ANDREI ORZAN ESTE CÂŞTIGĂTORUL TROFEULUI DE SNOOKER „MONTE CRISTO” 2021 DE LA REGHIN !
În perioada 15-16 mai s-a desfăşurat la Reghin Turneul de snooker „Monte Cristo”, organizat de Federația Română de Snooker, cu sprijinul Alteței Sale, Printul Dimitrie Sturdza (Președinte de Onoare al Federației Române de Snooker) si omul de afaceri Nicolae Rusu în incinta Hotelului „Monte Cristo” din Pădurea Rotundă.
La evenimentul organizat în premieră în județul Mureș au fost prezenți Francisc Tobă, Președintele Federatiei Române de Snooker, Alteţa Sa, Prinţul Dimitrie Sturdza, Preşedintele Onorific al Federaţiei Române de Snooker, Florian Udrea, vicepreședintele F. R. Snooker, precum şi Horaţiu Nicolau director general al societăţii Herlitz România în calitate de pasionat de snooker şi partener al turneului.
În competiţia demonstrativă s-au aliniat la start sportivii Andrei Andu Orzan, Mihai Vladu, Tudor Chitu, Babken Melkonyan, Alexandru Sasha Ene, Monica Manolache și Ciprian Gabriel Gîndac. Arbitrii turneului au fost Marian Fediuc şi Cristian Roman. Turneul „Monte-Cristo” s-a disputat între cei mai buni jucători de snooker din țară care s-au întrecut în cele două zile de turneu. În cursul zilei de sâmbătă au avut loc partidele din sferturi, Andrei Orzan -Tudor Muntean 3-1, Ciprian Gîndac – Tudor Chițu 3-0, Mihai Vladu – Monica Mihalache 3-0 și Maxim Ene – Babken Melkonyan 3-1.
Semifinalele turneului demonstrativ de la Reghin s-au disputat între Andrei Orzan şi Ciprian Gîndac 3-2 și Mihai Vladu şi Maxim Ene 3-1. Finala s-a disputat între jucătorii bucureşteni Mihai Vladu şi Andrei Andu Orzan şi a fost arbitrată de Cristian Roman din Oradea. Câştigătorul turneului demonstrativ de la Reghin a fost Andrei Orzan care l-a învins pe Mihai Vladu în finală cu 3-2. Câştigătorul Trofeului „Monte Cristo” din Reghin are 25 de ani este legitimat la Clubul Sportiv „Olimpia” Bucureşti, iar jucătorii săi preferaţi din circuitul mondial profesionist sunt „Ronnie” O’Sullivan şi Jimmy White.
Finala a fost una strânsă, cu final imprevizibil fiindcă ambii jucători deţin în palmares câte 4 titluri de campioni naţionali. Andrei Orzan este jucătorul care la Campionatul Mondial de Snooker IBSF, Under 21, organizat la Bucureşti în anul 2015 reuşea să îl învingă cu 4-1 pe jucătorul elveţian Alexander Ursenbacher, azi jucător profesionist de snooker. Rivalul lui Orzan din finala de la Reghin a fost Mihai Vladu cel care în anul 2016 aducea prima medalie a snooker-ului romanesc, bronz obţinut la Campionatul Mondial de Juniori, IBSF U 18, MOL – Belgia.
Sportul este un instrument educațional și de instruire, pentru dezvoltarea personală și socială, cu o putere extraordinară de ajustare a comportamentelor. În și prin sport se crede că oamenii sunt capabili să construiască o societate mai bună pentru ei înșiși și pentru generațiile viitoare. În perspectiva înfiinţării primului club de snooker din Reghin, timp de două zile în municipiul nostru s-a jucat „sportul gentlemanilor„, care impune rigori demne de originile britanice ale sportului cu tacul şi bilele. Toţi jucătorii au fost echipaţi regulamentar, au purtat cămaşi cu mânecă lungă, pantaloni de stofă de culoare închisă, pantofi negri, gri sau maro, vestă şi papion. În urma acestei competiţii demonstrative am învăţat că snookerul, care se practică în toate sălile de profil din România, este un joc mult mai complex, cu zeci de reguli, strategii şi condiţii suplimentare faţă de ceea ce joacă românii prin cârciumi, sub numele de biliard.
Frumuseţea snookerului constă tocmai în concentrarea suplimentară pe care o necesită acest sport, am văzut profesionişti care ştiu efectele, ştiu să calculeze unghiurile, au idee despre geometria sportului şi despre influenta mantei asupra bilelor. Am învăţat totodată din turneul „Monte Cristo” de la Reghin că regula de baza în snooker este sportivitatea. Chiar dacă în snooker există lovituri de atac şi lovituri de siguranţă el rămâne unul dintre cel mai fair-play sporturi, în care jucătorii sunt primii care semnalează o eroare pe care o comit. Nu există simulări, tactici de intimidare a adversarului sau comentarii răutăcioase. Asta m-a impresionat cel mai tare şi apoi faptul că sportivii sunt persoane de înaltă ţinută morală care reușesc să își demonstreze clasa nu doar la masa de snooker, ci și în afara arenei.
Felicitări, Federaţia Română de Snooker ! Notre respect, Alteţă Dimitrie Sturdza şi domnule Nicolae Rusu pentru organizarea primului Turneu de Snooker din istoria Reghinului !
In numele Federatiei Romane de Snooker doresc sa multumesc d.lui Robert Mihai si celorlalti parteneri media care au promovat primul turneu de snooker din Reghin. Privilegiul de a avea in calitate de Presedinte de Onoare pe Alteta Sa Printul Dimitrie Sturdza face ca misiunea fiecarui membru al Federatiei Romane de Snooker sa fie incarcata de consideratie, respect si recunostinta fata de blazonul familiei nobiliare pe care cu onoare ne-a fost acceptat de Alteta Sa, sa-l reprezentam. Fie ca… ” Frumusetea sa straluceasca pretutindeni”, in jurul nostru. „Utroque, Clarescere, Pulchrum”.