Există vieți în care istoria Franței poate fi citită chiar mai bine decât în ​​cărți. Cea al lui Philippe de Gaulle este una dintre ele.

Acest 28 decembrie 2021, care marchează cea de-a o suta aniversare a sa, marchează o altă piatră de hotar în călătoria sa prin vremurile contemporane.

Fiu al lui Charles și al lui Yvonne de Gaulle, a crescut într-o familie în care dragostea Franței curge în sânge și în care vocația sa de marinar este încurajată. Dar izbucnirea războiului îl surprinde în mijlocul pregătirii pentru concursul Școlii Navale. Pe 18 iunie 1940, l-a petrecut la bordul ambarcațiunii care l-a dus la Londra, pentru a se alătura Forțelor Navale Franceze Libere. Se va număra printre cei care vor apăra Franța cu armele în mână, printre cei care vor face tot posibilul pentru a o readuce la locul ei pe scena secolului al XX-lea. Pe mare, în luptele acerbe din Canalul Mânecii și din Atlantic, apoi în fruntea unui pluton de marinari din Divizia a 2-a blindată, a luptat la Alençon, Argentan, Antony, apoi Paris, eliberat în cele din urmă la 25 august 1944.

În ciuda celor șase răni și a angajamentului său eroic, Philippe de Gaulle nu a primit nicio favoare, niciun beneficiu, niciun avantaj de la tatăl său. Dar nu avea nevoie de ea pentru a purta jarul aprins al iubirii de Patrie. După război, a urmat o carieră strălucită care l-a determinat să ia parte la conflictul indochinez în forțele aeriene navale, apoi să comandă una dintre cele mai prestigioase nave ale marinei franceze, fregata Suffren, până la gradul de „amiral”. .

Angajamentul său militar a fost urmat de un angajament politic, ca membru al biroului politic al RPR timp de douăzeci de ani, ca senator de la Paris pentru două mandate, și de o muncă istorică: prin Mémoires-ul său accesoriu unde amintirile tatălui său reapar la suprafață. momente cheie în destinul nostru colectiv.

Președintele Republicii Emmanuel Macron și soția sa Brigitte Macron se adresează, cu respect și afecțiune, unuia dintre marii slujitori ai țării noastre, care a știut să o salveze în timp de război și să o vegheze în timp de pace și să-i transmită cele mai bune urări. pentru o sută de ani ai săi.

 Text preluat şi tradus de pe site-ul preşedinţiei Franţei „https://www.elysee.fr/en/french-presidency”.

Sursa foto: https://www.parismatch.com.

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *