Reghinul a primit cu mare tristeţe vestea decesului doamnei Doina Cornea. Viaţa acestei somități, simbol al disidenţei anticomuniste în România *(care a făcut gimnaziul maghiar în municipiul nostru după Dictatul de la Viena, când nord-vestul Transilvaniei a trecut sub jurisdicția Ungariei) a fost exemplară şi parcursul său admirabil, plin de curaj şi de o determinare excepţională. Doina Cornea a fost o femeie integră, a rămas întotdeauna fidelă convingerilor sale, în ciuda violenţelor şi a defăimării, în pofida arestărilor şi a izolării la care a fost supusă în perioada comunistă. Pentru lupta sa de o viaţă împotriva tiraniei şi în favoarea demnităţii umane, va rămâne o personalitate gravată în memoria tuturor reghinenilor. Site-ul viselenuautermenlimita.ro transmite condoleanţe familiei!

Doina Cornea, publicistă, traducătoare, profesor și disident anticomunistă s-a stins din viață în cursul nopţii de joi spre vineri, în locuinţa sa, la vârsta de 88 de ani. A difuzat nenumărate texte şi proteste prin radio „Europa Liberă”, făcând astfel cunoscută opiniei publice internaţionale adevărata situaţie internă. După schimbarea regimului comunist a luptat pentru libertate, pluralism politic şi apărarea drepturilor omului, numărându-se printre fondatorii primelor organizaţii ale societăţii civile. În anul 2000, statul român îi conferă Ordinul „Steaua României” în grad de Mare Cruce, iar cel francez, „Legiunea de Onoare” în grad de ofiţer. Numeroasele distincţii şi premii acordate de prestigioase instituţii europene sunt o expresie a recunoaşterii publice a curajului „de a-şi înfrânge frica, de a ajunge liberă înlăuntrul fiinţei sale”.
Înmormântarea Doinei Cornea va avea loc luni, 7 mai. Începând cu ora 9.00, sicriul a fost expus în Foaierul Colegiului Academic (Casa Universitarilor) din Cluj-Napoca, iar slujba religioasă va începe la ora 12.30. La catafalc va fi asigurată o gardă de onoare alcătuită din patru militari ai Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.
Două ore mai târziu, cortegiul funerar va porni spre Cimitirul Central unde va avea loc înhumarea, în jurul orei 15.00.

Dumnezeu să o odihnească în pace! 

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *