Pe data de 6 februarie deputatul PSD, Dumitriţa Gliga a postat pe pagina personală de Facebook un mesaj legat de evenimentul „Balul Însuraţilor” o marcă înregistrată la OSIM de familia parlamentarului reghinean. Evenimentul cultural tradiţional unic în ţară prin amploare şi desfăşurare, al cărui gazdă a fost timp de 13 ani, familia Gliga în fiecare an în prima sâmbătă din luna februarie, anul acesta nu s-a organizat din cauza pandemiei de COVID-19. În aceste condiţii Dumitriţa Gliga a postat în mediul on-line o retrospectivă video a evenimentului împărtășind cu cei 4655 de internauţi care îi urmăresc postările, secvențe din primele zece întâlniri de la „Balul Însuraţilor”. 

      Redăm mai jos, mesajul integral al mesajului transmis de deputatul reghinean, Dumitriţa Gliga: 

„O moștenire nemăsurată, pe care nicio armată din lume nu ne-o poate lua: mirosul pâinii de pe vatră, jocul nostru popular cu toată încărcătura lui emoțională, straiele și țesăturile realizate de mâinile femeilor pricepute, doinele ce ne purtau amarul, credința strămoșească.
Anul acesta sărbătorim Balul însuraților – evenimentul de suflet pe care l-am organizat 13 ediții – depănând amintiri și cu speranța și dorința profundă de a ne revedea cu toții, în straiele noastre populare, în primul sfârșit de săptămână al lui februarie 2021.
Partea bună este că astăzi avem la îndemână tehnologia, care ne permite să ne întâlnim în spațiul virtual. Cum ar spune un ardelean mai șugubăț, ”de năcaz, bun-îi ș-ăsta”. Până se întorc vremurile bune, ne descurcăm cum putem. Postăm, “șeruim”, comentăm… și toate cele.
Dacă e să trecem prin vremuri grele, trecem! Avem scrise în genă toate luptele ce s-au dat pe aceste meleaguri, pentru existență și pentru păstrarea identității. De aceea o să biruim întotdeauna. Greutățile vieții, printre altele, au darul de a-i uni pe oameni. Și poate că aveam nevoie în zilele acestea să ne amintim cât de important este să fim uniți.
Pentru cineva care privește din exterior, un eveniment cum e Balul însuraților este doar un spectacol cu un anumit specific. Este aproape imposibil, dacă nu participi, să înțelegi sentimentele ce le trăim noi atunci când ne întâlnim aici, la joc, îmbrăcați în haine populare, moștenite de la părinții și bunicii noștri. Pentru noi este un moment unic, trăim la propriu și ducem mai departe tradițiile și moștenirea culturală a înaintașilor noștri.
Și pentru că și astăzi echipa Ardeal Tv este alături de noi și transmite o retrospectivă a ultimelor trei ediții, eu vă împărtășesc un film cu secvențe din primele zece întâlniri de la bal… cu “De-a lungul”, “Învârtita”, “Roata” de la Chiher, “Cățeaua” de la Vătava – film realizat cu ocazia balului care a marcat, în 2018, centenarul Marii Uniri. Căci “veșnicia s-a născut la sat”!

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *