Biedler Paul Felix Engelbert von Bessenyő eroul Reghinului mort în Bosnia ce nu trebuie uitat!
Biedler Paul Felix Engelbert von Bessenyő a fost un ofiţer de carieră, cu rezultate de excepţie, căsătorit în Reghin, care s-a stins din viaţă la doar 36 de ani ucis în bătălia de la Schabatz în Campania din 1914 împotriva Serbiei. La doar 19 ani a fost recrutat la Regimentul de infanterie nr. 69 stat major Budapesta și numit adjunct cadet de ofițer, la 25 de ani devenea locotenent major şi la 34 fusese avansat la grad de căpitan. În ciuda tinereţii sale Biedler Paul Felix Engelbert von Bessenyő a fost decorat de cinci ori pentru servicii militare până în 1914.
Din nefericire anul 1914 a fost fatidic pentru căpitanul reghinean care se avânta în orice luptă cu un curaj mai rar întâlnit și care avea toate șansele să fie avansat până la gradul de general în mod excepțional dacă nu avea ghinionul să fie grav rănit în bătălia de la Schabatz. În ciuda faptului că ofițerul a fost transportat de urgenţă în spitalul Ruma din Bosnia s-a stins din viaţă în 19 august, lăsând în urmă o soţie văduvă la doar 35 de ani şi trei copii orfani de tată acasă la Reghin.
În scriptele Bisericii Evanghelice din municipiu nu s-a găsit nici un document care să ateste că trupul neînsufleţit al eroului a fost repatriat în ţară sau cel puțin cenușa acestuia însă cert este că în cimitirul săsesc din strada Toamnei, în apropierea capelei senatorului, Jozsef Alzner există o criptă în care tronează o placă de marmură ridicată în memoria tânărului căpitan în care, cel mai probabil, urma să fie înmormântat sau poate că a fost construită după moartea fulgerătoare a acestuia de către urmașii săi.
Încăperea dă semne că fost vandalizată în repetate rânduri, pereții sunt afumați și pe jos sunt împrăștiate diverse ambalaje. La 104 ani de la moartea eroului reghinean singurul lucru care mai aminteşte de bravul căpitan Biedler Paul Felix Engelbert von Bessenyő este o placă de marmură fixată într-un perete lateral de beton inscripționată în limba germană cu câteva date. Dincolo de acest detaliu care trece neobservat pentru cei mai mulți vizitatori cavoul dezolant în care a fost fixată placa comemorativă a reghineanului ucis în Bosnia, azi nu mai deține nici o inscripție în care să ateste dacă a aprținut familiei Biedller sau a familiei Gellner din care provenea soția sa.
Biedler Paul Felix Engelbert von Bessenyő s-a născut la 29 octombrie 1878 în Bistrița în familia căpitanului Frierich Biedler, născut la 25 septembrie 1847 în Viena și a Julianei Angyalasi, născută la 7 iulie 1851 la Bistrița. S-a căsătorit în Reghinul Săsesc la 20 septembrie 1904 cu Irene Albertine Gellner pe vremea când era locotenent major. Din mariajul lor s-au născut trei copii: Paul Friedrich Albert, Ivonne Charlotte Julliane și Astrid Biedler toți în Reghinul Săsesc. Titlul nobiliar al lui Biedller von Bessenyő a fost dobândit prin tatăl său colonel, Friedrich Biedler care a obțnut acest atribut cu ocazia înnobilării sale la 8 decembrie 1898, adică exact în urmă cu 120 de ani.
Din tot ce am citit despre acest tânăr ofițer de carieră până în prezent am ajuns la concluzia că nu se temea de nimic și era de admirat îndrăzneala cu care realiza lucruri la care alții nici nu visau. Curajul lui mai rar întâlnit provenea din încrederea imensă pe care o avea în el însuși, în puterea lui de judecată și de discernământ. În ciuda aspectului său fragil la prima vedere, ofițerul a fost un om neînfricat care avea convingerea că totul depinde de propria-i voință și nu concepea existența vreunei forțe care să-l țină în loc. Biedler Paul Felix Engelbert von Bessenyő se pare că poseda un simț al dreptății și al eticii foarte dezvoltat și întotdeauna încerca să fie imparțial, onest și obiectiv în judecățile sale.
Din păcate ultimul prag pe care căpitanul l-a avut de trecut în „firul vieţii” a fost câmpul de luptă de la Schabatz și Bosnia a trebuit să fie pentru el, țara care să facă „puntea de trecere din viaţa pământească spre viaţa eternă”. Acolo i s-a terminat firul vieții și i s-a dat să își împlinească jurământul militar pe care l-a respectat până la „ultima suflare”!
Fie-i memoria binecuvântată!
viselenuautemenlimita.ro