ANA NĂDĂŞAN-TULBURE A PLECAT LA ŢĂRMUL VEŞNICIEI !

0

Pe 14 aprilie 2024, familia, prietenii şi cunoscuții şi-au luat adio şi au condus-o pe ultimul drum pe îndrăgita Ana Nădăşan din satul Nadăşa, comuna Beica de Jos, mamă, bunică şi străbunică, soră, verișoară şi mătuşă.

Ana Nădăşan a fost o ţărancă extraoridnară care şi-a crescut şi educat copii în simplitatea ei regală cu credinţă în Dumnezeu şi cu dragoste de părinţi. Ea era de părere că un tânăr bine educat este de mare preţ şi în faţa lui Dumnezeu şi în faţa oamenilor. „Când vezi un copil bine crescut ţi se bucură sufletul. În copilul bine educat vezi amestecate inocenţa, drăgălăşenia, bunătatea şi multe alte virtuţi”.

Regretata Ana Nădăşan nu a fost o binecuvântare doar pentru copii şi nepoţii ei, ci şi pentru toţi semenii ei care au cunoscut-o. A avut o limbă iscusită şi a ştiut să învioreze cu vorba pe cel doborât de întristare şi credea că Dumnezeu îngăduie să trecem prin felurite încercări, ca mai apoi să putem îmbărbăta pe cei care trec prin situații asemănătoare, să simțim împreună cu ei, să-i sprijinim în rugăciune și să le dăm o mână de ajutor ca să se poată ridica din nou. Ana Nădăşan a fost o femeie demnă de o înaltă ținută morală a cărui personalitate s-a raportat toată viaţa la trei valori umane: binele, frumosul şi adevărul ! A fost o femeie credincioasă care a postit şi s-a rugat mult pentru ca Dumnezeu să o întărească în cele trei virtuţi teologice – credinţa, nădejdea şi dragostea – care stau la temelia mântuirii sufletelor omeneşti. A plecat din această lume senină la o vârstă de aur. Cum a trăit Ana Nădăşan ? Prin muncă nu prin nepăsare, în cinste şi înţelegere pentru necazul aproapelui. A fost crescută să trăiască în omenie cum au trăit moşii şi strămoşii ei şi tot ca ei şi-a dorit ca urmaşii ei să fie uniţi ca degetele de la o mână… 

Ceremonia de înmormântare a fost oficiată de preoţii: Viorel Suceava parohul Bisericii Ortodoxe „Sfinţii Mihail şi Gavril” din Nadăşa şi George Valentin Boghian din Parohia „Sfântul Nicolae” din Habic, ajutat de diaconul Gheorghe Sima şi secondat de Valer Husar.  Ana Nădăşan a avut doi copii, şase nepoţi şi şapte strănepoţi şi a fost nepoata celebrei centenare Paraschiva Tulbure din Habic care a trăit aproape 102 ani. La priveghiul Anei Nădăşan a ţinut un cuvânt de rămas bun şi părintele protopop pensionar, Teodor Beldean.

Zeci de coroane și buchete de flori şi peste 300 de oameni s-au adunat să o privegheze acasă şi la cimitir pentru a-i aduce un ultim omagiu. La priveghi și slujba funerară au luat parte familia, rudele, prietenele din sat şi apropiaţii regretatei Anica Nădăşan. Fiica Maria cu ginerele Ioan Cocean şi nepoţii Ovidiu cu soţia Ramona şi Darius-Alin. Fiul Mircea cu soţia Ileana şi fiica.CINE A FOST ANICA NĂDĂŞAN ? 


Ana Nădăşan s-a născut la 21 noiembrie 1931 în satul Habic, comuna Petelea din judeţul Mureş într-o familie de greco-catolici din părinţii: Vasile şi Ravica Tulbure într-o familie cu 6 fraţi.

Şcoala a absolvit-o în satul natal şi apoi a plecat de tânără din casa părintească în a-şi găsi rostul vieţii şi a lucrat o perioadă la Bucureşti apoi la Braşova la Cantina Sfatului Popular.

În luna iulie a anului 1954 s-a căsătorit cu Gheorghe Nădăşan din satul Nadăşa comuna Beica de Jos.

A fost angajată în sistemul cooperatist fiind gestionară la început pe Valea Mureşului la magazinul din Stânceni până în 1967 când s-a întors cu serviciul la Nadăşa. Aici a continuat activitatea de gestionară la magazinul mixt din sat împreună cu soţul până la pensionarea sa în anul 1987.

Din căsnicia ei cu Gheorghe Nădăşan s-au născut doi copii: Mircea Nădăşan, cunoscut om de afaceri şi administrator al Tipografiei Milyrom SRL din Reghin şi Maria Nădăşan căsătorită Cocean care a fost ani de zile administratorul Hotelului „Marion Padurea Rotundă” din Reghin, a fost consilier local al Municipiului Reghin din partea PP-DD şi ulterior preşedintele organizaţiei municipale a UNPR Reghin.

„Ana Nădăşan a rămas văduvă la vârsta de 63 de ani, după o căsnicie de 39 de ani. Credinţa în Dumnezeu, demnitatea ei şi ajutorul copiilor şi nepoţilor i-au dat forţa de a străbate drumul văduviei care a durat 31 de ani” a menţionat preotul Viorel Suceava în cuvântul de înmormântare.

S-a stins din viaţă la 11 aprilie 2024, la orele 10:36 de minute pe un pat de spital din cadrul Spitalului Judeţean din Târgu-Mureş, după o suferinţă de 12 zile.

Ana Nădăşan a plecat dintre noi la 92 de ani împliniţi, liniştită fără resentimente şi împăcată cu lumea şi cu Dumnezeu ! A avut parte de ceea ce se numea, mai de mult, „moarte bună“.

„Mamă ai fost pentru noi o binecuvântare pe acest pământ. Acum pleci la ceruri alături de cei dragi trecuţi în nefiinţă. Ai fost pentru noi toţi un exemplu demn de urmat, puternică, inteligentă şi înţeleaptă, o forţă vie a cerului şi o bună credincioasă. Toate încercările vieţii nu te-au doborât de mică copilă şi până acum la această frumoasă vârstă de 92 de ani, când ne părăseşti pentru totdeauna. De azi te vei duce la tata şi la toţi ai noştri care au plecat deja spre veşnicie. Dormiţi în pace !” a mărturisit, Maria Cocean, fiica regretatei Ana Nădăşan la înmormântarea mamei sale… 


Ana Nădăşan va rămâne în memoria noastră așa cum a fost, cinstită, generoasă și de o aleasă omenie!

Dumnezeu să îi poarte sufletul spre Fericirea și Lumina Veșniciei și să o odihnească în Pace!


A consemnat Matei R. Mihai 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *