CÂND VISURILE COPIILOR ŞI TINERILOR NU AU VACANŢĂ !

0

Așa am putea numi generic activitățile desfășurate în cadrul Atelierelor de vară în limba engleză și germană combinate cu activități de educație nonformală susținute de tineri voluntari, un proiect inițiat de Centrului de limbi străine „Eureka” în parteneriat cu Asociația Inovație în Educație „Eureka” pe parcursul a trei serii de o săptămână.
Adresate copiilor între 4 și 9 ani și desfășurate în perioada 6 iulie – 13 august 2021 la sediul comun al celor doua instituții, aceste ateliere vin să confirme faptul că vara este relaxare, dar una activă. Este, de fapt, cel mai bun moment pentru copii și tineri să încerce lucruri noi care completează tabloul abilităților deja dobândite în cadrul activităților formale din cadrul școlii, dar și să încerce sau să își descopere altele noi.


 


 

Cu această idee s-a pornit la drum și în continuare vom încerca să răspundem la întrebarea: ce a fost inedit la aceste ateliere față de altele ?.

În primul rând, pe lângă faptul că s-au exersat cunoștințele de limbă străină pe timpul verii cu ajutorul inimoaselor profesoare Oana Man și Evelin Moldovan-Bachman- un lucru esențial și mai mult decât necesar având în vedere durata lungă a vacanței- e lăudabil faptul că un număr de voluntari liceeni și-au sacrificat din timpul lor să își folosească și să își împărtășească talentele lor micilor participanți.

Astfel, 7 voluntari de la școlile din oraș au răspuns apelului de voluntariat lansat de cele două instituții al cărui motto a fost ’’ Fii Supererou pentru o vară’’. Aceștia i-au învățat pe copii șah – David Romanți, noțiuni de fotografie – Diana Marcu, teatru – , respectiv orientare turistică și circulație – frații Diana și Rareș Moldovan, dans- Karina Danciu, handmade – Dorotea Mailat și desen – Szekely Endre.

Lor li s-au alăturat și câțiva profesioniști adulți la atelierele de mindfulness – psiholog Lisa Lazăr, kickboxing – Lucian Casoni – multiplu campion, proprietarul Kickbox Reghin și fotografie – Mihai Chiorean.

Aceste ateliere de educație nonformală vin să întregească aria de competențe care au menirea de a dezvolta potențialul și personalitatea copiilor, dar și să îi ajute în a-și găsi propriile talente.

Lecțiile de limba engleză și germană s-au pliat pe aceleași scopuri. Ele au mizat pe teme de interes care, la rândul lor, dezvoltă deprinderi și obiceiuri sănătoase ( rutina zilncă, alimentație sănătoasă, organizarea activităților de vacanță, cunoașterea orașului și împrejurimilor), dar și cele complexe care contribuie la creșterea gradului dec onștientizare a unor probleme importante ale societății moderne- protecția și conservarea mediului înconjurător, a florei și faunei ( prin activități de tipul să învățam să reciclăm, pericolele poluării, animale în pericol, avantajele unui oraș inteligent), elemente de educație financiară- La cumpărături, la piață- în care copiii au învățat despre bani, valoarea lor, cumpărare, negociere. Nu a fost uitată nici arta prin vizionare și apoi dramatizarea unor povești îndrăgite care contribuie la dezvoltarea exprimarea libere și a sentimentelor copiilor. Apoi cele menite să dezvolte abilitățile practice și mișcările de finețe motrică în cadrul atelierelor de pictură pe figurine de ipsos, crearea de măști de animale din hârtie, păpuși pentru degete din hârtie ( familia), machete ( smart city și orașul meu).

După cum se observă, aceste ateliere complexe vin să întregească și să răspundă nevoii de realizare a scopului final al educației- dobândirea de abilități care să pregătească copii pentru viață, în care concepte de tipul ’ copii fericiți, mulțumiți de viața lor’, life-long learning, soft și hard skills sunt esențiale tuturor tinerilor și adulților din societatea modernă . De fapt, este de neconceput să trăim fără aceste abilități în lumea atât de complexă și în continuă schimbare a acestui mileniu. Pe scurt, așa cum se menționează și într-un document al Ministerului Educației,’’ finalitatea educației din România este modelarea copilului într-un adult responsabil, care (…) gândește ( aș completa independent) și participă activ la dezvoltarea societății’’.


Doar îmbinând educația formală cu cea nonformală putem împlini nu doar acest deziderat, dar mai ales să putem îndrăzni să visăm – fără limitări și termene limită- la un sistem educațional eficient pe care ni-l dorim cu toții- de la părinți, cadre didactice și copii, un sistem cu adevărat valoros și util pe termen lung.

Ne bucurăm că am putut să adunăm laolaltă copii, tineri, profesori, părinți care au înțeles importanța unor astfel activități sau ‘’tabere’’ de vară mai aparte, că au ieșit din zona de confort și propriile limite/limitări.

Promitem să venim cu alte proiecte de aceeași factură a căror numitor e inovarea modului în care se face educația în zilele noastre, de grija față de fiecare copil în parte, pentru a putea fi măcar cu un pas mai aproape de ceea ce mulți promotori ai educației din alte țări fac acest lucru cu succes de ceva timp.

 

 

 

Centrului de limbi străine Eureka

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *