Au trecut 12 ani de când Consiliul Local al Municipiului Reghin a aprobat delegarea directă prin concesionare pe o durată de 25 de ani a serviciului de apă şi canalizare a Regiei SC RAGCL SA, Reghin câtre Compania Aquaserv !

0

Pe data de 10 iulie 2008 Consiliul Local al Municipiului Reghin aproba delegarea directă prin concesionare pe o durată de 25 de ani a serviciului de apă şi canalizare a Regiei SC RAGCL SA, Reghin câtre Compania Aquaserv. Se întâmpla în mandatul directorului RAGCL, Teofil Moldovan al primarului ing. Nagy Andraş şi a preşedintelui de Consiliul Judeţean Alexandru Petru Frătean. A existat totuşi un incident fiindcă consilierul local PNL, Ioan Tuşnea a refuzat să voteze concesionarea serviciilor de apă-canal a Reghinului către Compania Aquaserv SA Târgu-Mureș și a cerut în ședință organizarea unui referendum pe această temă. Lucru care l-a costat demiterea din partid, dar asta nu l-a împiedicat să nu își respecte principiile și să fie un consilier cu caracter ireproșabil până la capăt în interesul cetățenilor, care NU a avut niciodată drept scop, aducerea de prejudicii  municipiului ci, doar beneficii.

Consilierii locali care au votat acest proiect de hotarâre au invocat atunci faptul că la capitolul de eligibilitate a proiectului era neaparată existenţa unui operator regional, lucru specificat în contract. Se stipula acolo că Guvernul va face eforturi pentru a înfiinţa operatori regionali, dar nu se specifica câţi şi unde. Lucrările propriu-zise au început şi fără ca Reghinul să fi aderat la acel operator înfiinţat de Consiliul Judeţean. Alexandru Fratean a fost responsabilul unitătii de implementare a proiectului. Consiliul Judeţean era parte în Asociaţia oraşelor mici şi mijlocii iar beneficiarul programului SAMTID era această asociaţie care şi-a făcut un statut şi a avut un sediu chiar în cadrul Prefecturii. Era obligatoriu să fie un lider al asociaţiei care să gestioneze fondurile. Neajungându-se la o înţelegere a intrat şi CJ în aceasta asociaţie. A rămas el lider ca să nu mai fie discuţii între Reghin şi Sighişoara. Aici a fost problema. Liderul de regulă ar fi fost cel mai mare oraş din oraşele mici şi mijlocii, adică Reghinul prin 2004. Programul s-a finanţat în ideea în care într-o hotarâre scoasă de consiliul local s-a acceptat atunci aderarea la un operator.

Ca societate nou înfinţată SC RAGCL SA, a rămas cu 218 angajaţi şi cu serviciul de salubritate, transportul public de călători cu opt autobuze şi două de rezervă, serviciul de energie termică centralizată, apă caldă menajeră şi apă caldă de consum.

La Reghin preţul apei era de 1, 77 lei/mc, dar în contractul de concesiune exista o clauză prin care trebuie să se uniformizeze preţul în timp de trei luni de către companie.Vestea buna e ca nu vor mai fi atât de multe pierderi de apa si interventii, dar vor fi alte probleme si pe bransamentele noi vis-a-vis de racorduri, de robinet pentru că se deteriorează foarte des.

Pe 21 iunie 2010 consilierii locali ai municipiului Reghin au aprobat proiectul de hotarâre privind creşterea preţurilor şi tarifelor pentru serviciile de alimentare cu apă şi canalizare prestate de SC Aquaserv Târgu-Mureş, Sucursala Reghin. „ Este vorba de o creştere de 20 de bani. Este o aliniere la nivelul naţional al preţurilor impusă de organismele centrale ale Aquaserv”, declara pe atunci primarul Reghinului de atunci Nagy Andras.

La şedinţa de Consiliu Local din 1 august 2011 consilierii Reghinului au aprobat modificarea preţurilor şi tarifelor pentru serviciile publice de alimentare cu apă, de canalizare – epurare ape uzate menajere şi de canalizare ape pluviale prestate de SC Compania Aquaserv SA. Astfel, începând cu 1 august 2011, tarifele modificate sunt următoare: de la 2,49 la 3,09 lei/mc cu TVA pentru apa potabilă pentru municipiul Reghin, de la 1,65 la 2,05 lei/mc cu TVA pentru canalizare – epurare ape uzate menajere pentru municipiul Reghin şi de la 0,73 la 0,91 lei/mc plus TVA pentru canalizare ape pluvial pentru municipiul Reghin.

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *