CARAVANA „PE URMELE CELOR MAI LONGEVIVI OAMENI DIN JUDEŢUL MUREŞ” A AJUNS LA RÂCIU !

0
În partea de nord a Câmpiei Transilvane, la doar 25 de kilometri de Târgu Mureș, se află comuna Râciu, formată din cinci sate mai mari – Râciu, Sânmărtinu de Câmpie, Ulieș, Coasta Mare și Nima Râciului – și alte zece cătune, cu maxim 10-20 de familii fiecare.
Cu ocazia Zilei Internaţionale a Vârstnicilor am fost invitat în această comună minunată în care s-a născut marele învățat ardelean Gheorghe Șincai, corifeu al Școlii Ardelene pentru pentru a prezenta în premieră într-o comună Epoziţia Naţională „PE URMELE CELOR MAI LONGEVIVI OAMENI DIN JUDEŢUL MUREŞ” şi Simpozionul „VIAŢA E UN DAR, BĂTRÎNEŢEA E UN PRIVILEGIU”.
Pentru cine are ochi să vadă și urechi să audă, bătrânețea nu trebuie să fie o povară, ci să devină o lecție de viață și despre viață, în care stăruința de a câștiga cu orice preț întrecerea cu timpul, are un loc de cinste. Longevitatea este și a fost întotdeauna o nestemată în formă brută, care nu este accesibilă tuturor.
Conform observaţiilor mele, comparate la nivelul centenarilor judeţului Mureş, doar 1 din 29.000 de oameni ajunge să fie „prezent” la propriul său centenar iar unul din 580.000 de locuitori atinge pragul venerabilei vârste de 107 ani.
Este dovedit ştiinţific că din 1.000 de persoane care au ajuns la vârsta de 100 de ani doar una singură a ajunge să împlinească vârsta de 110 ani, pentru că, deja ne aproiem de limitele biologiei umane. Aceştia sunt catalogaţi ca supercentenari. Ca să înţelegeţi cât sunt de rari aceşti oameni, pot să vă spun că ultima persoană din judeţul Mureş, care a depăşit pragul vârstei de 118 ani, s-a născut în urmă cu 346 de ani.
În cadrul expotiţiei fotografice „PE URMELE CELOR MAI LONGEVIVI OAMENI DIN JUDEŢUL MUREŞ” cei prezenţi au putut descoperi o parte dintre cei mai longevivi oameni care au trăit pe aceste meleaguri iar în cadrul Simpozionului „VIAŢA E UN DAR, BĂTRÎNEŢEA E UN PRIVILEGIU” am prezentat o serie de concluzii despre cei mai longevivi oameni care au trăit în judeţul Mureş, dar care n-au prins un loc în cărţile de istorie …Concluzii la care am ajuns după şapte ani de cercetări în speranţa de a afla care este secretul centenarilor care s-au născut ori şi-au legat viaţa de acest miez de ţară.
Printre cei peste 220 de oameni longevivi descoperiţi în cercetările mele o parte s-au născut sau au trăit la Râciu: Maria Bacali, Maria Bucur, Maria Cioloboc, Anişca Covaci, Rebeka Sandor, Iosif Florian, Teodor Ungur, Toader Iuga sau Savina Logigan azi a doua cea mai în vârstă locuitoare a judeţului Mureş care la data de 19 septembrie
a împlinit 103 ani. Doamna Savina este cea mai înţeleaptă femeie fără şcoală dintre toate centenarele pe care le-am cunoscut. Este recunoscătoare pentru toate binecuvântările primite şi este hotărâtă să se bucure în continuare de viață, de familie și de prieteni.
Mulţumesc din suflet, domnului primar, Ciprian Alin Belean, Consiliului Local Râciu, domnului secretar Ioan Dunca, doamnei Emilia Moldovan, preoţilor prezenţi la eveniment şi participanţilor care mă motivează să fac cercetări şi să descopăr în continuare cine au fost oamenii din judeţul Mureş cărora Dumnezeu le-a îngăduit să atingă vârste biblice.
Obiectivul final este publicarea unui studiu unic în România despre acest subiect tabu. Acest studiu va fi o mărturie a unui timp care dezvăluie adevăruri ascunse şi păzesc un trecut pe cale de dispariţie !

A consemnat Matei R. Mihai

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *