Cea mai strălucitoare stea din panteonul muzicii populare a Reghinului şi a Văii Gurghiului anul acesta, ar fi împlinit 80 de ani !
Natalia Gliga făcea parte din categoria interpreților grei ai „Generației de Aur a Folclorului Românesc”, iar figura artistei rămâne probabil cea mai strălucitoare stea din panteonul muzicii populare a Reghinului şi a Văii Gurghiului care anul acesta, ar fi împlinit 80 de ani dacă firul vieţii artistei nu ar fi fost întrerupt pe data de 14 iunie 2018 când solista a fost găsită de soţul ei, fără suflare, în dormitor, căzută lângă pat la orele 3.00 ale dimineții.
Natalia Gliga a locuit în Reghin peste 30 de ani şi a fost o interpretă de muzică populară și de romanțe cu o contribuție deosebită la punerea în valoare a moștenirii culturale tradiționale folclorice de pe Valea Superioară a Mureșului. Continuă să rămână în vogă şi aproape după 80 de ani de la nașterea sa, iar legendara ei voce emoţionează şi îmbie la dans iubitorii de folclor şi romanţe din toată România. Natalia Gliga a fost timp de 30 de ani prim solista a Orchestrei „Mioriţa” din Braşov şi în acelaşi timp şi compozitoare. Orchestra aparținea de Filarmonica ,,Gheroghe Dima” unde a fost colegă cu Ilarion Ionescu Galați (violonist și dirijor român și director onorific al Filarmonicii din Ploiești.) Și-a continuat cariera în cadrul ansamblului ,,Doina Braşovului” unde a continuat să aibă parte de noi și noi succese.
A avut o viață frumoasă și o carieră de excepţie ce s-a întins de-a lungul a 34 de ani în slujba muzicii populare încununată cu lauri. Natalia Gliga, împreună cu solistul Ion Luican au format primul duet muzical din istoria folclorului autentic românesc, înainte de apariţia lui Ion Dolănescu şi Irina Loghin.
În 1969 la Brașov, tânărul Julio Iglesias concurent în cadrul Festivalul Cerbul de Aur a cântat pe aceiași scenă cu Natalia Gliga și a fost impresionat de frazarea sa inconfundabilă și care a rămas până azi singura solistă de muzică populară pentru care maestrul Gheorghe Zamfir a compus o simfonie, după piesa acesteia “Struguraş cu boabe multe”.
Natalia Gliga a imprimat de-a lungul carierei 7 albume pentru Casa de Discuri «Electrecord», a avut un repertoriu de peste 300 de piese cântate în 12 limbi și a susținut turnee în toată România şi în ţări precum: Franţa, Germania, Austria, Bulgaria, Elveţia şi Republica Moldova, plus zeci de interviuri radiofonice şi apariţii TV.
La 77 de ani solista a înregistrat trei romanțe împreună cu dirijorul, Ioan Conțiu, directorul Casei de Cultură ,,Dr. Eugen Nicoară” din Reghin fără să bănuiască că aveau să fie ultimele din viaţa sa. Natalia Gliga avea de gând să își lanseze un CD cu compoziții proprii care nu au fost prezentate niciodată marelui public dar nu a mai apucat. În timpul liber prefera să navigheze pe internet, citea își îngrijea livada și seara timpul liber prefera să urmărescă seriale indiene, telenovela „Suflete Pereche” fiind una dintre peliculele sale preferate. „Struguraş cu boabe multe”, ,,Bate vântul florile” şi ,,Uliţa-i lungă şi largă”, au fost cele mai îndrăgite creații ale reghinencei care au fost și cele mai plagiate piese ale artistei.