Câți veterani de război mai are ANVR Reghin ?
Biroul subfilialei Reghin a Asociaţiei Naţională a Veteranilor de Război (ANVR) aflată în subordinea Ministerului Apărării Naţionale, anunţă că au mai rămas 259 de veterani de război în Reghin şi în cele 26 de comune arondate. Informația a fost dată pentru site-ul viselenuautermenlimita.ro de președinta subfilialei Reghin, Ana-Maria Fabian care a mai precizat că la data de 30 noiembrie în evidența subfilialei mai figurau 259 de veterani (21 de bărbați și 238 de femei -văduve de veterani de război), dintre care 9 bărbați și 72 de femei au domiciliul în municipiul Reghin.
Ioan Beșliu este cel mai vârstnic veteran de război din Reghin și singurul decorat în viaţă dintre cei care au luptat ca voluntari în armata română în cel de-al Doilea Război Mondial. Veteranul şi-a sacrificat cei mai frumoşi ani ai vieţii în slujba Patriei şi chiar dacă a ajuns la 97 de ani, a rămas cu răni adânci, pe care timpul nu a reuşit să le vindece nici astăzi, după 7 decenii de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. În tinerețea lui „Să fii militar era o mândrie! și să-ţi aperi ţara, cea mai mare onoare”. A participat cu armata Română la Campania din Est din 22 iunie 1941 până în 1942, din Crimeea până la Stalingrad şi la Campania din Vest până la 9 mai 1945. A luat parte la întreg războiul. A mers cu frontul până în Cehoslovacia și apoi s-a întors pe jos cu Armata Română din Munții Tatra. De 69 de ani s-a stabilit la Reghin, unde s-a căsătorit și-a construit o casă și a avut o familie frumoasă până când a fost dat afară din Serviciul Militar de un comisar zelos care a făcut un abuz în serviciu. Azi veteranul se apropie încet de vârsta de 100 de ani, în ciuda faptului că viața i-a fost presărată de un lung șir de tragedii. În ciuda fiecărui eșec întâlnit, Beșliu a reușit să meargă mai departe așa cum a simțit el.
Cea mai în vârstă văduvă de veteran de război din Reghin, este Rózsa Szabó care în 11 august a împlinit frumoasa vârstă de 101 de ani. Rozsa este descendenta din familia nobiliară Baroti din Iernuţeni recunoscută încă de la 1661 chiar de principele Transilvaniei Mihai Apafi I. La vârsta de 10 ani, în 15 august 1926 a fost martoră a vizitei Reginei Maria pe Valea Gurghiului, care a făcut un popas în Iernuţeni. În 4 aprilie 1942 s-a căsătorit cu Peter Szabo în Apalina, care după un an de căsnicie a fost trimis pe front, a luptat în cel de-al doilea Război Mondial și care după înfrângerea Germaniei a căzut prizonier în URSS. După cinci ani, s-a întors din lagăr și din rodul dragostei lor sau născut doi copii: Peter Szabó junior ( n. în 1949) şi Rozalia (n. în 1952) care o și îngrijește azi pe mama sa.
Să nu uităm niciodată că și militarii din Reghin și comunele arondate subfilialei ANVR au scris o pagină de glorie în Cartea de aur a neamului rommânesc, în Războiul de Independență, în epopeea Războiului de Reîntregire Naționalã și apoi în cea de-a doua conflagrație mondială, atât în campania din est cât și cea din vest, prin suprema jertfã dată pe câmpul de luptã de ostașii săi. Ar trebui să ne amintim, în fiecare zi, de veteranii de război care mai sunt în viaţă pentru simplu fapt că au fost și sânt embleme spirituale care, au luptat cu îndârjire, riscându-și viața pentru o Românie puternică, în graniţele sale istorice.
În 23 de ani de la înfiinţarea subfilialei Reghin, au pierit peste 2700 de veterani de război din Reghin şi împrejurimi, care au luptat în armata română, văduve de război şi români care au luptat în alte armate și care au supraviețui războiului și lagărelor îndurând cele mai mari chinuri. Pierderea acestor oameni de onoare a judeţului Mureş implică tot atâtea mărturii pierdute din cel de al Doilea Război Mondial care nu au apucat să fie scrise în cărţile de istorie. Conform biroului Asociaţiei Veteranilor de Război, subfililala Reghin soldații și ofițerii din municipiu și împrejurimi care s-au jertfit pentru întregirea ţării au fost decoraţi de statul român cu distincţii, precum medalia ,,Bărbăţie şi credinţă”, „Crucea Serviciului Credincios”, ,,Medalia Victoria” (a marelui război pentru civilizaţie 1916-1921), „Steaua Republicii Populare Române”, medalia ,,Virtutea Militară” sau medalia ,,Crucea Comemorativă a celui de al II-lea Război Mondial 1941-1945”.
viselenuautermenlimita.ro