muzica, astfel suntem mai aproape de suflet. Mulțumesc tuturor pentru participare la acest festival, pentru implicare și organizare și, în special, celor doi creatori, Marcel Naste și Silvan Stâncel“.
Gala de premiere a stârnit controverse, dar, mie unul, mi-a plăcut cu concurenți rebeli, îmbrăcați neoficial la premieră și cu discursuri neaoșe, nimeni nu a forțat nota, evenimentul a avut și sare și piper pentru cei care gustă astfel de manifestări, atât de rare în spațiul românesc. Acest festival îl văd ca pe un manifest la adresa superficialității, cu care în general se jurizează o serie de festivaluri de muzică din România și vine să demitizeze o serie de subiecte tabu, cu care eram obișnuiți, noi, consumatorii de muzică și elimină cultura protestului, pentru că în acest concurs deciziile juriului sunt inatacabile, nenegociabile și definitive. În aceste condiții, eu sunt încrezător că premianții ,,Acustic Live Festival“, de ieri și de azi, au toate șansele să-și reconfirme valoarea și în viitor să obţină premii importante şi la alte festivaluri naționale și din afara ţării.
A.G. Weinberger & Vali Răcilă, un regal blues la Reghin, prima oară într-un concert comun
În cele trei zile de festival, au concertat pe scena Casei de Cultură ,,George Enescu“ o sumedenie de artiști consacrați care au adus delectare în rândul iubitorilor de muzică bună. Festivalul a debutat joi, 17 noiembrie, cu recitalurile susținute de trupa ,,Anotimpuri“, reghineanca Angela Măriașiu, ,,Cats on the Roof“,(laureații de anul trecut ai festivalului), Silvan Stâncel și Nicu Alifantis. Zilele de vineri și de sâmbătă au fost dedicate concurenților fiind completate de recitalurile susținute de doi grei ai muzicii blues: A.G.Weinberger și Vali Răcilă, vineri seara, care au fost prima oară într-un concert comun. În ultima seară publicul s-a delectat ascultând recitalurile artiștilor: Alina Manole, Tudor Anghelescu și Adrian Sărmășan.
,,E foarte greu să organizezi un festival, pentru că există foarte multe elemente necunoscute, există foarte multe dorințe firești pe care e foarte greu să le armonizezi. Dacă Marcel Naste nu ar fi existat, eu nu aș fi fost aici, dacă ,,Hora SA“ nu ne-ar fi susținut, festivalul nu ar fi existat. Îmi doresc ca acest festival să devină unul internațional, fapt pentru care dorim ca Primăria, Consiliul Local și agenții economici să ne susțină, poate vom pune simbolic un bilet de intrare de 1 leu, astfel ca și publicul să participe și să ajute“, a precizat la finalul galei de premieră Silvan Stâncel, inițiatorul și directorul festivalului.
,,Cred că nu se putea face un lucru mai inedit în Reghin, decât acela de a pune în valoare artiști și aceste instrumente care ne-au făcut cunoscuți peste hotare. Mă simt foarte onorat să am alături de mine prieteni adevărați, alături de care am reușit organizarea și desfășurarea acestui festival. Cel mai important lucru este hrana sufletului nostru și cred în cele trei zile concurenții ne-au oferit din prea plinul lor, au dăruit o parte din sufletul lor, atât pentru noi, care am organizat festivalul, cât și pentru publicul spectator sau telespectator “, a concluzionat Marcel Naste, directorul Casei de Cultură ,,George Enescu“.
RESPECT! ,,ACUSTIC LIVE FESTIVAL“ încă odată! pentru că generează istorii insolite la Reghin, pe acorduri muzicale, într-un festival care este satelitul perfect pentru a propulsa Reghinul din nou în circuitul festivalurilor de mare anvergură din România.
Robert Matei