Adunare Generală în cadrul ASTREI Reghin și Simpozion Ştiinţific dedicat „Centenarului Marii Uniri de la 1918”
În data de 27 aprilie a avut loc în incinta Casei de Cultură „Dr. Eugen Nicoară” Adunarea Generală a Despărțământului ASTRA Reghin. În deschidere au fost intonate Imnul Naţional şi Imnul Astrei, după care s-au desfăşurat lucrările Simpozionului Ştiinţific „Centenarul Marii Uniri de la 1918”, în cadrul căruia au prezentat comunicări, scriitorul Mircea Mihail Artimon, prof. dr. Liviu Boaru, deputatul Marius Paşcan şi jurnalistul Robert Matei.
La Adunarea Generală au participat prof. univ. dr. Dumitru Acu, preşedintele Asociaţiunii ASTRA, ec. Maria Precup, primarul municipiului Reghin, prof. Ioan Lupu, de la Sibiu, precum şi delegaţii din partea despărţămintelor Târgu-Mureş, Dej şi Năsăud. Din cadrul astriştilor reghineni au participat un număr de 72 membri.
Ordinea de zi a adunării a cuprins un raport de activitate pe anul 2017, inclusiv raportul financiar, programul de activități pe anul 2018, validarea Cercului Cultural ASTRA Nadăşa şi a noilor membri și lărgirea Comitetului de Conducere al Despărţământului ASTRA Reghin. Prezidiul adunării a fost format prof. univ. dr. Dumitru Acu, preşedintele Asociaţiunii ASTRA, ec. Maria Precup, primarul municipiului Reghin, prof. Dorin Cremene, preşedintele Despărţământului ASTRA Reghin, Ilie Frandăş, secretarul Despărţământului ASTRA Reghin.
Adunarea a fost condusă de preşedintele Asociaţiunii ASTRA, Dumitru Acu, care, în deschidere a rostit un cuvânt de salut. A urmat cuvântul de salut adresat de Maria Precup, primarul municipiului Reghin. A fost citită scrisoarea de salut adresată de Emilia Feier, preşedinta Despărţământului „Teodor Muică” din Sângergiul de Pădure și mesajul președintei Floarea Pleş, din partea Despărţământului Năsăud.
Raportul de activitate pe anul 2017, bilanţul contabil pe anul trecut şi programul de activităţi pentru anul 2018, au fost prezentate de secretarul Ilie Frandăş. A fost votată în unanimitate lista celor 26 de noi membri ai Astrei, care au adresat cereri de primire după ultima adunare generală. A fost votată în unanimitate înfinţarea Cercului Cultural ASTRA Nadăşa. Întrucât activitatea despărţământului s-a lărgit prin înfinţarea cercului cultural, secretarul despărţământului, Ilie Frandăş a propus ca omul de afaceri, Ioan Cocean, preşedintele Cercului Cultural ASTRA Nadăşa să fie cuprins în rândul membrilor Comitetului de Conducere al Despărţământului ASTRA Reghin. Vicepreședintele Robert Matei a propus validarea ca membru al Despărțământului Reghin al ASTREI al paramedicului ISU, Eugen Anca, angajat în cadrul Detașamentului de Pompieri Reghin, campion mondial și multiplu campion național la concursurile de Prim Ajutor și Descarcerare. De asemenea a fost făcută propunerea ca Vasile Rău, conf. univ. dr., membru al Academiei de Ştiinţe Agricole, membru al despărţământului, să fie ales vicepreşedinte al acestuia. Propunerile au fost votate în unanimitate.
Robert Matei vicepreședinte al ASTRA Reghin a prezentat în premieră în cadrul unui simpozion, biografia jurnalistului, scriitorului și traducătorului Iosif Șchiopul, singurului reghinean delegat de presă la marele act istoric al Unirii Transilvaniei cu Patria mamă de la 1 decembri 1918. Totodată jurnalistul Robert Matei a prezentat în cadrul Simpozionului Ştiinţific „Centenarul Marii Uniri de la 1918” și numele celor 16 reghineni care i-a descoperit până în prezent ca participanți acum un secol la Alba-Iulia și profesiile lor.
În cadrul adunării a luat cuvântul și prof. Dorin Cremene, care a insistat pe implicarea tuturor membrilor comitetului de conducere a despărţământului în acţiunile astriste, motivând că acestea nu pot fi organizate mereu doar de preşedinte şi secretar. De asemenea a insistat pe responsabilitatea membrilor despărţământului de a contribuii la veniturile acestuia prin plata cotizaţiei. A mulţumit celor care au făcut donaţii de cărţi şi alte bunuri. În acest an, printre acţiunile astriştilor reghineni s-a numărat şi cea de donare a unui număr de 1100 de volume de carte românească unor comunităţi din localităţile Ungheni, Feteşti, Trinca şi Briceni, din Basarabia. În acelaşi timp despărţământul a fost dotat de către Primăria Municipiului Reghin cu un spaţiu pentru birou, iar SC MAVIPROD SRL Reghin a donat o boxă de amplificare.
Preşedintele adunării, prof. univ. dr. Dumitru Acu, a supus aprobării toate documentele prezentate, iar participanţii au votat în unanimitate. În discursul său a insistat pe propunerea mai veche ca în Reghin să fie amplasat un bust al Baronului Vasile Ladislau Pop, fost viceguvernator al Transilvaniei şi preşedinte al Asociaţiunii ASTRA care își doarme somnul de veci în cimitirul ,,Sfânta Treime” din municipiu. Ca şi ceilalţi vorbitori a lansat chemarea către tineri de a se înrola în cadrul Asociaţiunii ASTRA. Ec. Maria Precup, a răspuns preşedintelui asociaţiunii prin declaraţia publică că va sprijinii amplasarea bustului menţionat.
În finalul adunării a fost anunţată data viitoarei adunări generale, 30 septembrie 2018, când va avea loc şi Sesiunea de Comunicări Ştiinţifice „Astra Reghineană la Centenarul Marii Uniri” şi „Personalitatea Baronului Vasile Ladislau Pop”.