CCI Mureș a semnat un protocol de colaborare cu ANFPSDR, pentru înființarea unui birou de promovare a învățământul dual la Târgu-Mureș!

0

Camera de Comerţ Industrie și Agricultură Mureș (CCI Mureș), în parteneriat cu Autoritatea Naţională pentru Formare Profesională în Sistem Dual din România (ANFPSDR), a organizat azi 25 iunie o conferința de presă, cu ocazia semnării Protocolului de Colaborare dintre cele două instituții, care prevede deschiderea unui birou regional pentru promovarea învățământului dual  la Târgu-Mureș în cadrul sediului Camerei de Comerț și Industrie.   


Protocolul a fost semnat în prezența oficialilor : Ion Gabriel Bratu, Secretar de Stat și președinte în cadrul Autorității Naționale pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual din România, dipl. Ec. Vasile Pop, președintele Camerei de Comerț și Industrie Mureș, Johann Hermann, vicepreședinte al C.C.I.Mureș și director general al societății Durkop Adler,  Laura Valeria Pop, inspector școlar pe Învățământul Profesional și Tehnic, Roxana Nitu, consilier în cadru ANFPISDR și Anca Mihaela Giurgiu, secretar general al Camerei de Comerț și Industrie Mureș. 

În contextul protocolului în domeniul formării și certificării profesionale, Autoritatea Națională pentru Formare Profesională în Sistem Dual din România, și Camera de Comerţ şi Industrie a României, alături de Camerele de Comerț și Industrie Județene, vor colabora pentru susținerea tuturor demersurilor referitoare la învățământul profesional dual, și înființarea de scoli profesionale cu personalitate juridică pentru început la nivelul celor 8 regiuni de dezvoltare  din țară, iar pe parcurs, la nivelul fiecărui municpiu-reședință de județ.  


 

Părțile protocolului se angajează să coopereze în mod aprofundat, pentru identificarea nevoilor de calificare/formare, sens în care se preconizează cu prioritate, elaborarea unui plan unitar pentru îmbunătăţirea educaţiei, formării, certificării şi recunoaşterii profesionale iniţiale, în sistem dual, din România.


,,Sunt aici în calitate de președinte (Secretar de Stat) al Autorității Naționale pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual din România, ca urmare a acordului dintre Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) și ANFPSD, care prevede înființarea a opt birouri regionale, în sprijinul promovării învățământului dual în mediul de afaceri. Astfel, o  să avem o interfață și o comunicare mai bună, cu mediul de afaceri din România. Astăzi am încheiat un protocol de colaborare cu Camera de Comerț și Industrie Mureș.  Este cel de al treilea protocol încheiat, după cel de la Constanța și Argeș, și mai urmează un protocol ce va fi semnat la Timișoara, urmând ca în curs de o lună să deschidem 8 birouri.

Secretar de Stat Ioan Gabriel Bratu

Școala Profesională în sistem dual,  înseamnă un parteneriat public privat, în care sunt implicați elevii și părinții sau tutorii legali pe deoparte, iar pe de altă parte mediul economic, operatorii, firmele care se implică în primul plan de țară, care să convingă părinții elevilor că a învăța o meserie și a avea la vârsta majoratului un loc de munca bine plătit, este o șansă în plus. Încercăm să identificăm (la nivelul fiecărei regiuni de dezvoltare) care este necesarul de forța de muncă, în funcție de specificul mediului de afaceri și specificul social – geografic acesta fiind suportul vizitei mele de astăzi, la Târgu-Mureș. Aici va funcționa unul dintre cele 8 birouri regionale ”, a precizat Ion Gabriel Bratu, președinte Autoritatea Națională pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual în România.    

 

Președintele ANFPSDR a mai subliniat faptul că în momentul de față, vorbim de o strategie pe 10 ani, pentru ca mediul de afaceri să beneficieze de predictibilitate. Motiv pentru care a invitat și camerele de comerț să facă parte dintr-un consiliu consultativ, în care să poată să vină cu propuneri, în scopul creionării unei strategii viabile”.

 

“Personal, consider acest protocol ca, fiind un instrument deosebit de important, menit să definească, dar și să operaționalizeze obiectivele în domeniul formării profesionale inițiale în sistem dual, afirmate în mod repetat de către Camerele de Comerț și Industrie din România”, a declarat Vasile Pop, președintele CCI Mureș. Acesta a mai precizat că biroul va fi funcțional din toamnă la etajul II al Camerei de Comerț și Industrie Mureș după ce proiectul va face obiectul unei Hotărâri de Guvern și va fi adoptat un act normativ urmând ca între timp să se identifice o locație pentru înființarea unei școli prfofesionale în sistem dual în Târgu-Mureș, Reghin ori Sighișoara.


Vasile Pop CCI MURES 25 iunie 2019


La semnarea protocolului de înființare a Biroului Regiunii VII Centru la Târgu-Mureș au fost prezenți mai mulți „Membri de Aur” ai Camerei de Comerț și Industrie Mureș și manageri de firme care fac producție care au subliniat că este imperios necesar un asemenea birou însă totodată este nevoie și de o schimbare de mentalitate în ce privește învățământul profesional românesc. 

viselenuautermenlimita.ro

 

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *