ARC PESTE TIMP AL VILEI FLOREA BOGDAN DIN REGHIN DE LA SEDIU DE BANCĂ LA SEDIU DE ZIAR ŞI DE LA GRĂDINIŢĂ LA CENTRU MEDICAL !

0

   

      Pe data de 30 aprilie grupul privat de Facebook „Salvaţi Memoria Fotografului Regal „Georg Heiter” a postat trei fotografii cu o clădire istorică din Reghin în decursul a 110 ani de existenţă: Villa Florea Bogdan din Reghin.  De-a lungul anilor, impunătoarea clădire a funcţionat ca sediu de bancă, tipografie, sediu de ziar, sediu C.A.P. , depozit de fructe, grădiniţă şi azi centru medical.  


      Prima imagine reprezintă o carte poştală ilustrată din anul 1914 în care apare „Villa Bogdan” reşedinţa ing. Florea Bogdan (1876-1965), fost prefect al judeţului Mureş, realizată de maestrul fotograf Georg Heiter. Pe vremea aceea funcţiona în acest edificiu sediul Băncii Populare „Cerbul” o unitate bancară care funcţionat timp de 16 ani la Reghin. 

 

Sursa foto: Grup „Salvaţi Memoria Fotografului Regal Georg Heiter”

 

 

     De numele inginerului Florea Bogdan se leagă deschiderea în anul 1920 a celui dintâi liceu românesc din Reghin, care i-a purtat o vreme numele.  (Actualmente Liceul Tehnologic „Petru Maior”). Timp de un an a profesat la aceasta institutie de învatamânt mediu, de care se ocupa în continuare şi în calitate de preşedinte al comitetului şcolar.

    Inginerul şi indistriaşul Florea Bogdan are şi meritul deschiderii unei librării şi mai ales al înfiinţării unei tipografii românesti, care tipăreşte şi primul organ de presă de limbă română din Reghin intitulat „Glasul poporului”. Viaţa acestei publicaţii a fost de 8 ani şi conţinea articole cu o tematică variată, politică şi culturală: învăţământul secundar, ideea naţională, revizionismul şi nu în ultimul rând anunţuri de mică publicitate şi ştiri de actualitate din viaţa oraşului. Colecţia ziarului tipărit în această clădire se află în arhivele Academiei Române de la apariţia sa din 1923 şi până la încetare în 1931. Timp de 8 ani, publicaţia a fost finanţată de Florea Bogdan care era directorul ziarului şi în paralel deţinea şi funcţia de Inspector regional la Serviciul Apelor pe Regiunea VIII Ardeal.

 

    În 1953 Florea Bogdan a fost dat afară din casă şi mutat cu soţia într-o casă dărăpănată, de unde îşi priveau fostul imobil contruit după propriul plan arhitectural. Mai târziu vila a devenit sediul de CAP şi beciul vilei depozit de fructe, apoi s-au perindat diferiţi locatari interpuşi, membri ai P.C.R. după care o parte din imobil a fost transformat în instituţie de învăţământ preşcolar (grădiniţa PP Nr. 3, care a funcţionat în clădire până în noiembrie 2011). În 1969, în podul casei lui Florea Bogdan a fost găsită o carabină şi o cutie cu 500 de cartuşe netrase de către Laszlo Boer, pe atunci un copil în vârstă de 13 ani, care s-a urcat în turnul casei să prindă lilieci. Arma şi muniţia au fost ulterior preluate de Securitate, care au reuşit să distrugă şi o parte din caietele cu memorii ale inginerului Florea Bogdan şi mai multe fotografii personale care azi ar fi putut aduce informaţii preţioase despre istoria locală.


     A doua fotografie reprezintă acelaşi imobil situat pe strada Mihai Viteazu nr. 105, fostă strada Magazinului nr. 929-b, la o distanţă de 100 de ani după ce a fost retrocedată familiei Bogdan şi a fost scoasă la vânzare de urmaşii acestuia. Ştirea că se vinde imobilul format din 9 camere, 355 de mp construiţi, 130 de mp subsol şi 1500 mp de grădină la preţul de 200.000 de euro a fost publicată de ziarul „Glasul Văilor” pe data de 9 iulie 2015. 

Sursa foto: Grup „Salvaţi Memoria Fotografului Regal Georg Heiter”

   A treia fotografie reprezintă clădirea cum arată în 2021 după ce a fost cumpărată de soţii Adriana şi Florin Gomotîrceanu din Târgu-Mureş şi transformată în Centrul Medical „TOPMED”, care au demarat acest business în anul 1996.

   Felicitări familiei Gomotîrceanu, care deşi nu sunt reghineni au dat valoare acestei clădiri istorice cu o vechime de 110 ani şi care nu numai că NU au demolat-o din contră au reabilitat-o corect şi i-au dat o viaţă nouă transformând-o într-o bijuterie de clădire şi într-un centru medical de excelenţă.

Sursa : https://www.topmed.ro/

 


 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *