Adio Vasile Grama dincolo de explicativ !

0

Cunoscutul organist Vasile Grama din Reghin a încetat din viață în data de 10 august la orele 20.00, înecat în mare în zona unei plaje din stațiunea Eforie Nord unde se afla cu familia în concediu. Reghineanul se pare că a fost tras de curenți în larg, în zona Debarcader zonă în care în urmă cu 7 zile, un tânăr de 17 ani a fost înghițit de valuri. Conform Agenției de Presă Mediafax „Scafandrii ISU Dobrogea au intervenit, vineri seara, pentru a salva patru persoane care s-au aventurat în mare, la Eforie, reuşind să aducă trei dintre ele la ţărm în viaţă, …dar pentru a patra, nu s-a mai putut face nimic, fiind declarat decesul”. 

Pe 14 august 2018, familia, prietenii şi cunoscuții şi-au luat adio şi l-au condus pe ultimul drum pe îndrăgitul instrumentist Vasile Grama, fiu, soț, tată, frate, verișor, unchi și nepot. Un sobor de opt preoţi în frunte cu preotul Alin Șut de la Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” și preotul-protopop, pensionar Teodor Beldean au oficiat ceremonia de înmormântare. Zeci de coroane și buchete de flori şi peste 200 de oameni s-au adunat la Cimitirul Cuviosul Lazăr pentru pentru a-i aduce un ultim omagiu.

La priveghi și slujba funerară au luat parte familia, rudele şi apropiaţii artistului. Soția Nadia, fiica Denisa Andrada, sora artistului şi vedete din toate domeniile.
Din domeniul muzical au fost prezenţi soliștii: Doru Pop, FloRIN Vos, Bloj Eugen Florin, Sorin Pantea, Alin Pop, Dănuț Pop, Marcel Crăciunescu (Șăl), Cristi Moldovan, Liviu Cengher, Anton Grama, Răzvan Pop, David Pușcaș, Ionică Șimon, Cristi Feier, Csaba de la Acățari, Sergiu Grafi, Romeo Cobra etc. 
Instrumentiști: Marcel Râmba, Lucian Rafi, Zoli Bambo, Viorel Reghean, Adi Erbașu, Mitruț Lăcătuș, Florin Cismaș, Paul Butiurcă, David Fullop, Dănuț Fullop, Ovidiu Fullop, Nelu Pop, Cristi Grama, Daniel Notăraș, Paul Popovici, Dani Trandafir etc. 
Dintre solistele de muzică populară care au participat la priveghi și înmormântare s-au numărat : Anca Branea Neamțu, Maria Neag, Anuța Toncean Crișan, Mihaela Botoș, Corina Florea Covaciu, Denisa Popovici, Alexia Aștelean etc. 
Dintre videografi : Ciprian și Anca Fărcaș, Claudiu și Adriana Cismaș, Vasile și Ionuț Cioloca, Paul Bogdan, Oltean Marin și Marin Popovici, Liviu și Dana Ganea etc. 

Printre alte persoane publice care au dorit să își ia rămas bun de la cel care a fost Vasile Grama s-au numărat : Iulian Praja, manager la Centrul Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș, Valentin Zogorean, maestru de ceremonii, Adi Horea, antrenorul echipei de fotbal ,,ACS Deda”, Dorin Grama antrenorul echipei de fotbal ,,Best Kids”, Robert Matei Mihai, jurnalist, Suceava Eugen administratorul firmei Gelu Trans SRL etc. Nu au lipsit nici prietenii de familie și oamenii de suflet care au sprijinit familia Grama în aceste momente grele, financiar sau logistic, Marga și Cristian Inel administratorii restaurantului Orhideea, Ovidiu Nicoară, Gheorghe Bucin, Liviu Blaga etc. 

Ultimul drum al lui Vasilică cum îi spuneau apropiații a fost un drum greu, presărat cu lacrimi și multe mesaje de condoleanţe din partea colegilor de breaslă care au dat dovadă de o solidaritate exemplară. La finalul ceremoniei religioase Marcel Râmba, Lucian Rafi, Mitruț Lăcătuș, Andrei Pascu și Puiu de la Brâncovenești au interpretat doina preferată a regretatului Vasile Grama ,,Am avut și eu o viață” în timp ce trupul neînsuflețit al artistului era coborât în mormânt. Numărul mare de participanţi la funeraliile artistului a dovedit, dacă mai era nevoie, preţuirea de care s-a bucurat în rândul semenilor cel care a plecat prematur la cele veșnice. 
Tristul eveniment s-a încheiat cu o masă organizată la restaurantul Orhidea unde au fost prezente peste 150 de persoane.

Adio Vasile Grama
Vasile Grama un instrumentist plin de distincție care nu va fi uitat prea curând…

 


Cine a fost Vasile Grama ?


S-a născut în 27 februarie 1976 la Reghin ca primul copil al familiei Grama Vasile și Anuța.
A absolvit Școala Generală Nr. 2 (actualmente Gimnaziul Alexandru Ceușianu) și a copilărit în Cartierul Rodnei.
În copilărie a fost foarte atașat de bunicul său ,,Moșul”,Petre Grama din satul Șerbeni, comuna Becia de Jos unde și-a petrecut toate vacanțele de vară din copilărie.

După gimnaziu începe cursurile Liceului Silvic din Gurghiu pe care le întrerupe după doi ani simțind că nu aceasta este chemarea sa în viață.
Înclinațiile și talentul său muzical au fost mai puternice și a început să viseze la o carieră artistică.
Din dorința de a avea prima sa orgă la 16 ani s-a angajat pe litoral un sezon întreg ca ospătar la restaurantul ,,Ambasador” din stațiunea Eforie Nord și cu banii câștigați își cumpără instrumentul muzical mult dorit.
Din acel moment Vasilică a început să își câștige existența lucrând ca ospătar la restaurantul ,,Intim” din Reghin și mai apoi ca muzicant cântând la clape.

Cei din jurul său au remarcat talentul, forța și meticulozitatea acestui tânăr care vroia să se afirme în muzică cu orice preț și au început să îl solicite să cânte la evenimente și o mulțime de manifestări cultural-artistice care au devenit în timp satelitul de lansare în galaxia valorilor muzicale autohtone a lui Vasile Grama. 

La 20 de ani a fost încorporat în Armată la o unitate de jandarmi din Făgăraș iar după depunerea jurământului militar din dorința de a fi mai aproape de familie a cerut să fie transferat mai aproape de casă și așa ajuns la Unitatea de Jandarmi din Târgu-Mureș.
Dar dorința de a cânta l-a determinat să îl roage pe tatăl său să îi aducă orga în cazarma militară unde își încânta camarazii și superiorii.
După satisfacerea stagiului militar a urmat cursurile Școlii Populare de Arte din Târgu-Mureș pentru a-și completa și perfecționa studiile muzicale.
În primăvara anului 1998 a cunoscut-o pe tânăra Nadia Ionela cu care își unește destinul în 25 octombrie același an prin taina cununiei oficiată de preotul-protopop Teodor Beldean.
În cei aproape 20 de ani de bună conviețuire Dumnezeu le-a binecuvântat căminul de două ori: în anul 2001 când s-a născut primul vlăstar al familiei, Denisa Andrada și apoi în anul 2010 când s-a născut David Vasile care duce mai departe numele tatălui său.
În toți acești ani Vasile Grama a fost un familist convins, un tată atent și iubitor preocupat de bunăstarea familiei și siguranța zilei de mâine.
Toate aceste lucruri s-au materializat datorită carierei sale muzicale și talentului său pe care l-a înmulțit continuu prin muncă, sacrificii și multe nopți nedormite. 
Însă oricât de ocupat a fost nu și-a neglijat niciodată părinții și sora cărora le-a fost un real sprijin atât la bine cât și la greu.
În anul 2003 a fost foarte afectat psihic după ce sora sa, Mirela a suferit un accident rutier foarte grav și atunci a făcut tot ce i-a sta în putință pentru a o readuce la viață.
În anul 2008 alături de soția, Nadia care i-a fost alături zi de zi și sprijinit de restul familiei a început lucrările de construirea unei case.
În cei peste 20 de ani de activitate muzicală, organistul, decedat la vârsta de 42 de ani, a cântat alături de toate numele importante ale Reghinului și județului Mureș începând din 1992 până în 2018.
A cântat la mii de evenimente, bucurând lumea fie că a fost vorba de botezuri, nunți, zile onomastice, petreceri private, gale, baluri și diverse spectacole în urma cărora s-au legat multe relații strânse de colegialitate și prietenie adevărată care vor rămâne de azi în eternitate.
Practic nu a existat vreun loc unde să fi cântat să nu electrizeze mulțimea și să nu își facă prieteni. De ce? Pentru că Vasile Grama avea o fire magnetică și talentul de a organiza și structura orice grup profesional sau social din care făcea parte.
Datorită optimismului și poftei sale de viață, a meseriei și a spiritului său altruist îți era imposibil să nu îl îndrăgești.
În 2017 s-a stins din viață, răpus de un cancer galopant, solistul, Dan Aurelian Ștefan un prieten foarte bun al lui Vasilică, pe care organistul l-a ajutat foarte mult în ultimele luni din viață.
L-a vizitat la spital de nenumărate ori și l-a susținut din toate punctele de vedere până în ultima clipă iar în urma morții timpurii a solistului de numai 30 de ani, Vasile Grama a rămas cu un gol imens în suflet.
În seara zilei de 10 august 2018 Vasile Grama s-a stins din viață în stațiunea Eforie Nord unde se afla în concediu alături de familie, după ce s-a înecat în valurile mării în timp ce încerca să facă o baie.
Este o pierdere grea pentru muzica Reghinului și a județului Mureș și așa cum spunea și maestrul de ceremonii, Mircea Socol, am pierdut ,,Un om despre care putem vorbi frumos toată viața noastră, prieten, muzicant, un suflet prea bun.”


”Cu inima împietrită de durere, am aflat de trecerea în neființă a omului care mi-a fost ca un frate, prieten drag și poate unul dintre primii oameni care au crezut în mine, m-a susținut și încurajat mereu, omul care îți deschidea ușa la orice oră din zi și din noapte și îți sărea în ajutor, în orice situație, necondiționat.” scria și artistul FloRIN Vos pe pagina sa personală de Facebook la aflarea șocantei vești că Vasile Grama s-a stins din viață.

Și cum nimic nu este întâmplător în viață și poate și dincolo de moarte ieri, Vasile Grama a fost condus pe ultimul drum de familie, colegi, prieteni și vecini și înmormântat în cimitirul Cuviosul Lazăr, așa cum a hotărât Dumnezeu să își doarmă somnul de veci în apropiere de alți doi artiști, solistul Dan Aurelian Ștefan, (prietenul său de suflet) și lângă celebra solistă de muzică populară Natalia Gliga, elevă a Mariei Tănase și a Miei Barbu care s-a stins din viață pe 14 iunie 2018.


21314468_1428598900528043_1878160726342939533_n
Vasile Grama pe vremea când cocheta cu ideea de a cânta în formația Accord 4 un proiect care nu s-a mai materializat în final

Timpul ne fură oamenii dragi, însă niciodată amintirile lor! Vasile Grama va rămâne în memoria noastră așa cum a fost, cinstit, generos și de o aleasă omenie! Dumnezeu să îl ierte!

 


viselenuautermenlimita.ro

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *