AZI VORBIM CU INGINERUL ZOOTEHNIST SEVER DONŢU, SINGURUL CRESCĂTOR DE MASTIFFI-TIBETANI PURI, DIN JUDEŢUL ALBA!
Sever Donţu este un un om realist în observaţii şi obiectiv în aspiraţii care admiră persoanele care au curajul să încerce fapte de eroism şi care tinde mereu să depăşească limitele lucrurilor, spaţiului şi timpului. Una dintre pasiunile sale cele mai recente este să crească mastiffi-tibetani care sunt consideraţi a fi una dintre cele mai influente şi vechi rase de câini din lume.
Puţină lume ştie că încă unii mastiffi tibetani mai sunt crescuți de către triburile nomade de pe platoul Chang Tang, trăind la o altitudine medie de aproximativ 5000 m. Alții pot să fie observați la piața deschisă din jurul Templului Jokhang, care este cel mai sfânt loc pentru Budiștii Tibetani. Datorită inginerului zootehnist, Sever Donţu, au ajuns primele exemplare pure de mastiff-tibetanii la Teiuş în judeţul Alba motiv pentru care l-am provocat la un dialog despre acest subiect tabu.
Reporter: Cine este Sever Donţu, pentru cei care nu vă cunosc ? şi de unde aveţi această pasiune pentru animale ?
Sever Donţu: Am 44 ani și sunt născut în Brasov. Pot să vă spun că dragostea de animale a început de mic copil, când am copilărit în oraşul Rupea, alături de bunicii mei, înconjurat de animale. De atunci, atașându-mă de necuvântătoare, am început să îmi continui și studiile în această direcţie.
Aşadar, mi-am finalizat cursurile liceale și am obținut diploma de Asistent Veterinar, după care, am urmat cursurile Universității de Științe Agricole și Medicina Veterinară, secția Zootehnie, din Cluj Napoca. În anul 2003, mi-am început activitatea la Direcția Sanitară Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor Brasov, unde am muncit o perioadă de 3 ani, după care mi-am început propria afacere.
În plan personal sunt căsătorit, pe soția mea o cheamă Brînduşa şi lucrează ca Manager de Achiziţii la o companie din județul Alba. Brianna, fetiţa noastră, are 10 ani şi este elevă în clasa a IV- a, în cadrul Liceului Teoretic din Teiuş. Din aceeași pasiune pentru animale şi, în special pentru rasa Mastiff de Tibet, am înfiinţat Canisa „Astis Lion Guard”, la Teiuş, unde locuiesc împreuna cu familia mea. De asemenea, în paralel, urmez cursurile Universității 1 Decembrie, din Alba Iulia, sunt în ultimul an, la specializarea Administrarea Afacerilor. Totodată, pot să spun că mai am un hobby şi pentru sport, care a început din anii facultății, o pasiune care a cescut odată cu mine, astfel că, în timpul liber merg la antrenamente de Kick – Boxing, şi Bodybuilding la Alba Iulia.
Reporter: Când v-aţi apucat pentru prima dată de creşterea câinilor de rasă ?
S. D. : Am început sa cresc câini de rasă în anul 2018. În acel an am participat pentru prima dată la o expoziție canină la Bistrita, unde l-am cunoscut pe omul de afaceri şi crescătorul de mastiff-tibetani, Tudor Sălăgean care, mai târziu mi-a devenit și prieten. După acea expoziție, am achiziționat din Bistriţa o femela din rasa Asia Centrală. În anul următor, când Tudor Salagean a avut un nou cuib de căței, am achiziționat primul mascul din rasa Mastiff de Tibet.
Rep.: Pe 8 octombrie 2022 aţi participat la Târgul Mureș, la prima competiţie ”EUROCLUB TIBETAN MASTIFF (DO-KHYI)” organizată în România, unde câinii din canisa dvs. au obţinut mai multe titluri şi, unul dintre campioni a apărut la ştirile PRO TV. Spuneţi-ne, mai concret, ce titluri aţi obţinut şi, ce înseamnă pentru dumneavoastră această participare la o competiţie de talie europeană ?
S.D.: Mă bucur foarte mult că în anul 2022 a luat ființă primul Club de Mastiff Tibetan ( Do- Khyi), în Romania, când a avut loc şi prima competiție de club, în data de 8 Octombrie 2022. La această competiție am participat cu 5 câini din canisa ASTIS LION GUARD, dintre care, trei pui ( Athos, Apollo şi Allan ) şi doi adulţi ( Gruia, mascul şi Kayra, femelă) părinții puilor. Toţi au reuşit să urce pe podium la clasa la care au concurat în competiție. Cele mai bune rezultate le-a avut Athos (la data concursului avea 7 luni), fiind desemnat „Cel mai frumos puppy” din competiție. Într- adevăr, în urma acestui concurs de frumuseţe, am apărut pe posturile de televiziune Pro-TV, Antena 1 şi Prima TV, după care, în ziarul „Unirea” din Alba Iulia şi pe site-ul „visurilenuautermenlimita.com”.
Rep.: Ce v-a determinat să alegeţi să creşteţi Mastiffi-Tibetani şi, cât de greu a fost să construiţi, la propriu, o canisă ?
S.D.: Conexiunea pe care am avut-o la prima interacțiune cu această rasă și, informațiile pe care le-am primit de la Tudor Sălăgean, m-au determinat să aleg să cresc câini din rasa Mastiff de Tibet ( Do- Khyi ). Canisa „Astis Lion Guard” am construit-o în timp de aproximativ trei ani. Prima dată l-am achiziționat pe Gruia care avea trei luni şi, anul următor am achiziționat două femele. Toți cei 3 câini provin din celebra canisă „Lion Dog Guard” din Sângeorgiu de Mureş.
Rep.: Prin ce se caracterizează această rasă faţă de celelalte şi, ce vă fascinează la aceşti câini originari din Tibet ?
S.D.: Câinii din rasa Mastif de Tibet se diferențiază de celelalte rase, fiind un câine uriaș, cu o musculatură puternică, atletic, agil și cu un calm demn. Sunt câini de pază până în străfundul sufletului, cărora trebuie să le acorzi multă atenție. Sunt distanți cu străinii și, foarte protectori cu familia și proprietatea lor. Blana acestor câini este densă, lungă, cu o “coamă“ în jurul gâtului și umerilor, fiind mai evidentă la masculi.
Rep.: În prezent, câinii pe care îi detineţi în „Canisa ASTIS Lion Guard”, din ce linii provin?
S.D.: Câinii din canisa „Astis Lion Guard”, provin din linii de campioni din Canisa “ Lion Dog Guard”, proprietate a domnului Tudor Sălăgean.
Rep.: Urmăriţi să vă creaţi o linie de Mastifii-Tibetani proprie ? Faceţi selecţii, urmăriţi un ideal, o linie de câini, conformă cerinţelor standardului şi care este cel mai mare vis al crescătorului de câini, Sever Donţu ?
S.D. : Datorită faptului, că în canisa „Astis Lion Guard” dețin un mascul şi două femele adulte, pe viitor doresc ca reproducerea să se realizeze conform standardului, cu câinii din canisă. Recunosc că urmăresc şi alte linii de câini, pe plan național şi internațional, în vederea achiziționării unor noi exemplare, pentru a mării canisa. Cel mai mare vis al meu, referitor la canisa „Astis Lion Guard”, este de a forma câţi mai mulţi câini campioni, cu rezultate extraordinare.
Rep.: Ce preferaţi să introduceţi în canisa proprie: un câine adult cu palmares, adus de la un crescător român ori străin, sau un pui adus din străinătate, cu pedigree bun, de la un crescător cu renume?
S.D.: În vederea introducerii în canisa a unui nou câine, i-au în considerare câinii care provin din linii cu pedigree foarte bun şi, care au înregistrat rezultate foarte bune, la competiții naționale şi internaționale. Oricum, cel mai important lucru trebuie să fie conexiunea dintre mine şi câine.
Rep.: La expoziţii aveţi anumite clase preferate la care participaţi?
S.D.: La următoarele competiții voi participa la clasele: deschisă şi campioni cu câinii din canisa mea.
Rep.: Aveţi culori preferate la Mastiffi-Tibetani ?
S.D.: Ce pot să vă spun este că acum în canisă, avem mastifii-tibetani de diferite culori începând de la negru şi maro-roșcat, la maro-deschis şi maro-închis până la mastiffi-tibetani negru-maro dar consider că fiecare dintre ei sunt unici în felul lor. Recunosc că am o legătură foarte strânsă cu Gruia, primul tibetan pe care l-am adus în canisă ( de culoare neagră ) şi acum exemplarul cu care am câștigat Best Puppy in show e tot de culoare neagră însă nu pot să declar că îi prefer pe aceştia în funcţie de culoarea blănii. Pe toţi câinii îi iubesc la fel de mult şi de toţi câinii din canisa mea sunt foarte atașat.
Rep.: În prezent, din câţi câini este formată „Canisa ASTIS Lion Guard” şi, cum credeţi că va arăta această crescătorie de câini de lux, în anul 2030 ?
S.D.: În prezent, în canisa „Astis Lion Guard” sunt 18 câini, din care, trei adulți şi 15 pui. În anul 2030 doresc să ajung să dețin câini care, să aibă în palmares cât mai multe trofee câştigate la competiții naționale şi internaționale.
Rep.: Câte cuiburi reproduceţi anual?
S.D.: Datorită faptului că monta se face o singură dată pe an, având două femele adulte, în următorii ani vor fi două cuiburi, anual.
Rep.: De-a lungul anilor, am auzit, de la mai mulţi prorietarii de canise, diverse strategii, când vine vorba de puii pe care îi opresc în cuib. Dumneavoastră câţi pui opriţi după o reproducere ?
S.D.: Pot să vă răspund cu un exemplu, după reproducerea de anul trecut, în urma căreia am oprit trei pui. Iar în viitor, v-a depinde numărul de exemplarele care se vor naşte.
Rep.: În calitate de crescător de câini, cât la 100% sunteţi interesat de suma pe care o oferă un client şi, cât la 100% de perspectivele pe care le poate oferi clientul puiului ?
S.D. : În calitate de crescător sunt interesat mai mult de perspectivele pe care le poate oferi clientul puilor, nu de suma de bani pe care mi-o oferă. Pentru mine, în calitate de crescător de câini, este foarte important să văd că acel patruped va fi îngrijit, va fi iubit, că i se va acorda atenție și va fi parte din familia noului proprietar.
Rep.: Aţi făcut vreodată un calcul cât vă costă întreţinerea celor 18 tibetani ?
S.D.: Nu pot să mă refer la o sumă anume, pentru că o fac cu mare plăcere, iar câinii fac parte din familia noastră. Încerc să fac tot posibilul să le ofer condiții cât mai bune, să fie îngrijiţi și, cel mai important, iubiți.
Rep.: Vorbiţi-ne acum puţin despre hrănirea câinilor dvs. Ce tip de hrană folosiţi? Folosiţi hrană preparată în casă, hrană gata preparată, uscată sau umedă ?
S.D.: Deşi mastiful tibetan este cunoscut ca un câine rezistent şi fără mofturi şi el trebuie să respecte normele generale de nutriţie pentru o dezvoltare corectă, şi anume 3 mese la pui şi două la adulţi. Hrana pe care o folosesc personal la câinii din canisa „Astis Lion Guard”, este o hrană uscată. Doar boabe de cea mai bună calitate.
Rep.: Ce ne puteţi spune despre tratamentele aplicate câinilor din rasa Mastiff-de Tibet? Ce tratamente le faceţi şi de câte ori pe an?
S.D.: Mastifful de Tibet este un câine sănătos, însă, ca in cazul tuturor raselor, acesta poate fi predispus unor anumite afecțiuni. Acest lucru nu înseamnă că, v-a suferi de aceste boli, ci trebuie sa fim conștienți de aceste posibilități. Avem un medic veterinar , Dr. Roman Sergiu din Alba Iulia, care monitorizează, consultă și oferă asistenţă medicală câinilor mei, ori de câte ori este nevoie. El a asistat și la nașterea puilor de mastiff de tibet, din canisa mea.
Rep.: Care sunt bolile specifice rasei, ce teste de sănătate sunt disponibile, recomandate sau obligatorii la Mastiffi-Tibetani şi ce teste au reproducătorii dvs?
S.D.: Bolile specifice rasei sunt displazia de şold canină, displazia de cot, panosteitis care reprezintă o inflamare a oaselor. Din fericire, câinii din canisa „Astis Lion Guard”, nu suferă de nici o boala indicată mai sus. Sunt toți, perfect sanatoşi și foarte activi.
Rep.: Cam cât timp alocaţi pe zi câinilor dumneavoastră ?
S.D.: Pe zi aloc circa două-trei ore dimineața și două-trei ore seara, pentru a-i hrăni, plimba, socializa și bineînțeles pentru a-i pregăti pentru competiții.
Rep.: Aveţi o politică a ” Canisei ASTIS Lion Guard” de la ce vârstă să introduceţi în expoziţii patrupedele cele mai reuşite din punct de vedere genetic?
S.D.: Politica canisei „Astis Lion Guard” este sa introducă în expoziții exemplarele cele mai reușite de la vârsta de 4-5 luni și, de a oferi noilor proprietari, exemplare de caini de care să fie mândri și multumiți.
Rep.: Care este următoare competiţie pentru care vă pregătiţi şi, cu cine vă gândiţi să mergeţi din cele 18 exemplare pe care le deţineţi ?
S.D.: Fiindcă performanțele canisei se vad prin rezultatele câinilor mei, doresc să particip la cât mai multe competiții din ţară şi bineînțeles să merg şi în străinătate la cel putin o competiție în anul 2023. Internațional doresc să merg cu Athos, care la vârsta de doar 7 luni a ieșit cel mai frumos puppy din rasa Mastiff Tibetan la competiția de club şi consider că la ora actuală are cel mai mare potenţial din canisa „Astis Lion Guard” să scrie istorie în viitoarele competiții naționale şi internaționale în care va concura.
Rep.: Aveţi vreun crescător în România pe care îl apreciaţi foarte mult pentru ştiinţa cu care îşi cultivă câinii şi, de la care consideraţi că aţi avut multe de învăţat?
S.D.: Da, am un crescător pe care îl apreciez foarte mult și cu care mă sfătuiesc. Acesta este Tudor Sălăgean care este mentorul meu în domeniul chinologic și prietenul meu în viaţa de zi cu zi.
Rep.: Ce obiective chinologice v-aţi propus pe viitor?
S.D.: Să fiu prezent la cât mai multe competiții naționale şi internaționale și, să câștig cât mai multe trofee.
Rep.: Pentru cei interesaţi, aveţi căţei la vânzare? Dacă da, cum vă pot găsi clienţii potenţiali interesaţi să ajungă posesorii unor pui de mastiffi-tibetani ?
S.D.: Avem căței de vânzare şi, putem fi găsiți pe pagina de Facebook a canisei, cu numele „Canisa Astis Lion Guard” sau pe adresa mea, Sever Dontu. Dacă cineva dorește să mă contacteze telefonic sau pe whatsapp, o poate face la numărul de telefon 0040746425429.
Rep.: Vă mulţumim !
A consemnat Matei R. Mihai