Atenție la căpușe ! Un reghinean povestește cum a ajuns la un pas de moarte după ce a fost mușcat de un ectoparazit infestat …
Mii de români suferă din cauza mușcăturii de căpușă. În România, peste 8.500 de persoane au borrelioza (popular – boala mușcăturii de căpușă), dar numărul bolnavilor este, de fapt, mult mai mare, declara, în 2015 președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, Vasile Barbu. „Este o problemă națională, mulți pacienți sunt diagnosticați eronat, iar mulți medici nu au curajul să spună că există borrelioza”, menționa cotidianul Ziua în urmă cu câțiva ani. Situația nu s-a schimbat prea mult nici în 2019, fiindcă anual se înregistrează la nivel de județ, câteva sute de cazuri de mușcături de căpușă, raportate de medicii specialiști din cadrul Serviciului de chirurgie generală și urgență SMURD, dar niciodată nu apar victimele care să vorbească despre experiența trăită. Drept urmare, am căutat un reghinean care a trecut prin „iadul” provocat de această boală infecțioasă produsă de o bacterie transmisă prin înțepătura de căpușă, care nedescoperită la timp, poate provoca o moarte sigură.
Așa l-am descoperit pe I.L. din municipiul Reghin, în vârstă de 45 de ani care în urmă cu câțiva ani a fost victima unei mușcături de căpușă infestată în zona abdominală și intercostală pe care a contactat-o în Pădurea Mociar.
Reghineanul a povestit pentru site-ul viselenuautermenlimita.ro că a fost la un pas de moarte, fiindcă i-a fost depistată foarte greu boala produsă de acest ectoparazit atât de controversat. ,,La început medicii m-au tratat ca fiind suspect de tumoare pe creier, apoi au bănuit că sufăr de encefalită bovină, dar fiindcă nici unul dintre aceste diagnostice nu s-a confirmat au ajuns la concluzia că cel mai probabil am meningită bacteriană și mi-au făcut o puncție lombară pentru a-mi examina lichidul cefalorahidian, o substanță prezentă în măduva spinării. O altă experiență extrem de dureroasă și o intervenție plină de riscuri fiindcă trebuie să stai nemişcat, pentru ca acul să nu se rupă în timpul puncţionării după care trebuie să stai în pat câteva ore, fără să mişți capul, pentru a evita riscul cefaleei.
După ce au studiat rezultatele analizelor medicii au constatat că nimic nu se confirma și totuși eu mă uscam pe picioare așa că am ajuns din nou suspect că aș suferii de Sindromul imunodeficienței umane dobândite, SIDA. Alte analize, alte rezultate care nu au confirmat că am virusul HIV și abea după aceea au ajuns medicii să îmi facă investigații de laborator recomandate în cazul bolilor transmise de căpușe am mai găsit puterea să zâmbesc că în sfârșit mai pot fi salvat de la o moarte sigură” rememorează reghineanul. Acesta a mai declarat că lupta cu borrelioza a fost cea mai neagră perioadă din viața sa și s-a convins pe propria piele de ce specialiștii au denumit-o în termeni populari ,,boală cu o mie de fețe”.
,,În momentul în care căpușa se atașează de corpul tău, aceasta înfige un ac în piele cu ajutorul căruia se poate hrăni. În timp ce căpușa se hrăneste, bacteriile din corpul ei sunt regurgitate în oraganismul tău, provocand infectia. La mine a fost groaznic fiindcă contaminarea s-a produs în creier și deși am fost examinat prin tomografie compiuterizată medicii nu au reușit să identifice nimic anormal, doar lumina din fundul de ochi a trădat localizarea bacteriei după mai multe investigații. Infecția a dus la edem cerebral și pierdererea parțială a memoriei că nu mai știam de pe o zi pe alta ce făceam. Mi-a scăzut pofta de mâncare și inevitabil am slăbit peste 10 kg. Mi-a scăzut acuitatea vizuală, nu mai aveam reflexe nu mai puteam conduce autoturismul, nu puteam să mă concentrez pe activități practice iar o presiune extrem de mare în ceafă își făcea simțită prezența la primele ore ale dimineții și mă trezea din somn. Aveam frecvent atacuri de panică și un alt aspect jenant și în același timp ciudat a fost faptul că timp de un an după ce m-am vindecat viața mea sexuală a fost un dezastru, fiindcă nu mai simțeam nici un fel de plăcere în timpul ejaculării”, a precizat stânjenită victima.
Reghineanul a stat internat timp de trei săptămâni sub supravegherea specialiștilor și bombardat cu perfuzii și antibiotice injectabile. După trei luni a început să își recapete reflexele și a îndrăznit să urce din nou la volan, Însă recunoaște că deși au trecut ani buni de la infestarea cu bacteria Borelia mai are sechele și acum percepe zgomotele din jur la o intensitate mult mai mare, simte mult mai acut senzația de frig, i-a scăzut capacitatea de memorare și are o anumită frică, în sensul că boala va recidiva. ,,După perioada de convalescență am fost reevaluat și-a refăcut toate analizele din nou. Medicii i-au comunicat că e sănătos însă nu mai are voie să doneze niciodată sânge.
Ce simptome are boala Lyme (Borrelioza), denumită și “boala cu o mie de fețe”?
Căpăușa apare oriunde există surse din care să se hrănească, și vreau să trag un semnal de alarmă cititorilor, că poate fi întâlnită în orice spațiu verde, și poate fi letală, deoarece, aproximativ una din opt căpușe este purtatoare a bacteriei “Borrelia Burgdorferi”, care cauzează o boală groaznică, mai răspândită la ora actuală decat SIDA: Lyme (Borrelioza), denumită și “boala cu o mie de fețe”.
Conform specialiștilor, România se află situată în aria de răspândire a bacteriei “Borrelia burgdoferi” ce se transmite la om, de către o anumită specie de căpuse. Aceste insecte sunt hematofage, așadar se hrănesc cu sângele animalului pe care îl parazitează. Prin înțepătură, introduc în sângele gazdei bacteria ce produce boala. Nu este o boală gravă și nu are consecințe cu condiția ca tratamentul antibiotic să fie început cât mai repede, în primele stadii ale bolii.
Din anul 2010, numărul de oameni mușcați de căpuse crește îngrijorător. Cazurile au fost inregistrate cu preponderență în județele Argeș, Bacău, Botoșani, Cluj, Iasi, Maramures, Neamț, Satu-Mare și Mureș. Specialiștii spun că boala Lyme, este de fapt o encefalită care nu se vindecă, este lent-progresivă, și afectează serios capacitatea de muncă a celui infectat. Boala Lyme este de fapt, o infecție transmisă prin intermediul căpușelor, și se numește așa, pentru că, mare parte dintre persoanele afectate inițial, locuiau în orasul Lyme, din SUA.
Bacteria se numeste Borrelia Burgdorferi, având un ciclu de viață foarte complex, trăiește în interiorul căpușelor sau al mamiferelor, de care acestea se agață. Potrivit dr. Bogdan Macadon, medic specialist medicina internă, trebuie să fii atent la ce se întâmplă cu organismul tau, și dacă ai unele dintre simptomele următoare, este bine să mergi la doctor pentru a-ți face analizele și a urma tratamentul corespunzator:
– primele simptome sunt acelea ale unei infecții, așa că nu se fac întotdeauna foarte bine observate. Se pot manifesta similar unei gripe, sau unei eruptii cutanate, și apar la cateva săptămâni după mușcătura de căpușă.
– erupția cutanată poate apărea în unele cazuri, pata roșie mărindu- se de la o zi la alta. În câteva săptămâni poate ajunge de la un mic punct roșu la 5 cm diametru, având formă rotundă sau ovală. Pe măsură ce se mărește își pierde din intensitatea culorii;
– mai târziu, ca urmare a netratrii la timp a bacteriei, poate apărea paralizia nervului facial
– meningita, migrene prelungite și numeroase, stări de confuzie și amețeala;
– nervii se pot inflama și pot apărea furnicaturi la nivelul membrelor superioare și inferioare.
În ciuda dimensiunilor lor reduse, urmele lăsate de acestea pot fi extrem de periculoase, putând aparea boli precum Lyme și una mai puțin cunoscută, ce poate fi chiar letala, babesioza. Cea din urmă infectează și distruge celulele roșii din sânge, putând fi fatală pentru persoanele cu un sistem imunitar slăbit, adică cei care suferă de cancer, HIV etc.. Ca și în cazul bolii Lyme, căpușa se înfinge în piele și se hrănește câteva ore, înainte de a se transmite babesioza. Dacă este depisatată la timp, este ușor de tratat, simptomele limitându-se la frisoane și la dureri de cap și corp.
Informații utile despre căpușe:
Se hrănesc exclusiv cu sânge cald – sunt distruse doar prin contact direct, prin strivire sau aplicarea unei substante insecticide direct pe corpul său;
Transmit boli extrem de periculoase (borelioza – boala Lyme, tularemie, diferite tipuri de febre infectioase și/sau hemoragice – până la 12-15% mortale);
O dată cu mușcătura are loc și depunerea ouălelor, deoarece împerecherea are loc numai pe gazdă;
Trăiesc în zone umede cu iarbă înaltă și se agață de orice viețuitoare cu sânge cald ;
Se deplasează greu și își schimbă rar habitatul;
Identifică gazdele după căldura corporală și, ridicându-se pe firul lung de iarbă/vegetație sau pe garduri, se agață de gazde (mamifere cu sânge cald);
Încălzirea bruscă a vremii și mărirea zilei-lumină sunt semne clare că urmează atac de căpușă;
Sfâșie epiderma cu mandibulele și își înfig un dinte cheratinos – hipostom – în fluxul sanguin pentru hranaă și înmulțire;
Se hrănesc de câteva ori pe zi, timp în care își depun și ouălele în organismul parazitat și, după aproximativ o săptămână își părăsesc gazda.
Recomandări pentru a scăpa mai ușor de căpușe
Păianjenii și scorpionii sunt înrudii cu căpușele, acestea fiind arahnide, nu cu insectele cum spune înțelepciunea populară.
Căpușele sunt o problemă mai mare pentru câini decât pentru pisici.
Căpușele nu se nasc fiind infectate cu diverse boli (cum ar fi boala Lyme), de obicei se îmbolnăvesc în timpul hrănirii și apoi răspândesc boala schimbând gazda.
Nu încercați să îndepărtați o căpusă cu mâinile goale, în schimb folosiți o pensetă pentru a îndepărta căpușa de piele, trebuie îndepărtată total pentru a elimina riscul de îmbolnăvire.
Pentru majoritatea bolilor transmise de căpușe, aveți 24 de ore să găsiți căpușa și să o îndepărtați, înainte ca aceasta să poată infecta gazda.
Căpușele pot fi active și în timpul iernii.
Căpușa comună (Ixodes ricinus) este cea mai răspândită specie și cu populația cea mai densă din România. Se întâlnește de la Dunăre până în regiunile de nord a României, atât în regiunile de șes și deal, cât și în regiunile montane de mare altitudine, la peste 1.600 m. Atacul de Ixodes ricinus în regiunile de șes și deal asupra animalelor și omului se desfășoară în două valuri: primul are loc primăvara în martie, ajunge la un maximum la jumătatea lunii mai, apoi regresează în iunie și începutul lunii iulie. Al doilea atac al căpușelor începe la finele lunii august, atinge un maximum la jumătatea lunii septembrie și regresează în prima parte a lunii octombrie. În zonele montane primul atac se extinde până în lunile iulie-august.