Cel mai sadic criminal în serie din România a fost închis în aceeași celulă cu un reghinean!

0
După ce pe ce am strâns în ani de investigații, pe cont propriu material, aproape de o carte, cu foarte mare greutate despre victimele terorii comuniste din Reghin și satele din jur mi-am dat seama că studiul meu poate fi o contribuție importantă la “Procesul Comunismului, cu măsuri reparatorii, denunţarea şi excluderea din viaţa publică a celor care au contribuit la genocid“.

Odată cu documentarea realizată de mine vis-a-vis de reghinenii care în perioada comunistă au suferit condamnări cu caracter politic, religios, ori care au fost arestați pentru omitere de denunț, uneltire împotriva ordinii sociale, spionaj sau o serie de furturi în perioada 1948-1989, am descoperit foarte multe lucruri șocante, aberante sau chiar delirante.  Am redeschis rănile trecutului fără să îmi doresc neapărat să prezint adevărul într-o manieră „aflată la limita politeții” dar au fost prea mulți reghineni și oameni care și-au legat viața de acest municipiu care au suferit umilințe inimaginabile în închisorile comuniste, cărora le-au fost confiscate averile și în casele lor s-au mutat bine mersi o serie de oameni aflați la butoanele puterii fără să bată nici măcar un cui în imobilele unor oameni care și-au construit o situație și un confort material în zeci de ani și cu multe eforturi și sacrificii.

În cadrul cercetărilor mele am depășit cifra de 100 de persoane și nu mă opresc aici. Cartea ce urmează să o tipăresc este un proiect editorial inedit care impune serioase eforturi și profesionale, și financiare. Eforturi binemeritate de o carte pe care o consider extrem de necesară. Prin această lucrare sper să ofer o minimă reparație morală celor care au îndurat suferințe inimaginabile pentru noi, cei de azi, și pentru, cei de atunci, care nu știau ce se întampla într-o lume paralelă cu Republica Socialistă România. Cineva trebuie să spună adevărul până la capăt fiindcă au existat numeroase încălcări ale drepturilor omului, abuzuri de natură stalinistă: o poliție secretă supradimensionată, cenzură, stabilirea de domicilii forțate pentru oponenții regimului, abuzuri care s-au întâmplat și la Reghin.
În cadrul victimelor terorii comuniste am descoperit reghineni care au murit fără o cruce la căpătâi, unii îngropați în gropi comune cu excavatorul (cazul lui M.Căpruceanu) alții au supraviețuit dar le-au fost smulse unghiile (Dr. E. Nicoară), unii au fost condamnați la muncă silnică pe viață (cazul cardinalului A. Todea), adolescenții cărora comuniștii le-au răpit tinerețea (cazul M. Niculina care la numai 15 ani și 7 luni a fost condamnată la 25 de ani de închisoare pentru uneltire împotriva ordinii sociale) sau alții au primit domiciliu forțat în Reghin sau împrejurimi fără drept de a părăsi localitatea. (cazul protopopului I. Sălăgean care a fost pus, de către noile autorități comuniste la jugul căruței care colecta laptele de la localnici spre punctul de colectare). Și poate cel mai impresionant caz este al unui reghinean nevinovat care a fost arestat pentru o crimă care nu a comis-o și a primit în prima fază o condamnare de 75 de ani de închisoare. Poate dacă nu ajungeam să îl cunosc personal nu aș fi aflat la 36 de ani de la moartea celui mai celebru criminal din istoria României că un concitadin de al nostru a împărțit aceeași celulă cu sadicul criminal, Sârcă Ioan a cărui profil psihologic a devenit subiect de studiu despre comportamente criminale.
Între timp reghineanul nostru care a ajuns la o vârstă respectabilă s-a hotărât să dea statul român în judecată pentru nedreptatea comisă de autoritățiile comuniste, mi-a mărturisit într-un moment de maximă sinceritate că l-a cunoscut pe celebrul criminal Sârcă, singurul deținut din sistemul penitenciar care avea două mandate de executare a pedepsei, necontopite de nicio instanță din România. Sârcă era un homosexual notoriu, care își strângea de gât victimele, femeile și în special copiii, în timpul actului sexual. A fost condamnat la 20 de ani în primul dosar, pentru ca a omorât 19 tineri, iar în al doilea a primit aceeași pedeapsă, dar avea 11 victime recunoscute. Sârcă i-a povestit reghineanului că a omorât o femeie și în orașul nostru în tinerețe după ce o violase și pe care a abandonat-o într-o căpiță de fân pe drumul de la ieșirea din municipiu spre comuna Beica de Jos.

Sursa foto: https://www.ebihoreanul.ro MONSTRUL. Ioan Sârca îşi ademenea victimele din gări şi din pieţele Oradiei. Bărbat atletic, puternic, atrăgea adolescenţi în locuri ferite, de unde aceştia nu se mai întorceau în viaţă. Chipul său a fost refăcut de portretistul Poliţiei Bihor, comisar Florin Lăzău, după declaraţiile martorilor, care descriau un bărbat brunet cu ochi căprui, cu trăsături ferme şi mici cicatrici deasupra ochiului stâng.

Același fost deținut mi-a povestit că în 1982, criminalul Sârcă Ioan care a trimis pe lumea cealaltă 30 de copilași urma să fie eliberat pentru că își isprăvise pedeapsa. Avea 80 de ani și nu avea remușcări în ziua eliberării, s-a bărbierit, s-a îmbrăcat la costum și cravată și aștepta ca un june-prim să simtă din nou gustul libertății. Însă între timp și-a făcut apariția un autoturism cu inscripția Crucea Roșie  din care au coborât doi bărbați costumați cu halate albe pretinzând că sunt doctori. I-au spus că trebuie să îi administreze o injecție să nu îmbolnăvească oamenii cu care v-a intra în contact în libertate fiindcă după atâția ani petrecuți în penitenciar ar putea să fie purtătorul mai multor viruși. În realitate fostul său coleg de celulă mi-a mărturisit că un medic i-a administrat o injecție letală după care capul celui mai groaznic criminal a fost dus la București pentru a i se studia creierul. Nu cred că a fost dat publicității nici până azi un raport oficial, din care să reiasă clar cauza morții și concluziile la care au ajuns specialiștii care i-au studiat creierul lui Sârcă Ioan. Dacă v-am făcut curioși vă anunț că va urma o carte  care oferă, informaţii desecretizate şi amănunte şocante despre mizeria, frustrările și neajunsurile care au presărat devenirea sau decăderea multor reghineni și în unele cazuri numele securiştilor care i-au anchetat și maltratat, închisorile în care au pătimit şi în ce condiții s-au stins din viață o serie de reghineni care poate au fost învinși de sistem dar care au fost convinși până în ultima clipă a vieţii că dreptatea e în ceruri.

Matei Robert Mihai

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *