Aytai Gheorghe (Ghiță), solistul care a adus la Reghin moda cântatului la nunți
Reghinul a fost renumit dintotdeauna pentru interpreții și solistele de valoare care au cântat pe aceste meleaguri. Nici astăzi nu duce lipsă de interpreți de muzică lăutărească sau folclor pentru nunți sau spectacole artistice, însă după 1990 cei mai buni dintre cei mai buni au reușit chiar să își transforme pasiunea într-un mod de viață. Totuși puțini își mai aduc aminte cine a adus această modă în ,,orașul viorilor,, care a devenit un capriciu fără de care în 2016 aproape că nu se poate imagina o nuntă.
Ajtay Gheorghe, Ghiță cum îl ştiu prietenii este primul solist de muzică populară din municipiu care a adus la Reghin moda cântatului la nunți ca solist vocal în 1973. Păstrarea tradiției muzicale în zona Mureșului a continuat apoi cu alte tarafuri care mai de care mai profesioniste, însă Ghiță Aytai rămâne un interpret fidel folclorului autentic, un deschizător de drumuri, care fuge de clișee dar care și-a respectat întotdeauna blazonul. Azi la 67 de ani, este tată a patru copii (Claudiu, Marius, Monica și Anamaria) și bunic cu patru nepoți, dar nu se lasă bătut deși are tijă în șoldul stâng, a fost operat de hernie și a suferit o operație complicată la plămâni, continuă să participe la manifestările și festivaluri unde nu este solicitat să depună un efort prea mare…nu se poate abține pentru că are folclorul în sânge.
Din Sărmaș, la Mangalia și Reghin, Ghiță și-a cântat dorurile
Aytai Ghiță s-a născut în 17 aprilie 1949 în Fântînița, județul Bistrița-Năsăud fiind cel de-al patrulea băiat al lui Carol și Cătălina, după Ignat, Arpad și Mihai. Este absolvent al promoției 1963-1966 ai Școlii Profesionale de Mecanici Agricoli de pe lângă S.M.A.Sărmaș unde l-a avut ca director pe Vale Mihai și diriginte pe Totăzan Ioan. În paralel cu școala la Sărmaș, Ghiță și-a început și activitatea artistică într-un taraf sub bagheta dirijorului Ghetzi Lorenczi. După terminarea studiilor s-a transferat în Dobrogea, unde timp de patru ani a activat la Casa de Cultură din Mangalia, pe timpul directoratului lui Mihai Budeau, avându-l ca instructor și dirijor pe Barbu Nicolae. În scurt timp Ghiță a ajuns un tânăr interpret foarte apreciat, care aborda un bogat repertoriu de cântece populare și doine din Ardeal și din Banat ce depășea 100 de compoziții. Lucra pe șantier și, la sfârșit de săptămână, toți colegii de echipă din satele din apropiere îl invitau să cânte pentru ei la diferite evenimente.
În 1977 și-a găsit sufletul pereche la Reghin
În 1971 se angajează la I.P.L. Reghin unde, datorită talentului său, ajunge rapid să colaboreze cu orchestra instituției reunită cu cea de la IFET Reghin, care avea în componență pe lângă dansatori, instrumentiști de valoare precum: vioristul Râmba Marcel, taragotistul Rafi Lucian și Sorin Pantea la vioară la aceea dată, soliști vocali: Viorel Gorea, Dumitru Gliga, Dumitru Moțoc și pe solistele: Aurica Morar, Carolina Pop și Maria Suciu. L-a scurt timp s-a înființat Orchestra populară a IPL-ului, unde Ghiță Aytai a fost solist de rangul I și, în paralel, a activat și în cadrul Orchestrei Casei de Cultură a orașului, ilustrându-și talentul pe scena acestei instituții culturale până la mijlocul anilor 80. Sub bagheta profesorului Buta Ioan a participat ca solist la multe concursuri pentru amatori în Alba-Iulia, Bistrița-Năsăud, Luduș, Mediaș, Sighișoara, Tîrgu-Mureș și chiar la o ediție ,,Cântarea României,, desfășurată la Bușteni. În 1977 s-a căsătorit cu Floarea Lepădatu din Dedrad pe care a cunoscut-o în Reghin alături de care anul acesta a sărbătorit ,,nunta de ceramică,, la 39 de ani de când i-a jurat credință veșnică.
În 1985 a înființat taraful ,,Brădulețul,,
În tinerețe, a avut ocazia să îl cunoască la o nuntă, în comuna Solovăstru, pe Nicolae Sabău, cu care a rămas prieten pe viață.,,Am fost de multe ori în comuna Cicârlău, acasă la maestrul Nicolae Sabău, cel care și-a făcut din cântec un crez al vieții, și îl admir foarte mult,, spune reghineanul. Inspirat de acesta, pentru că a răzbit în viață și a devenit unul din cele mai viguroase talente interpretative din câte a cunoscut țara noastră, în 1985, Aytai și-a făcut primul taraf , intitulat sugestiv ,,Brădulețul,,.
Taraful avea în componență pe acordionistul Râmba Duchi, țambalistul Ieni și contorașul Notar Ioan din Solovăstru, taragotistul Pop Dănilă (fost primar al comunei Chiherul de Jos), clarinetistul Alexandru Moreanu – Țuți din Reghin și vioristul Moldovan Bella din Goreni. În scurt timp au devenit cei mai solicitați muzicanți la nunțile din împrejurimi. ,,Pe vremea aceea, prețurile variau între 7.500 și 8.000 de lei pe Valea Mureșului și pe Valea Gurghiului și 10.000 de lei în afara județului în zona Bistriței de exemplu. Veneau mirii și negociam nunta la poarta fabricii, tocmeam un avans și restul de bani îi încasam după ospăț,, își amintește azi reghineanul. Prin varietatea și bogăția repertoriului, solistul a reușit să pătrundă cu sensibilitate în conștiința iubitorilor muzicii populare autentice din Reghin, de pe Văile Gurghiului, Mureșului, Beicii și pe câmpie la Crăiești și Silvașu de Câmpie până în Sovata. Solistul recunoaște că toată viața s-a simțit extraordinar de legat de limba română și de tradițiile populare motiv pentru care a organizat zeci de spectacole de folclor de-a lungul anilor în mediul rural în care a avut ocazia de a cânta cu: oboistul Pavel Tornea, cu violoniștii: Victor Radu, Titu de la Hodac, Mișu din Ibănești și cu soliștii: Petre Petruse, Violeta Man, Rodica Man, Dumitru Gliga sau Nelu Șopterean.
Din spectacolele lui Ghiță nu lipseau momentele vesele cu Laly Varga și colonelul Ioan Nemeti
Din spectacolele organizate de Ghiță Aytai nu lipseau niciodată momentele vesele cu Laly Varga și colonelul Ioan Nemeti de la Casa Armatei din Tîrgu-Mureș. Din 1985, Ghiță este membru de bază în Fanfara Municipiului, unde a fost pe rând solist și toboșar, participând în ultimii 30 de ani la toate momentele festive din municipiu începând de la serbările de 1 Mai de pe platoul Pădurea Rotundă, manifestările de 23 August, sau ,,Ziua Forestierului,, din perioada comunistă la Ziua Națională a României, 1 Decembrie, ,,Zilele Reghinene,, , ,,Zilele Culturii Maghiare,, și chiar a participat la sărbătoarea celor ,,150 de ani de la ridicarea Reghinului la rang de oraș liber regesc,,. În urmă cu 5 ani, reghineanul a descoperit un taraf autentic în satul Soporul de Câmpie, din județul Cluj, pe care a început să îi promoveze în calitate de impresar în județul Mureș, la festivalurile de tradiții și obiceiuri de pe Văile Mureșului și Gurghiului.
În 2014 Ghiță s-a hotărât să își înregistreze primul CD, acompaniat de taraful din Soporul de Câmpie, pentru a aduce în actualitate șlagărele anilor 70 însă datorită unor probleme de sănătate a trebuit să amâne pentru anul 2017 acest vis. Cea mai recentă apariție pe scenă a reghineanului Aytai Ghița în calitate de solist s-a petrecut în comuna Frata la sărbătoarea ,,Fiii Satului,, în 28 iulie unde a interpretat câteva cântece populare din zona Mureșului în stilul său caracteristic.