„BLESTEMUL” PRIMARILOR CARE DE-A LUNGUL ANILOR S-AU ÎNSCRIS ÎN LUPTE ELECTORALE PENTRU DEZVOLTAREA REGHINULUI !
Funcția de primar este una dintre cele mai dorite poziții de conducere la nivel local, atrăgând numeroși candidați în fiecare ciclu electoral. Dar ce anume face această funcție atât de atractivă pentru atât de mulți oameni? Fiecare are propria lui definiţie când vine vorba de principalele motive pentru care funcția de primar este atât de râvnită, de la influența politică și economică, la posibilitatea de a aduce schimbări pozitive în comunitate. Este adevărat că unii edili nu au înţeles că Primăria nu e curtea sau grădina în care poţi să dai ordine angajaților şi să comanzi ca în sufrageruia proprie.
Primăria e o instituție în care majoritatea au ajuns la conducere fie pentru că au convins electoratul că ei sunt buni de șefi, fie au avut şansa să aleagă partidul aflat pe val. Dacă ascultăm opinile mai multor cârcotaşi aceştia spun că după Revoluţia Română din 1989 în Reghin a apărut un fenomen electoral foarte interesant: canidaţii la funcţia de primar al oraşului care au convins cetăţenii de etnie rromă din Cartierul Apalina să-i voteze au făcut diferenţa şi au avut fotoliul de primar garantat o dată la patru ani.
Dincolo de aceste caracteristici Reghinul a ales de-a lungul anilor primarii din toate profesiile începând de la jurişti, avocaţi şi militari de carieră, cizmari, până la cizmari, acari, tâmplari şi terminând cu economişti, contabili şi ingineri. Site-ul „visurilenuautermenlimita.com” a demarat realizarea unui studiu cu privire la „blestemul” primarilor din ultimii 120 de ani care s-au angajat în lupta pentru viitorul Reghinului. Puţini cititori ştiu însă că funcţia de primar atât de râvnită de tot mai mulţi candidaţi din patru în patru ani în „Oraşul Viorilor”, de-a lungul timpului le-a adus odată cu puterea și Influența locală şi o sumedenie de suferinţe la pachet sau din contră o serie de privilegii urmaşilor lor despre care nimeni nu a catadicsit să scrie ori să urmărească firul epic şi deznodământul faptelor acestora.
Foarte puţini primari au scăpat basma curată din această funcţie şi au îmbătrânit frumos ori au murit de moarte bună cum se spune în popor. Pentru unii primari funcţia pentru care s-au zbătut atât de mult a fost satelitul perfect de a se lansa în cariere politice la un nivel superior ajungând prefecţi ori inspectori şcolari sau chiar prim-secretari în alte judeţe. Altora în schimb cu apucături extremiste funcţia de primar le-a adus ulterior multe regrete persecuţii, condamnări şi ani grei de închisoare.
Unul dintre primarii Reghinului a fost considerat criminal de război, altul din cauza politicii a fost ucis în închisoare. Altor aleşi locali această funcţie de omul numărul 1 al comunităţii le-a adus destrămarea familiei din cauza amantelor de serviciu ori a unor femei cu moravuri uşoare dornice de senzaţii tari şi de cărţi de muncă în administraţia publică locală. Sunt o serie de cazuri celebre în istoria locală care ar putea face oricând obiectul unui „Ghid pentru neveste și amante de primari!” ori de edili care au condus oraşul pe criterii feudale şi reţea clientelară dar care nu s-au putut bucura de o viaţă frumoasă până la adânci bătrâneţi fiindcă au murit subit fără să mai apuce să se bucure de copii, nepoţi şi strănepoţi şi de o bătrâneţe liniştită.
Un fost primar comunist după moartea sa a fost înmormântat în secret de membri familiei pentru a nu afla opinia publică unde îşi doarme somnul de veci pentru a evita profanarea mormântului de către cei pe care i-a persecutat în perioada comunistă. Alţi foşti aleşi locali după încetarea mandatelor de edili au fost trimişi în judecată pentru acuzaţii de luare de mită şi abuz în serviciu alţii s-au ales cu o serie de condamnări la închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 2 ani, ori le-a fost suspendat dreptul de a mai candida la funcţia de primar, etc. Toate au fost bune şi frumoase cât timp au fost în funcţii …problemele primarilor de Reghin au început după ce nu au mai fost iubiţi de populaţie ori după ce s-a schimbat un regim ori după ce nu au mai avut credibilitate în faţa alegătorilor. Aşa că nu mai invidiaţi primarii că nu ştiu nici ei ce îi aşteaptă după ce ies din graţia opiniei publice !