Biserica Evanghelică din Reghin continuă tradiţia concertelor de muzică clasică de la soprana Aca Barbu din 1914 la clarinetista Theresa Braisch în 2020

0

Biserica evanghelică din Reghin se află amplasată pe Strada Călăraşilor nr.1,  aici e Km 0 al municipiului şi cel mai vechi edificiu care a rămas în picioare după 690 de ani de la punerea pietrei de temelie ca lăcaş cult romano-catolic. Inscripția din dreapta intrării în sacristie marchează acest moment: „Anno Domini MCCCXXX construitur domus Marie tempore Nicolai plebani cum rebus magistri Thome patroni ecclesie”. În traducere: „În anul 1330 se construiește acest lăcaș Mariei, în vremea plebanului Nicolaus, din fondurile magistrului Thomas, patronul bisericii”. Inscripția în piatră, cu majuscule, este cea mai veche, într-o biserică medievală, pe teritoriul Transilvaniei.

În 1551, pe vremea plebanului Joseph Kimpius, comunitatea adoptă reforma lui Martin Luther, biserica devenind evanghelică. În 1661 Dieta Transilvaniei îl alege în această biserică pe János Kemény ca principe al Transilvaniei. Biserica a rezistat în faţa unei răscoale, a unei revoluţii, a două războaie mondiale şi acum în pandemia de coronavirus organizează concerte de muzică clasică, având în centrul atenției orga un instrument care exista în lăcaşul de cult din Reghinul Săsesc de peste 240 de ani. 

Se ştie din “Cronica familiei Elsen din Reghinul Săsesc” publicată de istoricul Dorin-Ioan Rus că pe vremuri preoţii din cadrul Bisericii Evanghelice erau instalaţi cu muzică, o dovadă este nota scrisă de cronicarul Samuel Elsen, cu ocazia instalării unui nou preot în oraş în urmă cu mai bine de 200 de ani “Anul 1815, pe 7 februarie, este adus ca preot Andreas Zirner, din Batoş, la Reghinul-Săsesc pe un mare noroi şi l-au adus pe cal cu muzică turcească, şi erau 12 muzicanţi; eu eram primul suflător”. Făcând o comparaţie numai în ultimul secol de istorie al Bisericii Evanghelice din Reghin şi până în zilele noastre putem constata că şi-au păstrat cu sfinţenie tradiţia  organizării de concerte de muzică instrumentală, religioasă şi clasică pentru melomanii comunităţii noastre.

Este de apreciat gestul domnului Johann Zey, parohul Bisericii Eevanghelice din Reghin de a continua seria concertelor de muzică instrumentală şi clasică începute de Asociaţia „Femeilor Evanghelice” şi Asociaţia „Crucea Roşie” şi continuate de „Asociaţia generală a Femeilor de Binefacere” la Reghin încă din anul 1914. De exemplu pe 31 octombrie 1915 Asociaţia Femeilor de Binefacere a organizat un concert bisericesc al cărui venituri au fost donate soldaţilor orbi şi soldaţilor răniţi aflaţi în spitalul de „Crucea Roşie” din Reghin. Dacă atunci a susţinut un recital în biserica evanghelică din oraşul nostru celebra soprană Florica Aca de Barbu (care cânta deja la Opera din Hamburg) şi care a interpretat o arie din Oratoriumul „Elias”, precum şi „Ascultă Israele vocea Domnului”, de Mendelsohn, având-o violonistă pe doamna Bernthaler şi a fost acompaniată magistral la orgă de către Michael Kloos, după 105 ani la Reghin continuă concertele de muzică clasică. Dacă pe 3 septembrie 2020 au susţinut un concert de pian la patru mâini, Corina Răducanu şi Eugen Dumitrescu  în curtea Bisericii Evanghelice din Reghin, pe 7 octombrie, la ora 17.00 vor concerta Nicolae Dan (vioară) și Andrei Nădășan (orgă). Programul serii cuprinde pagini muzicale din creația compozitorilor Georg Friedrich Händel, George Enescu şi Johann Sebastian Bach. Al doilea concert găzduit de Biserica Săsească din municipiul nostru va avea loc pe 15 octombrie, ora 17.00 Protagoniștii concertului sunt Theresa Braisch (clarinet și chalumeau), Maximiliam Braisch (fagot și dulcian) și Jürg Leutert (orgă). Melomanii se vor putea destinde ascultând compoziții celebre semnate compozitorii Johann Sebastian Bach și Ludvig van Beethoven. Intrarea este liberă.

Felicitări organizatorilor  care promovează la Reghin muzica clasică, o muzică care cuprinde totalitatea realizărilor muzicale proprii reprezentanților culturii înalte într-un spațiu geografgic de-a lungul unui interval însemnat de timp care respectă un număr de precepte impuse prin tradiție. Chiar dacă adjectivul “clasic” evocă ideea non-contemporaneităţii, capodoperele clasice au trecut proba timpului pentru publicul elitist din toată lumea cred că prin organizarea de astfel de evenimente muzicale tot mai des la Reghin în timp se poate forma şi aici un public pentru acest gen de muzică. Este adevărat că am cam fost văduviţi de contactul cu orchestrele filarmonicelor în ultimii 30 de ani dacă ne raportăm la faptul că suntem cunoscuţi în lume ca „Oraşul Viorilor” dar personal continui să visez că într-o zi Reghinul va avea propria lui filarmonică. Altfel e ridicol să te numeşti „Oraşul Viorilor” şi comunitatea să nu aibă o  societate filarmonică locală compusă din profesionişti care să răspândească cultura muzicală şi arta instrumentelor fabricate aici prin concerte, recitaluri şi spectacole muzicale. La Reghin „muzica trebuie să trăiască sub degetele noastre, sub ochii noștri, în inima și mintea noastră, cu tot ceea ce noi putem să-i aducem ca ofrandă” aşa cum spunea cel mai important pianist român, Dinu Lipati. 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *