CEL MAI LONGEVIV SAS RIN REGHIN, NOSNER HELMUTH-EMIL A SPUS ADIO ACESTEI LUMI !

0

Am aflat cu tristeţe că cel mai longeviv locuitor al etnicilor sași din Reghin, Nosner Helmut Emil, fiul lui Ida Jozefina Wellman şi al măcelarului Emil Gustav Nosner ne-a părăşit de curând plecând spre o lume mai bună. Această veste m-a întristat teribil fiindcă de nenumărate ori îl vizitam acasă ori stăteam la câte o şuetă pe stradă când mă întâlneam cu acest om minunat care se apropia de venerabila vârstă de 96 de ani, era pensionar de 36 de ani şi cobora aproape zilnic din apartamentul său din Cartierul Mihai Viteazul în centru sau pe străzile Reghinului fără însoțitor la plimbare, la cumpărături făcând piața căutând diverse medicamente prin farmacii ori plătind facturile emise de te miri ce furnizori de utilități publice. 

Era un fenomen al naturii acest om şi în ciuda celor 7 infarcturi pe care le-a avut și operațiilor suferite de-a lungul vieții, seniorul sașilor din Reghin străbatea nostalgic Piața ,,Petru Maior” în pași mărunți dar foarte atent la detalii salutând orice persoană care îl aclama. În ciuda faptului că era diabetic de peste 50 de ani, suferise un atac cerebral, fusese operat de patru ori pentru afecțiuni oculare și mai vedea cu un sfert de ochi știa să se bucure de fiecare zi de viaţă să împărtășească minunea și recunoștința că se afla încă o zi în viaţă. 

Domnul Nosner a fost de-a lungul timpului: tăbăcar, sanitar, preşedintele comitetului de intreprindere G.A.S. „Stahanov” Reghin, corespondent al ziarului „Steaua Roşie”, propagandist P.M.R. la Uila, primar al comunei Batoș,  și șef al biroului aprovizionare-desfacere al Cooperativei Lemn-Metal din Reghin de unde s-a pensionat în 1988. Era un om modest care nu se lăuda niciodată dar care îi plăcea să stea de vorbă cu oamenii. Ori de câte ori îl saluta cineva pe stradă sau îl întreabă ce mai face, Helmi cum îl alintă soția avea întotdeauna timp pentru a răspunde. Pentru că, așa cum cum spunea chiar el, era un om popular. Atunci când era interpelat, umorul și explicațiile îi rămâneau la înălțime și viteza de reacție a răspunsurilor te lasă fără cuvinte.

Cel mai longeviv locuitor al comunității săsești din Reghin Nösner Helmuth-Emil, provenea dintr-o familie care s-a stabilit în oraș în 1880 când bunicul său Nösner Ernst Friedrich s-a mutat din Mediaș pe un post de funcționar în cadrul Primăriei din Reghinul Săsesc. S-a căsătorit la Reghin cu Regina Vilma Hermann din al căror mariaj care s-au născută în perioada 1882 – 1904, 13 copii din care zece au supraviețuit, doi au murit  în copilărie și unul a murit în 1904 în timpul nașterii s-a stins odată cu mama lui. De-a lungul celor 140 de ani de existență urmaşii funcţionarului Nösner Ernst Friedrich au dat Reghinului și României o mulțime meseriași și intelectuali începând de la măcelari – mezelari, ceasornicari, curelari, tăbăcari şi tâmplari până la fotografi, ingineri, funcționari, un primar și chiar un preot în comuna Daneş din judeţul Mureş şi un medic în Brazilia.

Regretatul senior Nosner Helmut Emil era un om jovial, un om împlinit de o modestie rară și căruia în plăcea socializarea şi discuţiile despre istoria Reghinului şi a famililor băştinaşe care au popoulat cândva această urbe. Odată mi-a povestit că în 1963 a avut prima Dacie 1300 din Reghin pe care a cumpărat-o din primul lot de fabricație de la Întreprinderea Dacia Pitești. Domnul Nosner a rămas un patriot local veritabil care nu a crezut că emigrarea în străinătate poate să îi ofere mai multe satisfacții și bucurii decât țara și orașul natal. Chiar dacă de-a lungul vieții a călătorit nu doar prin țară dar și în străinătate a vizitat: RDG, RFG, Ungaria, Austria, Iugoslavia și Italia s-a bucurat ca orice turist de vacanță însă niciodată nu a fost tentat să emigreze fiindcă și-a iubit prea mult rădăcinile și părinții. Seniorul Helmuth-Emil Nösner din Reghin a fost căsătorit mai bine de şase decenii cu Ioana Crăciun pe care a cunoscut-o în 1963 pe vremea când era învățătoare în Dedrad și alături de care a trăit o poveste de dragoste emoţionantă. Cei doi au aniversat la data 4 mai 2023, 60 de ani de căsnicie.

Familia Nösner de-a lungul anilor s-a contopit cu familile: Wellman, Schuller, Hermann, Nagy, Schneider, Herbert, Graef, Biro, Crăciun, Dienisch, Hugo, Peter sau Pop prin înrudiri matrimoniale.

Nosner Helmut Emil era singurul descendent pe linie masculină care mai trăia în municipiul Reghin din acest neam de oameni longevivi. Verişora sa, Ema Maria Magdalena Péter, s-a stins pe 3 ianuarie 2023 la vârsta de 102 ani fără 12 zile în comuna Păsăreni din judeţul Mureş. Ema a fost fiica lui Nösner Elvine ( 1896 – 1974) şi a notarului Péter Ştefan din comuna Apalina. Verişorul său cel mai cunoscut opiniei publice este cunoscutul medic şi microbiolog maghiar Péter Mihály Heinrich născut în 11 mai 1929 la Sărăţeni şi stabilit la Târgu-Mureş. Activitatea sa ştiinţifică cuprinde peste 150 de studii de specialitate care acoperă mai multe domenii ale microbiologiei medicale. este membru extern al Academiei Maghiare de Ştiinţe din 1998 a primit premiul Spielmann în anul 2004 şi în anul 2016 i s-a decernat titlul de „Cetățean de onoare al orașului Târgu-Mureş”. 

Nosner Helmut Emil a fost totodată nepotul cunoscutului ceasornicar Iosif Nosner care s-a stins din viaţă în anul 1988 la 90 de ani şi al tâmplarului Edmond Nosner care s-a stins din viaţă tot la 90 de ani în timp ce sora lui Helmut, Gerda căsătorită Schuller s-a stins din viaţă la vârsta de 99 de ani şi şase luni în Germania la Hidelberg. Azi mai trăiesc descendenți ai familiei Nösner din Reghin în mai multe localităţi din România precum Păsăreni din judeţul Mureş şi orașe precum Arad, Braşov, Huşi şi Târgu-Mureș, dar şi în străinătate în ţări precum Germania la Hidelberg,  în Statele Unite ale Americii în West Palm Beach Florida, Coral Spring Florida, Plantation Florida, Trimonium Maryland S.U.A. și Manasas Park Virginia şi nu în ultimul rând în Brazilia. 

Domnule Helmut te voi păstra întotdeauna în amintirea mea. Dumnezeu să te aşeze în rândul celor drepţi ! 

 

 

 

 

A consemnat Matei R. Mihai 

 

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *