CE REPEDE L-AM UITAT DE DOCTORUL ADRIAN LOBONŢIU (chirurgul născut la Reghin care a deţinut recordul mondial a celor mai multe operaţii de prevenire a cancerului esofagian!)

0

Doctorul Adrian Lobonţiu a fost o personalitate de anvergură mondială în domeniul chirurgiei robotice. Reghinul a avut întotdeauna doctori mari şi renumiţi: Nicoară, Nicolescu, Manea, Boţianu, Sireteanu, Georgescu etc. dar niciodată de talia lui Adrian Lobonţiu, care s-a născut la Maternitatea din Reghin în anul 1967 fiind asistat la naştere cel mai probabil de către Dr. Gheorghe Nicolau…

Nimeni nu a putut să se gândească atunci că acel copil cu obrăjori de porţelan şi ochii negri ca mura va ajunge peste ani să lucreze ca medic în marile spitalele din Paris. Nimeni nu a putut să anticipeze că un băieţel născut în urmă cu 56 de ani într-un orăşel nesemnificativ pe harta lumii, va ajunge într-o zi să conducă programe de cercetare în California la Silicon Valley şi ulterior să fie invitat la Washington, D.C., ca director medical şi partener al uneia dintre cele mai mari companii producătoare de roboţi chirurgicali din lume.

Dr.-ul Adrian Lobonţiu a fost un fenomen şi un adevărat pionier în chirurgia robotică și telesatelitară. De numele său se leagă numeroase intervenții, unele în premieră mondială. De exemplu în Franţa, la spitalul „Henri Mondor”, a efectuat prima operaţie robotică din lume folosind robotul „Da Vinci” pentru transplant de rinichi după care a făcut şi prima operaţie transorală din lume, la Bruxelles” şi a avut o sumedenie de alte operaţii în premieră pentru ţări ca Franţa, Germania, Marea Britanie, Italia, Elveţia, Spania, Belgia, Suedia, Grecia etc.
A fost chirurgul care a deţinut recordul mondial a celor mai multe operaţii de prevenire a cancerului esofagian. Numele lui a devenit un reper în istoria dezvoltării echipamentelor pentru chirurgia robotică şi minim invazivă.

Dar, dincolo de toate performanţele excepţionale pe care le-a atins în profesia sa, medicul Adrian Lobonţiu din Reghin a fost o întruchipare a solidarităţii, a empatiei şi a respectului pentru demnitatea fiinţei umane.
Dr. Adrian Lobonţiu s-a stins din viaţă fulgerător pe data de 7 martie 2021 în locuința sa din Washington. Regretatul doctor a fost unul din cei mai importanți chirurgi pe care i-a dat România în perioada postdecembristă şi cel mai renumit medic din istoria Reghinului.

Dacă aş fi fost primarul Reghinului aş fi propus după moartea acestei somităţi de talie mondială ca Maternitatea din Reghin să-i poarte numele!
Felicitări, tuturor chirurgilor care au suportat cheltuielile pentru realizarea basoreliefului turnat cu efigia doctorului pe piatra de mormânt, realizat de către artistul plastic Simion Moldovan.

Un astfel de om se naşte probabil odată la un secol !
Dumnezeu să-l odihnească în pace şi memoria să-i fie binecuvântată !

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *