Ce mesaj despre moarte a lăsat Ioan Gyuri Pascu la Reghin la jumătatea vieții?

0

 

 Nu mai e un secret că Ioan Gyuri Pascu a cerut o ambulanță acasă în noaptea în care a murit. Medicii i-au pus diagnosticul greșit: atac de panică și că artistul a decedat peste două ore, într-o zi de luni pe 26 septembrie 2016, în jurul orei 5:00 dimineața. Artistul a suferit un stop cardio-respirator, iar manevrele de resuscitare, care au durat o oră, au fost în zadar.

Cu doar două ore înainte de infarctul care i-a fost fatal, regretatul Ioan Gyuri Pascu fusese consultat de un medic de pe ambulanţa chemată la domiciliul fostei soții a artistului care i-a administrat doar un calmant şi i-a spus că ar fi vorba doar despre un banal atac de panică.

Ioan Gyuri Pascu a murit şi a lăsat în urmă multă durere în rândul familiei şi al apropiaţilor. S-a stins din viață la șase ani după ce a făcut un atac cerebral și după ce a divorțat de marea lui iubire, Daniela Marin, cu care a fost căsătorit timp de 17 ani.

Coincidență sau nu tot într-o zi de 26, dar a lunii martie în anul 2008 Gyuri Pascu îmi acorda un interviu după un Concert susținut la Reghin la ,,David Club” și la întrebarea : Aveti un jurnal? De exemplu Vasile Șeicaru îmi spunea că are un jurnal pe internet cu cele mai frumoase amintiri…

Artistul mi-a răspuns: ,,Nu am așa ceva nu sunt un nostalgic, nu am bloguri, de obicei biografiile o să le scrie alții după ce mor, atunci o să fiu cel mai O.K., cel mai formidabil, va spune toată lumea că am fost un băiat foarte bun, iar alții o să se bucure, o să profite și o să scrie cărți sau vor turna filme. Într-un fel nu mă grăbesc foarte tare să mor, dar atunci sunt convins că voi fi un baiat extraordinar”.

 

A avut parțial dreptate fiindcă deja cei care nu vor ca spiritul lui să fie uitat au organizat un concert memorial ,,Din dragoste pentru Gyuri”, Festivalul Naţional de Umor „Cântecul Cuvintelor” un festival dedicat lui Gyuri Pascu, din respect pentru marele trubadur, Google s-a umplut de o sumedenie de reportaje cu interviurile actorului-artist și nu în ultimul rând YOU-TUBE ul pe care admiratorii i-au încărcat cele mai impresionante momente muzicale și video-clipuri ale artistului care au zeci de mii de accesări.  Numai ,,Balada Șogunului” un cântec interpretat de Ioan Gyuri Pascu în 1991 a înregistrat 591.000 de vizulaizări sau momentul ,,Divertis – Asociaţia crescătorilor de animale mici fără frontiere” din spectacolul de la Teatrul „Ion Creanga” din Craiova din anul 1991 care a înregistrat 504. 066 de vizualizări.

 

Conform wowbiz.ro, Ioan Gyuri Pascu a avut probleme mari în afaceri, iar încercările de a câştiga bani au fost sortite eșecului. Cea mai bună perioadă din punct de vedere financiar a fost cea în care Gyuri Pascu a colaborat cu trupa Divertis, în care era și asociat. Câştigurile obţinute acolo au fost reinvestite în prima casă de producție muzicală independentă deschisă în România, în 1992, Tempo Music.

Totuşi, între 2010 și 2014, această afacere a devenit o problemă, iar la final datoriile către stat ajungeau la 213.951 lei, adică aproape 50.000 de euro. Nici clubul Gyuri’s Pub nu a funcţionat aşa cum îşi dorea artistul, astfel că a fost închis. În plus, şi divorțul de fosta lui soție, Daniela, în 2010, i-a afectat bugetul lui Ioan Gyuri Pascu. Judecătorii decideau că artistul trebuia să plătească lunar o pensie alimentară de 3.000 de lei. Toate aceste detalii financiare l-au făcut pe artist să acumuleze datorii foarte mari.

Și cu toate astea artistul declara în 12 mai 2015 într-un interviu pentru Postul Trinitas TV în emisiunea ,,Biserica Azi, cum ne vindecăm de frică!” că el din luna ianuarie anul 1998 și-a decretat frica și și-a lăsat viața în mâinile lui Dumnezeu pe principiul ,,Adu-ţi aminte în fiecare zi că cea de azi este a ta, cea de mâine este în mâna lui Dumnezeu şi că Cel ce ţi-a dat dimineaţa nu ţi-a făgăduit că-ţi dă seara”. Artistul a mai precizat că pentru el nu există probleme fără soluții că el lucrează în contrapunct dar nu minte niciodată pe scenă sau în teatru și pentru asta își plătește prețul libertății. Pentru că nu a acceptat compromisuri a ajuns să nu fie difuzat la radiourile comerciale deși avea la aceea dată 12 albume muzicale și peste 100 de cântece declarate la Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România

Între timp până la urmă artistul și-a făcut și un blog personal pe care s-a descris pe sine astfel: „Sunt un om liber. Meseria mea e viața. Cântecele mele mă cântă, poeziile mele mă spun,rolurile mele mă joacă. Vreau să trăiesc în Adevăr și sper să învăț Iubirea! Vă ofer tot ce știu. Vă poftesc în infinitul inimii mele. Prețul de intrare: sinceritatea voastră.”

Cu trei ani înainte de plecare sa din această lume Ioan Gyuri Pascu lansa una dintre cele mai bune piese din întreaga sa carieră pe canalul YOU TUBE, intitulată pur și simplu ,,La jumătatea vieții”, din care reproduc câteva versuri sugestive despre starea de spirit a artistului : ”La jumătatea vieții zâmbesc, La temnița-mi de carne/Știind că într-însa fluturele doarme, Visându-și zborul care poartă în sine; Dulcea taină a tinereții”

 Nu-mi mai e teamă de noroi, Nu mă mai tem nici de plângeri;Căci știu că pruncul sfânt din noi/ Primește veșnicia-n dar /Ca pe-o jucărie de la îngeri”


A cosemnat Matei Robert Mihai 

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *