Apartamentul Nr.1 din Strada Școlii nr.5 din Reghin, ultima casă în care a locuit  doctorul Eugen Nicoară, este de închiriat. Mai concret, este vorba de un spațiu în suprafață de 56 de mp  situat în Zona I a municipiului, care face parte dintr-un imobil cumpărat în urmă cu 30 de ani de familia Baroti din Reghin după moartea doctorului și, unde, până nu demult, a funcționat o librărie, iar la subsol funcționează un internet cafee.

Dincolo de faptul că spațiul este pretabil pentru multe activități : punct farmaceutic, cabinet de avocatură, cabinet stomatologic, magazin de haine etc., imobilul poate face totodată și obiectul  unei Case Memoriale ,,Dr. Eugen Nicoară” dacă autoritățiile locale ar considera că o personalitate de talia chirurgului Eugen Nicoară ctitor al Spitalului Municipal Reghin, inspector general sanitar, preşedintele Astrei Reghin, comandantul Străjerilor din ţinutul Mureş și prefect al județului Mureș ar merita un astfel de muzeu chiar și în folosință temporară dacă timp de 34 de ani de la trecerea sa la cele veșnice nu s-a găsit un loc de sine stătător în acest sens.  

Reamintim faptul că Dr. Eugen Nicoară a fost desemnat post-mortem, „Cetățean de Onoare” al Reghinului pe 30 iunie 1998, pentru întreaga sa activitate în slujba sănătății, a culturii și luminării țăranilor de la sate. Împlinirea vieții sale, a fost ctitorirea primului spital din istoria Reghinului, a primului Palat Cultural, și celor 100 de monumente  ridicate în memoria eroilor uciși în cele două Războaie Mondiale în satele din jurul Reghinului, în calitate de președinte al Despărțământului ASTRA Reghin. 

Casa edificată în anul 1875, a aparţinut lui Kaiser Dienisch un aristocrat din Reghinul Săsesc, în care a locuit mai târziu prim-preotorul Dr. Pataki Kalman și care a fost cumpărată în 1965 de soția doctorului Nicoară de la farmacistul Hugo Lutsch. În anul 1972, după moartea dr. Maria Nicoară casa a fost întăbulată pe numele dr. Eugen Nicoară. Marele chirurg a trăit aici, de la vârsta de 73 de ani și până la 92 de ani. Tot în imobilul din Strada Școlii Nr. 5 doctorul și-a scris și memoriile secrete, în anul 1980, memorii care au fost descoperite în anul 2016, de jurnalistul Robert Matei la București.

În 1985, după moartea sa, casa a fost moștenită de nepoata sa vitregă, Lucia Hurubeanu Constanța din Cluj, (fiica dr. Traian Chirileanu fiul de suflet al lui Eugen Nicoară), care a vândut-o în 11 octombrie 1987,  familiei Fărcaș Călin Vasile și Manuela Niculina pe atunci proaspăt căsătoriți. Noii proprietari, la rândul lor, au vândut jumătate din imobil în 14 decembrie 1989, reghinencei Elisabeta Edith Baroti, care a deschis în câteva camere din casa în care și-a trăit ultimii ani din viață Dr. Eugen Nicoară, un cochet salon de coafură.

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *