AVOCATUL STELIAN DORU CĂTANĂ ESTE NOUL PREŞEDINTE AL DESPĂRŢĂMÂNTULUI ASTRA REGHIN !

0

La Adunarea Generală a Despărţământului Reghin al Astrei din 26 octombrie desfăşurată la sediul Bibliotecii „Petru Maior” s-a ales noua conducere a asociaţiei şi s-a realizat darea de seamă a activităţii. Avocatul şi consilierul local Stelian Doru Cătană în vârstă de 40 de ani a fost ales preşedinte cu unanimitate de voturi, devenind astfel cel mai tânăr preşedinte din istoria ultimilor 100 de ani de existenţă a asociaţiei.
Din noul consiliul de administraţie a Asociaţiunii Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român – Despărţământul Reghin mai face parte Valentin Vârva, protopop al Protopopiatului Ortodox Român Reghin care a fost reales pe funcţia de vicepreşedinte, preotul Roşca Vasile Teodor a fost ales secretar şi prof. dr. Florin Bengean şi juristul Ilie Simion Frandăş membrii.

Reamintim cititorilor noştrii că Asociația transilvană pentru literatură și cultură a poporului român, ASTRA, cum i s-a spus în mod curent, a fost înființată la 23 octombrie (4 noiembrie) 1861 la Sibiu, de către „inteligențiile românești ardelene”, cum erau numiți intelectualii vremii.
Statuetele Asociației precizau următorul scop al acestui for cultural: „Înaintarea literaturii române și cultura poporului român în deosebitele ramuri prin studii, elaborare și editare de opuri, prin premii și stipendii pentru diferitele specialități de știință și arte și alte asemenea. Asociația va avea un președinte, un vicepreședinte, un secretar-prim, un secretar, un bibliotecar, și arhivar, un casier, un controlor – toți aleși pe trei ani.”

Dacă prima conducere a organizației centrale din 1861 a fost girată de președintele Andrei Şaguna, mitropolitul ortodox al Transilvaniei, Despărţământul Reghin al Astrei s-a înfiinţat în anul 1874 şi primul preşedinte al acestuia a fost juristul Ioan Pop Maior, (nepotul istoricului, filolog, scriitor şi protopop Petru Maior) membru vechi al Asociaţiunii, mare proprietar, patriot, susţinător al doleanţelor culturale şi sociale ale românilor din zona Reghinului.
Despărţământul se întindea, în primul an de activitate, de la Ormenişul de Câmpie până la Borsec şi de la Teaca până la Sovata. În timp s-a reorganizat, apărând în zona noastră Despărţământul Deda şi Gurghiu, care au revenit, mai ales în perioada interbelică, în cadrul Despărţământului Reghin.

De-a lungul timpului, ASTRA Reghin a iniţiat o mulţime de activităţi culturale care au avut ca impact o adevărată renaştere culturală în regiunea Mureşului Superior.
De la înfiinţare şi până în prezent, Asociaţiunea a avut aproape 120 de adunări generale, din care patru au fost găzduite de către Despărţământul Reghin, în anii 1875, 1890, 1925 şi 2014.
Printre preşedinţii care s-au perindat la conducerea Despărţământului Astra Reghin de-a lungul anilor s-au numărat: juristul Ioan P. Maior, protopopul greco-catolic Mihail Crişan, avocatul memorandist Patriciu Barbu, protopopul greco-catolic Petru Uilăcan, protopopul ortodox Galaction Şagău, avocatul dr. Ion Harşia, protopopul ortodox Vasile Duma, eminentul doctor Eugen Nicoară, profesorul şi bibliotecarul Marin Şara, profesorul de matematică Relişor Dorin Cremene şi prof. dr. Florin Bengean.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *