BISERICA ORTODOXĂ „SFÂNTA TREIME” DIN REGHIN DERULEAZĂ PROIECTUL CULTURAL „ISTORIA NESCRISĂ ÎN CĂRȚI, ESTE ÎNSCRISĂ ÎN CIMITIRE !”

0

    Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia – Filiala Reghin în parteneriat cu Secretariatului General al Guvernului (SGG) și Serviciului de Dezvoltare Comunitară, Primăria Municipiului Reghin, Arhiepiscopia Ortodoxă Română de Alba Iulia, Protopopiatul Ortodox Român Reghin şi Parohia Ortodoxă Română ”Sfânta Treime” – Reghin, demarează proiectul cultural „ISTORIA NESCRISĂ ÎN CĂRȚI, ESTE ÎNSCRISĂ ÎN CIMITIRE” (Personalități marcante din centrul Transilvaniei care își dorm somnul de veci în cimitirul Bisericii Ortodoxe Române ”Sfânta Treime” – Reghin, jud. Mureș).

     Anul 2021 a fost declarat de către Patriarhia Română “Anul omagial al pastorației românilor din afara României” și “Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul”- (valoarea liturgică și culturală a cimitirelor)” motiv pentru care Biserica Ortodoxă „Sfânta Treime” din Reghin păstorită de preotul Dimitrie Gherman şi-a propus să abordeze aceste două teme generoase sub umbrela unui proiect cultural. Între cele două teme enunțate, am putea stabili un punct de legătură, care se bazează pe semantica cuvântului patrie, ca fiind țara părinților, a înaintașilor noștri, locul nostru de origine. În acest pământ străbun, își dorm somnul de veci moșii și strămoșii nostri față de care avem o datorie morală, aceea de a onora moștenirea materială și spirituală pe care ei ne-au lăsat-o, ca pe o zestre de mare preț” a declarat preotul Gherman pentru site-ul „viselenuautermenlimita.ro. 

         Preotul a mai precizat şi faptul că misiunea acestui proiect este de a face cunoscut patrimoniul (istoric și spiritual) local și national și, de a aduce la lumină personalitățile care și-au lăsat amprenta asupra comunității și totodată de a le onora memoria. Prin acest plan pus în aplicare în premieră la Reghin organizatorii şi au propus 6 obiective cheie: să conserve şi restaureze mormintele, crucile unor personalităților istorice, politice şi culturale care își dorm somnul de veci în cimitirul Bisericii ortodoxe române ”Sfânta Treime” – Reghin, jud. Mureș; să publice unstudiu intitulat : ISTORIA NESCRISĂ ÎN CĂRȚI, ESTE ÎNSCRISĂ ÎN CIMITIRE ”Personalități marcante din centrul Transilvaniei care își dorm somnul de veci în cimitirul Bisericii Ortodoxe Române ”Sfânta Treime” – Reghin, jud. Mureș”, un studiu legat de istoricul locului, a Bisericii ortodoxe române ”Sfânta Treime” – Reghin, jud. Mureș și a personalităților care își dorm somnul de veci în cimitirul parohiei; să construiască un web-site, prin care să fie digitalizată istoria cimitirului să fie promovate la adevărata valoare toate personalitățile istorice, politice şi culturale ce își dorm somnul de veci în cimitirul Bisericii ortodoxe române ”Sfânta Treime” – Reghin, jud. Mureș și cimitirul să fie inclus într-un circuit turistic; să fie construită o hartă a cimitirului cu abrevierile şi simbolurile specifice explicate într-o legendă care să uşureze căutările vizitatorilor care vor să descopere mormintele personalităților care îşi dorm somnul de veci în acest cimitir ; să organizeze un simpozion care să încununeze acest proiect pe care oragnizatorii intenţionează  să îl realizeze anual; să se facă un prim pas pentru ca cimitirul Bisericii Ortodoxe Române ”Sfânta Treime” din Reghin să poată fi considerat “Muzeu Naţional”, datorită valorii monumentelor funerare, a personalităţilor înmormântate şi a epitafurilor rarisime de aici. 


A consemnat Matei R. Mihai 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *