Adio, Domnule Alexandru Negrea (1932-2020)

1

Am aflat cu mare durere în suflet că, de curând s-a stins din viaţă cel mai vârstnic locuitor al localităţii Suseni, Alexandru Negrea pe care l-am cunoscut personal în anul 2018, datorită primarului ec. Mircea Mariş, când am început documentarea pentru cartea „112 ANI DE LA INAUGURAREA FABRICII DE CĂRĂMIZI CU ABURI SUSENI S.A” (povestea, istoria şi adevărul). Am plâns cu lacrimi de neputinţă la o asemenea veste şi aş fi vrut în acele momente să pot să dau timpul înapoi şi să-l fac să încremenească sub clopotul de sticlă al acelor zile în care stăteam amândoi de poveşti pe terasa din curtea casei sale de la numărul 123.

Îmi amintesc cu drag că pe data de 1 august 2018 am poposit pentru prima oară în casa domnului Alexandru Negrea cu dorinţa de a afla cât mai multe date despre fabrica de cărămidă din sat de la cel mai vârstnic bărbat din Suseni. Nu pot să uit cu câtă ospitalitate m-a primit şi cu câtă emoţie mi-a relatat o mulţime de poveşti din viaţa comunei cu valoare istorică dezvăluindu-mi adevăruri ascunse care păzesc un trecut pe cale de dispariţie.

Mi-a povestit multe despre preotul greco-catolic Beniamin Maior, de preotul ortodox Victor Câmpean, despre celebrul pilot Godwin von Brumowski, care a fost căsătorit la Suseni cu fiica unui grof, şi nu în ultimul rând, despre singurul primar al comunei Suseni  care a fost decorat de către regele Ferdinand I al României, Negrea Ioan o rudă mai îndepărtată a sa.

Pe 17 octombrie 2019 am revenit acasă la familia Negrea pentru a mă consulta din nou cu seniorul comunităţii vis-a-vis de o serie de informaţii şi apoi ne-am reîntâlnit pe 31 noiembrie 2019 la lansarea cărţii la Căminul Cultural din sat unde radia de fericire la braţ cu soţia sa. Mi-au rămas întipăriţi în memorie ochi săi verzi de o limpezime nepământeană şi lacrimile de fericire care i-au izbucnit din ochi când şi-a văzut fotografia în cartea „112 ANI DE LA INAUGURAREA FABRICII DE CĂRĂMIZI CU ABURI SUSENI S.A”. Aşa l-am păstrat în memoria mea, ca pe un om pentru care viaţa era o sărbătoare în care nu existau trădări, vinovății sau orgolii prostești.

Alexandru Negrea a fost o prezență activă în viața comunităţii din Suseni, a reprezentat un exemplu pentru generațiile următoare și un model de ambiție, curaj, onoare și devotament.

A fost un om înţelept a cărui vorbe erau balsam pentru sufletele celor care îl ascultau. Siteul viselenuautermenlimita.ro îi aduce un ultim omagiu unui om de aleasă ținută morală și profesională, calități ce vor rămâne neșterse în memoria celor care l-au cunoscut.

Poate pentru lumea care nu l-a cunoscut Alexandru Negrea a fost o simplă persoană, dar pentru copii şi nepoţii săi, a fost cel mai iubit dintre pământeni. Membrii familiei Negrea împreună cu familile cu care s-au înrudit prin alianţe matrimoniale cu Alexandru Negrea îi mulţumesc pe această cale pentru tot ce a făcut mai frumos în viață, pentru iubirea şi învăţăturile insuflate copiilor, cuscrilor, cumnaţilor, nurorilor sale şi nepoţilor săi. 

Cifrele 7 şi 3 au alternat în destinul lui Alexandru Negrea cu o frecvenţă greu de explicat. S-a născut într-o familie cu 7 copii, pe 23.07. 1932. La 7 ani a fost tratat de o hemoragie nazală, de către renumitul chirurg Dr. Eugen Nicoară care i-a prezis o viaţă lungă. S-a angajat prima oară în anul 1943 la o fabrică ca să, poată contribui la venitul familiei, în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, şi s-a căsătorit la 27 de ani, pe 7 noiembrie 1959. În cel de al 87 lea an al vieţii sale, a apărut într-o carte despre istoria Fabricii de Cărămidă din Suseni, şi pe 30 decembrie 2019 apărea prima dată pe un post de televiziune, luând cuvântul la o lansare de carte. S-a stins la orele 3.00 ale dimineţii într-o zi de 15 a lunii noiembrie, în cursul acestui an, şi a fost înmormântat pe data 17 noiembrie în cimitirul ortodox din sat. A avut 4 copii din care 3 au supravieţuit, şi de la care au rezultat 7 nepoţi. Pe 7 Decembrie îi scriem necrologul. Probabil că nu întâmplător, fiindcă există undeva acolo sus o matematică divină, care este mai presus de înţelegerile noastre umane.

S-a născut la 23 iulie 1932 ca cel de-al treilea copil din cei 7 din casa gospodarilor Ioan şi Ana Negrea din comuna Suseni. S-a angajat la vârsta de 12 ani la Fabrica de Cărămidă din sat să îşi poată ajuta mama. Tatăl său fusese trimis în război. A lucrat în perioada în care unitatea îi avea acţionari pe Partenie Plesch, Dr. Schifbaumer Hugo şi Dr. Wagner Norbert iar contabil pe Oskar Keintzel. A muncit la transportat de rame, ţigle şi cărămizi până după terminarea celui de Al Doilea Război Mondial, pentru a putea să contribuie la întreţinerea familiei care avea o situţie materială precară.

De aici a început călătoria în viaţă a lui Alexandru Negrea. În fotografie alături de mama sa Ana Negrea şi 5 dintre fraţii săi în vreme de război

 

La 13 ani a trăit o dramă care i-a marcat toată viaţa când hortyştii au incendiat casa părintească în retarege şi să fie batjocura maximă le-au ars intenţionat şi poarta casei să nu le mai rămână nimic. Alexandru avut o viaţă grea şi chinuită însă asta nu l-a făcut niciodată să îşi piardă cinstea şi omenia. În anul 1939 pe când împlinise 7 ani, a început să îi sângereze frecvent nasul, fără nici o explicaţie, aşa a ajuns să fie examinat de celebrul Dr. Eugen Nicoară care i-a preparat nişte prafuri şi i-a garantat mamei sale, că, dacă urmează tratamentul său, nu va mai fi bolnav niciodată. Şi aşa a fost toată viaţa sa a avut o sănătate de fier.

În anul 1950 a fost încorporat în armată, la Iaşi în cadrul unei Unităţi de Grăniceri a Ministerului Apărări şi Internelor şi a fost lăsat la vatră în anul 1953 cu gradul de sergent. După liberarea s-a angajat la Fabrica IFET Reghin, unde a muncit timp de 30 de ani ca ascuţitor.

 

 

 

În prima imagine Alexandru soldat în Iaşi la o unitate de Grăniceri. În a doua imagine Alexandru în 1957 alături de colegul său de servici Bodo Bela de la IFET Reghin

 

În viaţa civilă Alexandru Negrea s-a căsătorit cu aleasa inimi sale Cornelia Târnăvean (fiica fostului primar al comunei Suseni, Simion Târnăvean), pe 7 noiembrie 1959, alături de care a avut o căsnicie armonioasă de 61 de ani, din care s-au născut 4 copii, dar au supravieţuit doar 3. Primul copil al familiei Negrea a fost o fetiţă care s-a născut în anul 1960, pe nume Maria, dar, de care, nu s-au putut bucura prea mult, fiindcă nu a trăit decât 2 luni, fiind răpusă de o bronhopneumonie nemiloasă. În 1961 s-a născut primul băiat al familiei, fiul Alexandru Negrea, urmat de Cristian Sabin Negrea în anul 1966, şi de Daniela Natalia în 1968. Azi, toţi sunt modele de admiraţie profesională, şi oameni de onoare ai judeţului Mureş.

Alexandru, fiul cel mare, de profesie economist, este astazi director la firma de asigurări „Asirom” Târgu-Mures, căsătorit cu Daniela Negrea. Cristian Sabin, este intreprinzator particular, proprietar de firmă în Târgu-Mureş, căsătorit cu Elena Negrea. Mezina familiei, Daniela Natalia, este profesie economist la ITAS Mureş şi este căsătorită cu Dorin Serbanaţi. Cei trei copii l-au făcut fericit pe tatăl lor Alexandru, prin cei 7 nepoţi ai săi: Alexandra Negrea stabilită în Statele Unite ale Americii, Andreea Negrea medic dentist în Municipiul Târgu-Mureş, Teodor Sfîriac viitor magistrat, Monica Sfîriac studentă în cadrul Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj, din partea lui Alexandru şi Daniela.

Paul Negrea inginer topograf, Catalin Negrea elev în cadrul Colegiului Naţional „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu- Mures, din partea lui Cristian Sabin si Elena.

Mădălina Şerbanaţi procuror DIICOT, din partea lui Daniela Natalia şi Dorin Şerbănaţi.

După pensionarea lui Alexandru Negrea foarte mulţi săteni i-au trecut pragul casei lui Nea Sandu, ca să le ascută, fierăstraiele, bomfaierele, foarfecele şi cuţitele. Era omul bun la toate şi iubit de toată lumea. Soţia sa Cornelia a muncit o perioadă ca şi contabil în cadrul primăriei iar ulterior a deţinut un atelier de confecţionat plapume în Suseni prin intermediul Cooperativei de Consum.

Alexandru Negrea i-a învăţat atat pe copii cât şi pe nepoţii săi, că adevăratele valori sunt cinstea şi corectitudinea. Se bucura de fiecare dată când întreaga familie extinsă se reunea la Suseni, cu prilejul onomasticilor şi a celor mai importante sărbători creştin ortodoxe de comuniune sufletească şi de credinţă. Pe 7 noiembrie 2019 Alexandru şi Cornelia au sărbătorit „Nunta de Diamant”, 60 de ani de căsnicie ocazie cu care copii lor le-au pregătit un tort special şi o dplomă de recunoştinţă cu următoarea dedicaţie:

 

Familia Alexandru şi Cornelia Negrea

60 de ani binecuvântaţi de Dumnezeu

Vă mulţumim dragii noştri părinţi. Noi fără voi am fi fost corăbii fără vânt, am fi fost vânturi ce suflă în deşert.  Viaţa noastră a fost viaţa voastră, binele nostru a fost binele vostru, bucuria noastră a fost bucuria voastră şi suferinţa noastră a devenit suferinţa voastră, copiii noştri au devenit sufletul vostru. Pentru toate astea şi pentru multe altele care nu pot fi cuprinse în cuvinte, Vă mulţumim ! 

 

 

 

Alexandru Negrea s-a stins din viaţă în urma unei hemoragii interne la orele 3.00 dimineaţa zilei de 15 noiembrie într-un salon din cadrul spitalului municipal din Reghin, ctitorit de Dr. Eugen Nicoară, cel care în anul 1939 i-a salvat viaţa după ce i-a oprit o hemoragie nazală care putea să-i fie fatală… 

Odată cu plecarea din această lume a celui care a fost Alexandru Negrea, Suseniul a rămas mai sărac cu un cetăţean de onoare, un tată exemplar şi un bunic cu argint în păr şi aur în inimă. Timpul ne fură oamenii dragi, însă niciodată amintirile lor! Domnul Alexandru Negrea va rămâne în memoria noastră așa cum a fost, cinstit, generos și de o aleasă omenie!

O să-mi fie tare dor de dumneata, Alexandru Negrea. Dumnezeu să-ți lumineze calea și să te-odihnească-n pace!

Noiembrie 2020 ultima fotografie cu seniorul Alexandru Negrea în viaţă la cules de struguri

A consemnat Matei Robert Mihai 

 

About Author

1 thought on “Adio, Domnule Alexandru Negrea (1932-2020)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *