ASTĂZI, PATRIARHUL CULTURII REGHINENE ŞARA NICULAE MARIN AR FI ÎMPLINIT 82 DE ANI

0

Astăzi se împlinesc 82 de ani de la naşterea omului de cultură Marin Niculae, profesor, bibliotecar, director al Bibliotecii „Petru Maior”, peşedinte al ASTREI Reghin, publicist şi scriitor. Vorbim de omul care a iniţiat colecţia de studii şi articole „Reghinul Cultural” a înfiinţat „Gazeta Reghinului” şi care a readus la viaţă publicaţia social culturală şi de informaţii „Astra reghineană” înfiinţată de Dr. Eugen Nicoară în calitate de preşedinte al Despărţământului Astra Reghin.

S-a născut la 11 aprilie 1939, în localitatea Apalina unde părinţii săi Nicolae şi Maria Şara au fost învăţători. A urmat studiile gimnaziale şi liceul în Reghin, după care a absolvit Şcoala postliceală de bibliotecari din Bucureşti, Institutul Pedagogic, Facultatea de Română-Istorie din Târgu-Mureş şi şi-a continuat perfecţionarea studiilor universitare la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, absolvind Facultatea de Istorie-Filozofie.

Munca omului de cultură Marin Şara a lăsat urme adânci în domeniul biblioteconomiei şi în special în cultura reghineană în perioada 1963 -2011 dacă ar fi să mă rezum  doar la câteva realizări ale domniei sale: înfiinţarea şi coordonarea Cenaclului Literar „Lucian Blaga” în 1971, iniţierea volumelor de studii şi articole „Reghinul Cultural” împreună cu Dr. Gr. Ploeşteanu în 1982 sau înfiinţarea publicaţiei locale „Gazeta Reghinului” în 1990, cu suplimentul “Noi-nebanuite trepte”, în care au debutat atât de mulţi publicişti, poeţi şi scriitori. A publicat volumul „Antologie lirică” în 1992, a fost desemnat ”Omul Anului”  în 1993 şi nu în ultimul rând a îndrumat și coordonat apariția volumelor ASTRA Reghineană – 125 de ani de la înființare și „Despărțământul Reghin al ASTREI. Documente 1874 – 1940”. A susținut amplasarea de plăci comemorative pe clădiri pentru personalități de seamă ale Reghinului precum: Alexandru Ceușianu, Augustin Maior, Dr. Ioan Popescu, ing. Florea Bogdan ș.a. A reînfiinţat Despărţământul ASTRA Reghin desfiinţat de comunişti în 1948 şi a participat la sesiuni științifice interne și internaționale şi congrese pe teme culturale la Târgu-Mureş, Topliţa, Sibiu, Bucureşti, Chișinău şi nu în ultimul rând în Franţa la Centrul Cultural din Paris.

A primit premiul „Bibliotecarul anului” în 1999 din partea Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor din România”. Prin Decretul Prezideţial 1094 din 10 decembrie 2004 s-a acordat Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, Categoria A – „Literatură” pentru 22 de personalităţi din România printre care s-a numărat şi regretatul director al Bibliotecii „Petru Maior” profesor Marin Şara din Reghin şi prietenul său de o viaţă Poptămaş Dumitru Dimitrie-Gheorghe, bibliotecar şi director al Bibliotecii Judeţeane Mureş actualmente pensionar.

În anul 2006 a fost desemnat „Cetăţean de Onoare” al Reghinului şi în anul 2014 cu ocazia Zilei Naţionale a României a fost premiat de Prefectura Mureş cu distincţia „Fibula de la Suseni” cea mai înaltă distincție a județului Mureș. La 9 septembrie 2015 apărea ultimul interviu video cu Marin Şara la postul de Televiziunea DAReghin TV în cadrul emisiunii „Respect pentru vârsta a III-a”. „Cavalerul Cărților” s-a stins din viață pe data de 11 octombrie 2019 la venerabila vârstă de 80 de ani după ce timp de 48 de ani a contribuit la îmbogățirea culturii reghinene ca bibliotecar, director de bibliotecă, scriitor şi în calitate de preşedinte al Despărţământului “ASTRA” Reghin.

Pe 11 octombrie 2019 Reghinul a pierdut un om căruia Cetatea îi datorează multe fapte măreţe culturale, valoarea lui a fost clădită pe multe sacrificii, pe multe renunţări şi lupte care le-a dus aşa cum a crezut el de cuvinţă. A fot toată viaţa motivat de idei valoroase pentru comunitate mai degrabă decât de glorie sau prestigiu personal.  

Memoria să îi fie binecuvântată şi opera citită pentru a-i fi înţelese meritele ! 

 

A consemnat Matei R. Mihai, vicepreşedinte ASTRA Reghin 

 

 

 

 

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *