Adrian Chirteș, un grafician-designer, care ține la prețul corect și nu își înșeală clienții!

0

Adrian Chirteș este un tânăr grafician din Reghin, în vârstă de 39 de ani, care muncește în acest domeniu din 1999. Este un tip manierat, niciodată arogant, cu o privire senină, liniștită și blândă, dar, care a dobândit în formarea sa profesională, un set de principii de viață, pe care le întâlnești doar la marile personalități.

Îl cunosc personal din anul 2006, și urmărindu-i activitatea în ultimii 13 ani, pot să spun că Adrian Chirteș este un tânăr creativ, care la prima vedere pare malițios, dar în realitate este un om subtil, înzestrat cu o gândire logică și independentă și cu un fler în sesizarea oportunităților, mai rar întâlnit. Am colaborat cu el în multe proiecte și pot să spun că a fost un angajat de elită, dar puțini au înțeles că are un talent pe care nu trebuie să-l irosească în chestiuni mărunte și de rutină.


VNALT 1 CHIRTES ADRIANCând am aflat că și-a deschis, în sfârșit, propria firmă, m-am bucurat din suflet pentru el, fiindcă i-am urmărit pașii fermi, cu care a înaintat în cariera de grafician pe calculator, știam că este capabil să coordoneze proiecte mari, și că nimeni și nimic nu îl poate intimida când își pune un plan în acțiune.

Este detașat de preocupări mărunte și de intrigi,  are viziune, curaj și este greu de decodificat. Vestea bună este că, în virtutea prieteniei care ne leagă, am reușit să îl conving să acorde un interviu, în exclusivitate pentru site-ul vislenuautermenlimita.ro, despre povestea lui și modul în care a ajuns să devină antreprenor, într-un domeniu care nu poate fi înțeles de oricine. 


Reporter: Cum a ajuns Adrian Chirteș grafician-designer? A fost un vis sau, pur și simplu, o întâmplare?


Adrian Chirteș: A fost un vis, o dorință, încă din școala generală, de a profesa în domeniul informatic. Astfel, am dat examen la secția informatică a Liceului „Lucian Blaga” din Reghin, pe care l-am absolvit în anul 1998.

După o scurtă perioadă, în care am lucrat ca vânzător/gestionar la un magazin de mobilă, am aflat de un post de tehnoredactor la Tipografia Micador din Reghin. M-am prezentat la interviu, am fost acceptat, și astfel a început „aventura” din domeniul tipografic și al design-ului grafic.

Nu aveam experiență, a fost destul de greu la început, deoarece, chiar dacă în fișa postului scria tehnoredactor (adică redactarea unor texte pe calculator), în realitate trebuiau realizate machete pentru toată gama de lucrări tipografice: pliante, cataloage, calendare, invitații, cărți, broșuri, agende (toată grafica din interior) etc. Făceam montaje pe calculator pentru tipar, potrivite la milimetru. Dacă erau decalaje de câțiva milimetri, la produsul final era posibil să se taie din tipar și lucrarea să fie refuzată de client.

Am intrat în plină producție din primele zile de lucru, fără instruire, doar cu puțin ajutor telefonic, din partea unor colaboratori ai tipografiei. Erau momente în care voiam să renunț … stăteam ore suplimentare (neplătite!), numai ca să văd lucrările finalizate. Însă, an de an am acumulat experiență, lucru care îmi oferă acum, posibilitatea să realizez orice lucrare din domeniul publicității.


Rep.: Au trecut 21 de ani de la absolvirea liceului de informatică. Cum caracterizezi, pe scurt, acești ani din viața unui om ?


A.C.: Acești 21 de ani au trecut mult mai repede decât aș fi crezut. Anul acesta împlinesc 40 de ani, însă am impresia că au trecut doar vreo 5-10 ani de la debutul meu pe baricadele acestei profesii. Evenimentele din viața mea s-au derulat oarecum pe un mod accelerat: am făcut armata, m-am căsătorit, am doi copii, am schimbat câteva locuri de muncă, și de curând am deschis propria afacere, evident, tot în domeniul publicității. Bineînțeles, la o analiză mai profundă, realizez că au fost și momente bune și situații dificile, pe care a trebuit să le depășesc singur, ori cu ajutorul celor din jurul meu, în special cu ajutorul soției mele Dana, căreia îi mulțumesc pentru tot sprijinul și încrederea.

         Eu încerc, și îmi doresc, să fiu un om simplu, modest și familist, și sper ca impresia aceasta să o las și celor din jurul meu. Nu sunt interesat de extravaganțe, de viață nocturnă, dublă … Orice eveniment îl sărbătorim în familie, nu cum obișnuiesc alții, să aibă viață duală, zile și nopți la petreceri, departe de familie … Am obișnuit copiii să petrecem timpul liber împreună, pentru că „timpul petrecut cu familia valorează fiecare secundă!”, dar timpul liber este tot mai puțin. Tot mai mult ne afundăm în muncă, obişnuim să continuăm munca şi acasă … Toate astea în detrimentul timpului liber. Se spune că trăim în secolul vitezei. Nimeni nu are timp de nimic, în afară de munca de zi cu zi. Ai impresia că timpul este în viteza a 6-a. Dacă vrei să faci un lucru, trebuie să-ți faci timp, să renunți la alte sarcini, pentru a te axa pe acel lucru. Acestă chestiune, o aud tot mai des de la oamenii cu care interacționez: „nu am timp să fac tot ce mi-am propus!”.

Consider că familia este stâlpul societății, așa că, nu trebuie neglijată sub nici o formă.


 

 


Rep.: Întrevedeai acest curs al carierei tale, după absolvirea liceului, în 1998?


A.C.: La începutul carierei de grafician, eram prea preocupat să învăț meserie, nu aveam gânduri de afacere proprie.

   Pe parcurs, am avut tot felul de idei cu scopul de a lucra pe cont propriu, care, într-un final, s-au concretizat prin această afacere. După 12 ani de experiență în tipografie, 7 ani am lucrat la Grupul de Firme Gliga din Reghin, tot în domeniul design, publicitate, marketing și promovare.

         În urmă cu câțiva ani, am auzit și m-a impresionat un citat motivațional a lui Farrah Gray, un tânăr om de afaceri american și antreprenor social: „Lucrează la visul tău, sau altcineva te va angaja să lucrezi la visul lui.”

         În anul 2018, împreună cu soția mea, am închiriat un spațiu în centrul Reghinului, unde ne desfășurăm activitățile în mod combinat: ea cu profil vânzare haine second-hand, iar eu cu profil design-publicitate.

Ne ajutăm reciproc când e cazul unor comenzi mai mari și, totodată, ne sfătuim împreună în privința investițiilor, perspectivelor de viitor, și strategiilor de dezvoltare.


Rep.: Prezentați-mi serviciile pe care le poate pune la dispoziție firma dvs., de la A la Z.


 

FOTO4 (1)A.C.: În spațiul nostru din Reghin, str. Școlii Nr. 5-7, oferim servicii specifice unei mini tipografii digitale – copiere/listare, multiplicare cărți, broșuri, lucrări, calendare, agende, materiale publicitare – bannere, mesh, autocolant, reclame, panouri, afișe, fluturași, invitații, cărți de vizită, cadouri personalizate (căni, pixuri, belocuri, odorizante etc.), birou de copiat acte.

De asemenea, prin magazinul on-line www.dadshop.ro și prin contul de facebook: dadshop.ro Reghin punem la dispoziția clienților posibilitatea de a plasa comenzi on-line, cu aceleași produse.

Comenzile pot fi transmise și telefonic, la numerele: 0365/430.188, 0744 488.148, sau prin e-mail: design@dadshop.ro, dadcopyshop@gmail.com. 

 


Zilnic încerc să îmbunătățesc serviciile oferite clienților, fie prin adăugarea de produse noi, fie prin îmbunătățirea produselor și serviciilor, aflate deja în ofertă.

Având în vedere timpul scurt de la înființarea firmei, încerc să promovez firma prin diferite metode de publicitate (rețele sociale, anunțuri de mică publicitate, google etc.), pentru a face cunoscută firma potențialilor clienți, atât din zona Reghin, cât și din toată țara.

Clienții pot aduce fișierele pregătite pentru listare, sau pot beneficia de servicii de grafică și design, aranjament text și imagini pentru cărți, broșuri sau orice fel de lucrare.

De asemenea, listările pot fi legate cu spirală, sau copertate cu coperți din carton sau imitație de piele.

Alte servicii sunt: realizare tablouri pe pânză canvas, recondiționare cărți, digitalizare cărți (transpunere conținutul cărții pe suport digital PDF) pentru lecturare de pe telefon/tabletă/laptop/PC, diagnosticare/reparare laptop/PC.


Rep.: Ce părere ai de concurenţă?


A.C.: Concurența este benefică pentru clienți, în sensul că au posibilitatea de a alege calitatea și prețul potrivit necesităților proprii.

Momentan, eu sunt uimit de prețurile practicate de celelalte firme de profil, din zona Reghin. Sunt de 2-3 ori mai mari decât în zona Târgu-Mureș, de exemplu.

Astfel, am ales să ofer clienților prețuri atractive, dar care sunt reale în raport cu serviciile oferite de un centru de copiere.

Clienții din zona Reghin, poate nu cunosc prețurile corecte pentru serviciile de listare/copiere color/alb-negru, sau design/grafică, și acceptă orice preț. Însă nu e corect ca acești clienți să plătească un preț supraevaluat, având în vedere și puterea slabă de cumpărare a leului.

Ca părinte, știu că la școală profesorii le cer copiilor permanent diferite proiecte, sau multiplicări de cărți, manuale etc., iar părinții sunt cei care suportă cheltuielile.

Deci, am încercat să aduc o alternativă la prețurile existente pe piața Reghinului, și poate cu timpul, se reușește eliminarea tarifelor nesimțite.

 


Rep.: Ce înseamnă renumele și popularitatea? Cât de greu se câștigă și cât de ușor se pierd?


bty

A.C.: Pentru această întrebare, mi se pare concludent citatul: „Când urci pe scara vieţii, nu uita să spui “bună ziua” tuturor. Ca să aibă cine să îți răspundă, când o să cobori!”. Cu alte cuvinte, nimeni nu se menține acolo sus. Dintr-o simplă greșeală, cobori mult mai rapid decât ai urcat. Deci e bine să fii corect și onest, pe orice treaptă a vieții te afli, şi să „Înflorești în locul în care te-a așezat Dumnezeu!” (Thomas Clark).


Rep.: Care este cel mai bogat client, căruia i-ai prestat servicii?


A.C.: Cu toate că nu am început de mult timp activitatea, am menținut legătura cu foștii angajatori. Am realizat pentru grupul de firme Gliga din Reghin, câteva materiale publicitare. În rest, persoanele fizice sunt clienţii preponderenţi.


Rep: Care sunt hobby-urile de care ești pasionat în timpul liber ?


A.C.: Ne place, mie şi familiei mele, să facem drumeţii şi excursii, pentru a vizita diverse obiective turistice şi repere istorice, din ţara noastră.

De asemenea, sunt pasionat și de tehnică şi de domeniul IT. Uneori, în timpul liber, studiez noutăţiile din aceste domenii.


Rep: Ce rol joacă banii în viaţa ta?


A.C.: Banii sunt importanţi, pentru a-ţi realiza nivelul de confort, pe care ți-l dorești în viaţă. Toată lumea are nevoie de bani, însă banii trebuie să fie un mijloc, nu un scop în sine. Importantă este modalitatea de a-i dobândi: cinstit, sau pe căi neortodoxe. Întotdeauna, în orice acţiune a ta, e bine să te gândeşti că cineva, o a treia persoană, îți observă faptele, și astfel, poate, propria conștiință, care este cuvântul lui Dumnezeu în om, îți dictează calea cea dreaptă.


Rep: Ce nu poate ierta Adrian Chirteș unui prieten?


A.C.: Trădarea și minciuna. Dacă s-a întâmplat o dată, nu mai poți avea încredere în omul acela. Mereu vei sta cu gândul că, din nou te va trăda. Și când nu mai există încredere, prietenia se stinge.


Rep: Ce te-a atras cel mai mult la soția ta? Când ți-ai dat seama că ea este femeia alături de care vei vrea să îmbătrânești?


A.C.: Când am observat că pot discuta orice cu ea, indiferent dacă avem păreri diferite sau identice. Soția mea este cea care menține unitatea familiei. Este mereu acolo unde este nevoie de ea. Și pe plan familial și social. Chiar dacă eu și copiii suntem prinși în diferite activități, ea rămâne nucleul familiei.


Rep.: Știu că ești tatăl a doi băieți. Ca părinte, ce sfat le-ai da, legat de cum ar trebui să fie în viață ?


A.C.: Sfatul meu ar fi, ca orice faptă a lor, să fie caracterizată prin corectitudine și dăruire, să pună suflet în tot ceea ce își propun să realizeze.


FOTO6


Rep: De ce nu te-ai putea lipsi în viaţa de zi cu zi?


A.C.: De familia mea. Suntem mereu nerăbdători să petrecem împreună timpul liber, să facem excursii și drumeții. Există un citat care mă motivează: „Singur poate reușești să mergi mai repede, dar împreună cu familia ajungi mai departe.”


Rep.: Când și unde te simți cel mai fericit?


A.C.: Știți cum se spune: „Vine un timp când fericirea nu înseamnă să ieși cu prietenii, să ajungi târziu acasă, sau să te duci în club. Fericirea e când închizi ușa, și tot ceea ce îți dorești, e deja înăuntru … familia ta!”. Pentru mine a sosit acel timp. Cu ai mei sunt cel mai fericit.


Rep: Care este cheia succesului, pentru tine?


Pentru a avea succes, cred că trebuie corectitudine, ambiţie, muncă şi perseverenţă. Fiind oarecum la început de drum, urmează să văd dacă într-adevăr, acestea sunt ingredientele drumului către succes.


Rep: Ai avut parte de vreo experienţă nefastă de-a lungul timpului, care te-a determinat să îți depășești limitele?


A.C.: Au existat și momente dificile, când a fost nevoie să iau decizii care mi-au schimbat viața, pot spune, total. Însă, împreună cu cei dragi, am depășit momentele.


Rep.: Ce secret al lumii ai vrea să-l afli?


A.C.: Secretul energiei libere, descoperită de Tesla. Ar fi un lucru extraordinar să avem energie gratis, însă probabil, secretul e ținut ascuns de marile corporații, care câștigă bani serioși din producerea energiei.


Rep.: Ce personaj istoric admiri cel mai mult?


Admir acele personaje, care au luptat pentru unitatea și independența țării noastre: Ștefan cel Mare, Mircea cel Bătrân, Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza și alții, care au crezut cu tărie într-un anumit ideal, atât ei cât și poporul pe care îl conduceau. Și tocmai această credință le-a insuflat energia necesară acțiunile lor.


Rep.: Spune-mi trei motive care te determină să crezi în Dumnezeu?


A.C.: Scris este: „Fără Mine nimic nu puteți face!”, și cred asta! Chiar și ateii primesc ajutorul lui Dumnezeu, fără să realizeze acest lucru. Atunci când scapi dintr-un accident, când te vindeci de vreo boală, când reușești, chiar dacă n-ai crezut că poți … e mâna lui Dumnezeu. Când ne trezim dimineaţa, să ne gândim că Dumnezeu ne dă ziua, pe care n-am fi putut să ne-o dăm singuri. La oameni, unele lucruri sunt cu neputinţă, dar nu la Dumnezeu. Căci la Dumnezeu toate sunt cu putinţă.

„Căutaţi mai întâi împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui şi toate celelalte se vor adăuga vouă.”, zice Mântuitorul Iisus Hristos.

Deci, cu toată încrederea „Cereţi şi vi se va da; Căutaţi şi veţi afla; Bateţi şi vi se va deschide. Că oricine cere, ia, cel care caută, află, şi celui ce bate i se va deschide.” (Matei 7:7,8)


 

LOGO 2019

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *