ASTRA ,,Doina Răutului’’ din Gura Căinarului și ASTRA Băhrinești din raionul Florești în vizită acasă la noi
O delegație formată din 31 de membri ai Cercului ASTRA ,,Doina Răutului’’ din Gura Căinarului și ASTRA Băhrinești, elevi și profesori din raionul Florești, a efectuat, în perioada 17-24 iulie 2018, o vizită în Reghin în cadrul Taberei de Cultură și Civilizație Românească intitulată ’’ACASĂ LA NOI’’. Vizita astriștilor a avut loc în cadrul parteneriatului existent între Primăria Municipiului Reghin, Despărțământul ASTRA ’’Mihail Kogălniceanu’’ din Iași și Despărțământul ASTRA Reghin. Tabăra de cultură și civilizație românească ’’Acasă la noi’’ este un proiect inițiat și coordonat de prof. Areta Moșu, președintele Despărțământului ASTRA, ’’Mihail Kogălniceanu’’ din Iași care a fost ultima oară prezentă în municipiul nostru la cea de-a 109-a Adunare Generală a ASTREI, desfăşurată în luna octombrie a anului 2014 la Reghin, în Sala mare a Casei Municipale de cultură „Dr. Eugen Nicoară“.
Din delegația oaspeților au făcut parte prof. Olga Leșenco, președinte al Despărțământului ASTRA ,,Doina Răutului’’ din Gura Căinarului și prof. Parascheva Țuțurman de la Despărțământul ASTRA ’’Mihail Kogălniceanu’’ din Iași, care au fost primiți la Reghin de către prof. ,Viaceslav Istrati, președintele Societății Culturale ’’Pro Basarabia și Bucovina’’ filiala Reghin și prof. Ion Tușnea, colaborator al Societății Culturale ’’Pro Basarabia și Bucovina’’, jurnalistul Robert Matei. M, vicepreședinte al Despărțământului Reghin al ASTREI, ing. Valer Mare și prof. Gheorghe Atănăsoaie, fost director al Gimnaziului ’’Alexandru Ceușianu’’.
Astriștii moldoveni au vizitat în perioada 17-24 iulie, Reghinul și împrejurimile. Astfel că în prima zi delegația celor două despărțăminte ale ASTREI au vizitat Centrul de Informare Turistică din Reghin, fabrica de instrumente muzicale ’’Hora’’ din municipiu și Muzeul Etnografic ’’Anton Badea’’ și expoziția în aer liber. În celelalte zile musafirii astriști au vizitat Primăria municipiului Reghinzi, compania IRUM, specializată în construcţii de maşini și utilaje, municipiul Sighișoara cu celebrul Turn cu Ceas, Turnul Fierarilor sau Casa Venețiană, statiunea Sovata și municipiul Târgu-Mureș, capitala reședință de județ care a cuprins o vizită în Cetatea Medievală, Palatul Culturii și Grădina Zoologică.
Oaspeții Reghinului au fost cazați pe tot parcursul excursiei lor la Complexul turistic Ayma din Dealul Brezii unde în ultima zi de ședere au prezentat un program artistic impresionant care a cuprins cântece patriotice și poezii românești cu ocazia sărbătoririi anului Centenarului Marii Uniri. *(R.M.)