Am descoperit cel mai vechi nume de om din Iernuțeni ?

0

Numele unei persoane este o parte integrantă a identității sale și poate aduce noi contribuții la istoria unei comunități. În cazul de față vorbim despre Iernuțeni despre care se știe că prima atestare documentară este cea din anul 1332 aflată în Registrul de dijme papale care, se percepeau la toate parohiile în vederea finanțării cruciadelor. Din păcate din 1332 și până în 1700, nu prea au fost păstrate documente despre populaţia ce locuia pe teritoriul actualului cartier Iernuțeni ori sunt extrem de puține.


Site-ul viselenuautermenlimita.ro a descoperit un document ce datează de aproape 450 de ani în care apare pentru prima dată numele unui locuitor al fostei comune (Radnoldffaya)-Iernuțeni, azi cartier al municipiului Reghin. În documentul cu pricina datat din 29 mai 1570 se pomenește de un anume DEMETRIUS ERASMI jurat (iurtaus grebia) al posesiunii Iernuțeni (Ranoltfaia) și care apare citat ca martor într-un proces în 29 mai 1570 la Cluj pentru niște haine pierdute cu prilejul târgului anual din Teaca (Takendorff). Probabil că acest nume de botez și de familie este cel mai vechi din istoria localității ce a aparținut unui Iernuțean, cunoscut până la ora actuală. 


1570 mai (29? ), Reghin *(Reghen) – ”feria secunda post dominicam …post Trinitatis”


Steffanus Suttor, primar, și sfatul târgului Reghin (Steffanus Suttor, magister civium ceterique iurati cives oppidi Reghen) transmite sfatului din Bistrița în apel procesul dintre Laurentius Eppel din Cluj (Coloswar) și Johann Bahna (? Sau Balman) din Reghin pentru niște haine pierdute cu prilejul târgului anual din Teaca (Takendorff). Martori: Demetrius Erasmi, iuratus grebio al posesiunii Iernuțeni (Radnoldffaya), Caspar Elsner, Thomas calfă de croitor (alumnus sartorie artis) din Reghin, Lucas, calfă de fierar, Laurențius Rothghisser alias Sarctor din Reghin, precum și alții nenominalizați din Cluj și din Bistrița.


Sursa – Arh. St. Cluj, POB, Seria I 1570 – 3383 (ALT 51)
Orig. Hârtie, lat-germ.
Rez.: Berger 3535

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *