CARAVANA MOBILĂ PENTRU SCREENINGUL CANCERULUI DE COL UTERIN REVINE ÎN JUDEŢUL ALBA, LA JIDVEI ŞI BLAJ !

0
Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin va fi prezentă miercuri, 14 decembrie 2022, în localităţile Jidvei şi Blaj din judeţul Alba. Invim femeile din grupul ţin 24-64 de ani să participe la screeningul cancerului de col uterin, prin testare gratui Babeş Papanicolaou şi HPV, program dedicat promovarii prevenirii şi depistării precoce a cancerului de col uterin.
Femeile care se prezintă la caravană pentru testare sunt rugate să aibă la ele cartea de identitate. Programul caravanei este următorul: Jidvei – 14.12.2022începând cu ora 09.00 (Cabinet Dr. Bota, Str. Perilor nr. 13); Blaj – 14.12.2022începând cu ora 13.00 (Cabinetul medical Dr. Eliza Medical, Str. Gheorghe Bariţiu nr. 32).
Mii de femei tinere active în familie şi în societate se îmbolnăvesc de cancer de col uterin, una dintre puținele forme de cancer care ar putea fi prevenită aproape 100% prin vaccinare și depistare precoce. Prin acest proiect, aducem femeilor
informatii despre prevenirea acestui cancer, despre modalitatile de testare actuale, despre testul Babes-Papanicolaou şi HPV si oferim gratuitatea tuturor serviciilor medicale de screening. Doamnelor, vă invit să dăm șansă depistării
precoce a leziunilor, să dăm șansă vieții. Screeningul vă poate salva viaţa! aşteptăm la testare!’’, a declarat Dr. Cosmina UZUN, managerul proiectului.
Proiectul răspunde nevoilor populației și asigură un acces echitabil și optimizat din punct de vedere regional la asistența medicală de nivel inalt, ce va ameliora rezultatele în cazul cancerului de col uterin care afectează în mod disproporționat persoanele
sărace.
 Pentru echipa proiectului este importantă informarea corectă și consecventă a publicului despre riscul cancerului de col uterin, având în vedere importanța înțelegerii de către femei a cauzelor bolii și cunoașterii metodelor de prevenire disponibile.
Screeningul pentru cancerul de col uterin reprezintă testarea periodică, la intervale regulate, a tuturor femeilor din grupa de vârstă la risc (25 – 64 ani) pentru a depista dacă au leziuni precanceroase. Dacă aceste leziuni sunt depistate și nu sunt tratate, în timp, pot evolua în cancer de col uterin.
Tratamentul timpuriu poate salva vieți!
Obiectivul proiectului este creşterea numărului de persoane care beneficiază de programe de prevenţie, depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament pentru principalele patologii, în contextul extrem de îngrijorător al incidenţei crescute a cancerului de col uterin din România.
Activităţile se desfăşoară în cadrul proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru”(cod SMIS 138603) derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.
Manager Proiect
Şef Lucrări Dr. Cosmina Cristina UZUN
Mariana MOLDOVAN-NEGOIŢĂ
Expert IEC

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *