AICI A CĂZUT O BOMBĂ ÎN AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL ŞI ACUM SE REABILITEAZĂ UN CINEMATOGRAF !

0
DSC_7485
Aici a căzut o bombă timpul celui de-Al Doilea Război Mondial care a ras de pe faţa pâmântului câteva case şi care a schimbat definitiv istoria urbană şi arhitecturală a acestui spaţiu.
La aproape 20 de ani de la incident autorităţiile au hotărât construirea unui cinematograf denumit foarte ingenios de către tovarăşul Gavril Petca: „PATRIA” având în vedere că inaugurarea a avut loc în perioada Regiunii Autonome Maghiare.
Cinematograful „Patria” a fost dat în folosinţă la 23 august 1964 având capacitate de 501 locuri. La vremea aceea filmele rulau pe cinemascop cu bobină de 35 de mm şi proveneau de la Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor din România.
Cinematograful funcţiona cu 5 operatori, în două schimburi, de la 9.00 la 23.00, cu cinci spectacole pe zi, iar preţul biletelor varia între 3,4 şi 6 lei şi se vindeau lunar între 12.000 şi 18.000 de bilete.
După Revoluţia Română din 1989 la cinematograful „PATRIA” au mai rulat filme până în anul 2005 şi ulterior s-a închis ca urmare a incapacității autorităților locale de a gestiona imobilul…
Vestea bună este că după multe dispute politice în care mai mulţi politicieni şi-au atribuit meritul de a se reabilita această clădire fostul cinematograf se modernizează.
Compania Națională de Investiții(CNI) care funcţionează sub autoritatea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei a dispus începerea lucrărilor de reabilitare a Cinematografului ”Patria” din Reghin începând cu data de 29 martie a acestui an astfel că de şapte luni fostul cinematograf s-a transformat într-un şantier pe termen lung. Important este că această investiţie mult aşteptată de mulţi reghineni se derulează şi peste 2 ani „Oraşul Viorilor” va avea din nou un cinematograf, modern conform standardelor secolului XXI.
Beneficiarul Investiţiei este Primăria Municipiului Reghin
Proiectantul General: KXL STUDIO SRL din Bucureşti
Constructor: Audiotech Multimedia Group SRL din Bucureşti
Termenul de execuţie, al lucrărilor, prevăzut în autorizaţie este de 36 de luni.
Data începerii construcţiei : 29.03.2023
Data finalizării construcţiei: 29.03.2026

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *