Călin Marian, vrăjitorul electronicelor și electrocasnicelor din Reghin „În afaceri nu trebuie să fii dulce ca să nu fii înghiţit, dar nici amar ca să fii aruncat din gură”

0

    Omul de afaceri, Călin Marian, este fără doar și poate un model de admirație profesională care urcă de la an la an, tot mai sus în topul oamenilor de afaceri din județul Mureș. Și-a creat un nume în sfera vânzărilor de electronice și electrocasnice, după ce a înființat la Reghin firma Teletec, care a transformat-o într-un brand județean. Secretul? Nu s-a mulțumit cu linia de minimă rezistență. A avut încredere în cunoștințele sale, curaj și o viziune ambițioasă de a vinde obiecte de uz casnic, aparate de uz electronic și IT. Dar succesul de care se bucură azi se bazează și pe asumarea unor responsabilități a vânzătorului, legate de acordarea de ajutor clienților și după procesul de post-vânzare și post-garanție, practicat în magazinul Teletec, și nu în ultimul rând returnarea produselor cumpărate și recuperarea banilor sau înlocuirea produsului cu un altul, adecvat nevoilor cumpărătorului.

      De curând, Călin Marian a inaugurat și etajul din strada Gării, nr. 18, a magazinului Teletec, din „orașul viorilor” care i-a adus și distincția de cel mai mare magazin de profil din țară al unui om de afaceri care nu are în spate nici acționari nici alte organizații capitaliste conduse de vreun grup de monopoliști. În urmă cu 16 ani era un simplu depanator radio tv și azi participă, ca om de afaceri independent la o serie de evenimente promoționale alături de cei mai mari producători din țară de electronice și electrocasnice. De curând a intrat și pe piața de vânzări online, unde promite să mărească cifra miilor de beneficiari , al căror confort a fost radical schimbat, de când au devenit clienți Teletec.

În urmă cu doi ani, Călin Marian acorda primul interviu pentru o televiziune locală intitulat ,,Pași mărunți spre un mare succes!” și acum l-am convins să dea primul interviu și pentru presa on-line în care să povestească cititorilor noștri cum a ajuns de la un simplu depanator la un prosper om de afaceri ? cum i-au schimbat viața niște produse electronice și electrocasnice? ce rol joacă banii în viața lui și cum se raportează la divinitate și la oamenii din jurul său?


 

Reporter: Cum a ajuns Călin Marian om de afaceri? A fost un vis sau, pur și simplu, o întâmplare?


C. M.: Mirajul aparaturii electronice a apărut încă din copilărie și apoi visul meu a crescut odată cu mine, ajungând în adolescență să îmi doresc să devin depanator radio-tv. Eu nu m-am visat nici polițist, nici doctor, nici primar, așa mă visam înconjurat de integrate, tranzistori, condensatoare, rezistențe, transformatoare și difuzoare, într-un atelier în care să pot să fac o muncă cinstită. Mi-a plăcut domeniul ăsta, aveam înclinaţii spre aşa ceva. Sigur, pe vremea aceea se şi câştiga destul de bine și nu aveam cum să preconizez ce avânt va lua piața de televizoare de electrocasnice și electronice în general. Așa că eu mi-am urmat visul. Am terminat o Școală Postliceală de Depanatori Radio-Tv, în Târgu-Mureș, fără să știu atunci că din vânzarea de electrocasnice se câștigă mai mult decât din reparații. Făceam teoria la școală și practica după ore, acasă la profesorul meu de atunci, Preotu Eugen. Pe atunci se aduceau foarte multe televizoare clasice, din străinătate, pentru că erau destul de scumpe cele noi și atunci aveau trecere mai mare pe piața din România cele second-hand.  

După ce am absolvit școala, am lucrat la firma SC Adial Electronic SRL, ca depanator radio-tv, câțiva ani, și serile mai reparam televizoare la diverse cunoștințe în Târgu-Mureș. Firma avea și magazin de desfacere și acolo am descoperit că din comerțul de electrocasnice se câștigă mult mai bine decât din depanare. Așa am ajuns să iau împrumut 450 de lei, să îmi cumpăr un televizor second, din Cluj-Napoca, care a costat 150 de lei, și apoi l-am vândut cu 450 de lei. Adaosurile erau enorme pe atunci, chiar și de 300%. Mi-am plătit datoria și cu restul banilor rămași am început să mai cumpăr un televizor, apoi 3, după aceea am ajuns la 6, la 9 și așa mai departe. Dar, în paralel, mă asociasem cu un prieten și vindeam și automobile, pe care le cosmetizăm și le vindeam în piața de mașini și am reușit să îmi strâng ceva economii. Am început să îndrăgesc comerțul și mă bătea gândul să îmi înființez propria mea firmă.

      Momentul optim divin pentru acest plan a venit în anul 2001, atunci m-am hotărât să mă mut la Reghin, unde am pus bazele firmei SC Teletec SRL, împreună cu prietenul meu, Valentin Șerdean. Am luat în chirie un apartament la parterul unui bloc, în cartierul Iernuțeni și am deschis un magazin de reparații și vânzare tv. și audio.


Rep.: Întrevedeați în acel moment succesul de acum?


C.M.: Nu, pentru că în domeniul acesta nu există succes instantaneu. Succesul se construiește pas cu pas, prin multă muncă. Trebuie să cunoști oameni, să ai simț practic, să dovedești că ești profesionist și să știi foarte bine cerințele pieței. La început nu prea aveam clienți, pentru că pe mine nu mă cunoșteau reghinenii, deși eram în unitate şi aşteptăm clienţii de dimineața de la 9 la 17.00, iar asociatul meu nu prea mai venea în firmă, pentru că nu prea avea de lucru pe domeniul audio și atunci mai filma nunți și făcea fotografii, domeniu pe care s-a și profilat până la urmă. Așa că m-am hotărât să mă mut pe strada Călărașilor, pentru că aveam nevoie de un vad comercial bun. Iar acolo am găsit un spațiu comercial în care se vânduseră televizoare înainte și era renumit. În noul spațiu am învățat că a face afaceri înseamnă să te dedici total businessului, să uiți de ceas, de vacanțele liniștite și de somn prelungit. Acolo am dat lovitura, pentru că vindeam între 5 și 10 televizoare pe zi. Încet, dar sigur, am ajuns să dețin 7 puncte de vânzare în județul Mureș. Am devenit asociat unic și am ajuns la performanța de a renunța la televizoarele second-hand și să fac import de televizoare noi. Dar până am ajuns la acest nivel, am muncit foarte mult.   

   În anul 2002 m-am și căsătorit și cu banii de nuntă, 6500 de mărci, am hotărât, împreună cu soția mea, să îi investim în televizoare.  A fost o decizie riscantă, dar am fost inspirați.     

    Un an mai târziu am cumpărat și primul spațiu al SC Teletec SRL, pe strada Călărașilor, la nr. 16, unde aveam și magazinul de vânzare și în spate atelierul de reparații. Acolo am avut și primul angajat, apoi am mai luat un spațiu în chirie, în cartierul Iernuțeni, pentru că vadul comercial era foarte bun și unde, datorită vânzărilor foarte mari, ne-am extins și numărul angajaților, la 6 și apoi la 10.

DSCF3616

 


În anul 2009 am achiziționat un teren pe strada Gării, la numărul 18, de la SC Republica SA, pe care am construit un magazin modern de electronice și electrocasnice, care mi-a depășit așteptările pe care le întrevedeam atunci.

În anul 2011 aveam o cifră de afaceri anuală de circa 250.000 de euro, în 2015 am crescut la o cifră de peste 350.000 de euro ajungând în anul 2016 la 1.400.000 euro după ce am deschis magazinul din strada Gării.

În anul 2013 am închis magazinul din strada Călărașilor și am rămas cu magazinul din cartierul Iernuțeni.

     În anul 2016 am deschis magazinul din strada Gării, la nr. 18, în care ne aflăm azi, iar anul acesta, în 7 iunie, am deschis și etajul. Pe scurt, cam aceasta este povestea Teletecului. Momentan avem un magazin ultra-modern în Reghin și unul în Sovata. Magazinul din municpiul nostru se întinde pe o suprafață de peste 700 de mp și pune la dispoziția clienților o sortimentație de produse premium fără concurență: 130 de modele diferite de aparate frigorifice, peste 70 de modele de mașini de spălat, 50 de modele de aragaz, peste 50 de modele de telefoane sau 50 de televizoare de ultimă generație.

   Iar ca să închei apoteotic, cea mai mare satisfacție a mea este că SC Teletec SRL a ajuns la ora actuală cel mai puternic magazin de electronice și electronice independente din România. Nu, o spun eu mi-a spus-o cel mai mare distribuitor de produse electronice și electrocasnice din țară.


Rep. : Mai are viitor meseria de depanator radio-tv?


M.C..: Nu cred, nu mai sunt şcoli, iar pe de altă parte cred că în viitorul apropiat vom ajunge şi noi la sistemul occidental în care se renunţă la un produs care a funcţionat 5-6 ani, pentru că repararea lui costă cât unul nou.


 Rep: Ce schimbări ați observat în jurul dvs. de când ați devenit o persoană publică?


19511924_10212038570015476_1201622883_nC. M.: Eu nu mă consider neapărat o persoană publică și spun asta pentru că eu lucrez cot la cot cu colegii și angajații mei. Dovada cea mai bună este că îmbrac aceleași tricouri personalizate ca și colegii mei și dacă vine un client, care nu mă cunoaște cum arăt fizic, nu mă poate deosebi dintre angajați.


Rep.: Ați avut parte de vreo experiență nefastă de-a lungul timpului, care v-a motivat să vă depășiți limitele?


C.M.: Eu, în general, sunt un om foarte atent când și cui dau marfa, motiv pentru care nu am fost victima unor țepe de anvergură. Dar chiar și așa am mai avut pierderi mici, pe parcursul anilor. Îmi vine în minte acum că am avut, de exemplu, o pierdere de 2.500 de euro la un momentdat, după ce am dat marfa unui magazin care a dat faliment și nu am mai putut recupera nici un ban, dar nu au fost sume care să mă destabilizeze.


Rep.: Ce rol joacă banii în viaţa dvs.?


C.M.: Joacă un rol destul de important și o recunosc că nu vreau să par ipocrit. Banii îți aduc un plus de încredere, de siguranță și de confort, de ce să nu recunoaștem. Din fericire, am de lucru și, prin urmare, câștig și bani. Dar îmi place să cred că nu sunt un sclav al banilor.


Rep.: Ce credeți că ar descoperi un ochi, care l-ar privi cu mai multă atenție pe omul Călin Marian?


C. M.: Cred că ar descoperi un om serios, poate uneori prea serios, care recunoaște că a pus ani la rând firma pe primul loc în prioritățile vieții, în detrimentul familiei. Aici îmi petrec 12 ore pe zi și acum îmi impun și mă cert pe mine că va trebui să îmi deleg o serie de sarcini unor colegi de-ai mei, pentru că urmează să mai facem și noi angajări. Până la urmă, viața fiecăruia dintre noi reprezintă suma alegerilor făcute până în prezent, a sacrificiilor sau a neimplicării, iar calitatea alegerilor noastre va hotărî, dacă ne vom lupta cu frustrările sau vom trăi o viaţă extraordinară.


Rep.: Știu că sunteți tatăl unei fetițe, ce fel de sfaturi i-ați dat, ca părinte?


C. M.:  Da, am o fetiță, Ioana Antonia, elevă în clasa a II-a, pe care o sfătuiesc mereu să învețe, iar calea pe care vrea să meargă să și-o aleagă singură. I-am spus de atâtea ori să trateze toate lucrurile cu seriozitate, să nu mintă și să fie bună. Este un suflet foarte blând, iubește animalele și, deși are doar 9 ani, a scris o carte cu povești despre câini, pe care eu și soția mea intenționăm să o și tipărim.


Rep.: Ce părere aveți despre concurență?


C.M.: Concurența este bună, te pune în gardă, ridică ștacheta și e foarte bună dacă vorbim de concurența loială. Dintotdeauna eu mi-am impus să am oferte unice de vânzări și apoi am realizat că am fost copiat de concurența directă, care a început să ofere aceleași bunuri și servicii destinate satisfacerii acelorași nevoi. Ok, am înțeles concurența perfectă este un model al teoriei economice și că, practic, e imposibil ca nici un producător sau importator să nu aibă puterea de a influența prețurile de pe piață, dar totuși apreciez concurența directă de marcă, care naște competiție nu răzbunare și concurența indirectă generică care își dispută veniturile cumpărătorilor , obligați să își ierarhizeze nevoile.


Rep.: Sunteți un om bine cotat din toate punctele de vedere, atât la capitolul moral, cât și cel financiar, vi s-a propus să intrați în politică?


C. M.: Nu m-i s-a propus și nici nu mă atrage acest domeniu. Nu m-am uitat la dezbateri politice și nici nu comentez situația politică pentru că nu o înțeleg.


Rep.: Ce înseamnă renumele și popularitatea? Cât de greu se câștigă și cât de ușor se pierde?


C. M.: Renumele se câștigă foarte greu și poți să îl pierzi foarte repede dintr-o simplă greșeală. Eu cred că 80-90% din populația Reghinului ne-au călcat cel puțin odată pragul, în calitate de clienți, în cei 16 ani de activitate. Eu am încercat să fac din Teletec un brand și cred că am reușit. Seriozitatea ne-a caracterizat de la început și ne străduim să îi mulțumim pe toți clienții. Dar nu suntem perfecți, pentru că apar situații neprevăzute în viață pe care nu le poți anticipa.


Rep. : De ce nu v-ați putea lipsi în viaţa de zi cu zi?


C. M.: Nu m-aș putea lipsi de familie, pentru că membrii ei m-au susținut în orice și mă ajută de fiecare dată, când am nevoie, și îi iubesc la maxim. Nu m-aș putea lipsi de mașină, pentru că îmi place să conduc, sunt pasionat de autoturisme și merg la târguri de gen și asta ar fi o problemă dacă nu aș mai avea-o. Și totodată cred că nu m-aș putea lipsi de sport. Pentru cine nu știe, practic tenisul de masă de 6 ani, în circuitul amatur, unde reprezint Reghinul în echipa Sport Combat 3 Reghin.


Rep: Ce v-a atras cel mai mult la soția dvs.? Și când v-ați dat seama că ea este femeia alături de care veți vrea să îmbătrâniți și care să vă împlinească ca și tată?


19551083_10212038532054527_1579800471_nC. M.: Sinceritatea, bunătatea și sprijinul oferit, și înainte și după căsătorie. Eu și soția mea ne-am căsătorit după cinci ani în care cred că ne-am cunoscut suficient de bine.


Rep.: Ce nu poate ierta Călin Marian unui prieten?


C. M.: Pot ierta orice, pentru că am învățat de mic că nu întotdeauna se răspunde cu rău, atunci când primești rău. Că de cele mai multe ori, în viață, nimeni nu e vinovat cu adevărat, suntem oameni și suntem predispuși greșelilor. Sunt un om credincios și știu că atunci când ierți și ție ți se iartă.


Rep.: De-a lungul vieții, cred că ați cunoscut o mulțime de oameni de succes, cine v-a impresionat cel mai mult ca om în domeniul afacerilor?


C.M.: Nu am un om care m-a impresionat neapărat și pe care mi-am dorit să îl copiez. Eu am încercat să fac altfel lucrurile, în schimb, în domeniul meu citesc foarte mult despre noile tehnologii, particip frecvent la târgurile internaționale de electronice, motiv pentru care am încercat în ultimii 16 ani să adaptez tot ce s-a putut implementa pe piața românească a electronicelor și electrocasnicelor și în magazinul Teletec.


Rep.: Care a fost cel mai frumos lucru pe care l-ați învățat de la tatăl dumneavoastră?


C.M.: Tatăl meu, Vasile Marian, a fost de profesie pantofar, a fost un om extrem de muncitor, ordonat și curat, dar care, din păcate s-a stins din viață în anul 2005, după o suferință foarte grea. De la el am încercat atât în viața personală cât și în cea profesională să îi adopt stilul ordonat și echilibrat. Pentru că în afaceri nu trebuie să fii dulce ca să nu fii înghiţit, dar nici amar ca să fii aruncat din gură.


Rep.: Știu că sunteți pasionat de sport și că practicați la un nivel destul de serios tenis de masă. Spuneți-mi care este cea mai mare satisfacție pe care v-a adus-o acest sport ?


C.M.: În acest an s-a desfășurat un concurs, la nivel mondial, în care pe tot globul, în aceiași zi, fiecare țară și oraș în parte s-a întrecut în a strânge cei mai mulți jucători de ping-pong. Eu la Reghin am jucat finala cu un coleg de-al meu, Gabor Farkas, din Târgu-Mureș, locul 5 din România, și am pierdut cu 3-1. Această finală este o mare satisfacție pentru mine și o certificare a valorii mele, ca sportiv amator.


Rep.: Ce secret al lumii aţi vrea să-l aflaţi?


C. M.: În adolescență eram pasionat de fenomenul OZN și citeam toate articolele din ziarul ,,Magazin,, pe această temă. Poate că aș vrea să știu de unde provin extratereștrii?


Rep. : În opinia dvs. cât de profesionalizat este, la ora actuală, statutul omului de afaceri în România?


 

DSCF3759


C.M.: Deja am început să colaborez cu cele mai mari firme din România. Numai luna trecută am participat la 3 evenimente de profil, în care am primit promoții. Mă întâlnesc cu oamenii de afaceri independenți și toți mi-au spus că sunt locul 1, ca magazin, produse și desfacerea mărfii. Referitor la întrebarea dumneavoastră, în opinia mea, statutul omului de afaceri devine din ce în ce mai profesionalizat. Dar bineînțeles că eu mă refer strict la statutul oamenilor de afaceri cu care interacționez. Profesioniștii rezistă, amatorii vin și pleacă.


Rep.: Dacă ai avea puteri supreme pentru scurt timp, care ar fi primele trei schimbări radicale pe care le-ați aplica în Reghin?


C.M. : Cred că aș mări gradul de disciplină, de ordine și de seriozitate la standardele din țările dezvoltate.


Rep: Care este cheia succesului pentru dvs.?


C. M.: Seriozitatea maximă, încrederea și ofertele noi, pe care le avem mereu. Și acum avem câteva servicii care nu se mai găsesc pe piață. ,,Vino la noi cu orice produs electrocasnic vechi și pleci cu unul nou acasă”. Noi am făcut prima oară ,,Black Friady” (Vinerea Neagră) de vară și am oferit prețuri și reduceri cât mai avantajoase, astfel încât familiile clienților noștri au beneficiat de foarte multe produse, la un preț extrem de bun. Apoi am venit cu o altă ofertă unică, cea de post-vânzare a clienților. Eu încerc să promovez un alt stil de afaceri, de a fi mai aproape de clienți, de a-i contacta după post-vânzare, de a nu îi uita și întreba dacă sunt mulțumiți de produsele care le-au achiziționat. Faptul că suntem cu un pas înaintea concurenței o dovedesc și graficele de vânzări. Piața electrocasnicelor și electrocasnicelor, conform statisticilor, momentan este într-o stagnare. Conform unui studiu realizat de GfK, anul trecut pe piața românească s-a înregistrat o creștere de 35% la vânzarea produselor, în timp ce în 2017 s-a înregistrat o creștere de 7%. În ciuda acestor indicatori, multe magazine de profil sunt pe 0, sau în scădere, dacă ne referim la vânzarea produselor, dar, din fericire, noi, până să nu deschidem etajul magazinului Teletec am înregistrat o creștere de 20%. Pe 7 iunie 2017 s-a lansat și magazinul on-line www teletec.ro, unde cumpărătorii beneficiază de livrarea gratuită a produselor în Reghin și împrejurimi prin intermediul S.C. Teletec S.R.L. într-un interval de 12-24 de ore de la expedierea comenziiPe pagina de facebook : Teletec – Acasă avem deja aproape 6280 de urmăritori din care peste 6250 o apreciază. Ne bucurăm că suntem pe val, în preferințele clienților, și că putem să oferim produse și cu 6 ani garanție și multe produse încorporabile. Avem produse fiabile, oferim încredere clienților și mai mult garantăm că îi putem ajuta să își repare produsele, în urma unor defecțiuni și post-garanție.

DSCF3584


Rep.: Care este cel mai bogat client căruia i-ați vândut un produs marca Teletec?


C. M.: Alteța SA, Prințul Dimitrie Sturdza cotat de revista Forbes cu o avere estimată între 180-190 de milioane de euro și care nu mai are nevoie de nici o prezentare, a fost clientul nostru în această iarnă. A venit foarte discret să își achiziționeze un uscător de rufe. I-am oferit cel mai bun uscător pe care îl aveam în magazin și apoi i-am vândut o mașină de spălat. Dimitrie Sturdza e un om fără aere de superioritate, manierat, sociabil și cu un umor extrem de fin care dacă nu ai ști cine este nu ai avea cum să îți dai seama, pentru că e un intelectual atât de modest, care se comportă atât de firesc într-un magazin, încât nu ai cum să bănuiești că este un nobil cu sânge albastru.


Rep.: Dați-mi trei motive pentru care credeți în Dumnezeu?


C.M.: Întâmplător sau nu, eu sunt și consilier parohial al Bisericii cu hramul „Petru și Pavel” și îmi place să cred că sunt un om credincios. Sunt un om care în fiecare dimineață și în fiecare seară îi mulțumește divinității pentru tot ce i-a dat și care se străduiește să ajungă în fiecare Duminică la sfânta liturghie. Adevărul este că fiecare om are liber arbitru să facă ce vrea cu timpul său, pentru că Dumnezeu ne cheamă la el, dar nu ne obligă. Dar părerea mea este că, în ciuda faptului că uneori facem confuzii în privinţa înţelegerii şi relaţionării cu El, existenţa Lui ne defineşte drumul în viaţă. Fără Dumnezeu, totul rămâne închis într-un cerc. Să spun trei motive pentru care cred în EL ? În primul rând pentru că fără Dumnezeu nu aș fi ajuns la nivelul la care sunt astăzi ca om de afaceri, în al doilea rând pentru că m-a binecuvântat cu o familie minunată și nu în ultimul rând pentru că Dumnezeu ne oferă garanţia că nu ne întoarcem în neant și toți care cred în EL câştigă desăvârşirea şi veşnicia.


Conținutul website-ului www.viselenuautermenlimita.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către ROBERT MATEI sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea materialelor noastre, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing pe adresa de e-mail: roberto_zizi@yahoo.com.


A consemnat Matei Robert Mihai

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *