CENTRUL CULTURAL DIN COMUNA CIPRIAN PORUMBESCU DE AZI POARTĂ NUMELE ÎNDRĂGITULUI ACTOR VLAD RĂDESCU

0

Astăzi, 4 iunie 2023 s-a inaugurat Centrul Cultural „Vlad Rădescu” din comuna Ciprian Porumbescu din judeţul Suceava, în prezenţa actorului care l-a interpretat migistral pe celebrul compozitor român Ciprian Porumbescu în filmul biografic cu acelaşi nume regizat de Gheorghe Vitandis în anul 1973.

„Viața, Domnul, hazardul ne încearcă cu lucruri bune, mai puțin bune, cu daruri, cu necazuri. Unele ne copleșesc, altele mai puțin. Pot spune că acest dar pe care mi l-ați făcut dumneavoastră domnule primar este un dar care mă copleșește și care m-a surprins încă din prima clipă că v-ați gândit să-l omagiați pe Ciprian și implicit și pe noi care am făcut filmul acum 51 de ani, vorbim deja de jumătăți de secol și e o clipă sau mai mult decât o clipă în care mă întorc cu mintea și cu sufletul înapoi alături de toți cei cu care am lucrat, care nu mai sunt din păcate în momentul de față, care împânzesc lumea umbrelor și care l-au iubit pe Ciprian și dacă nu au fi lucrat cu atâta dragoste, nu ar fi putut să impresioneze și astăzi pe spectatori, telespectatori și așa mai departe. Noi ne-am făcut datoria, prin a-l omagia prin munca noastră, poate chiar prin talentul nostru și faptul că un film făcut acum jumătate de secol are reververații până în ziua de astăzi când lucrurile s-au schimbat atât de mult, rămâne ceva cu totul și cu totul deosebit. Vă mulțumesc și pentru Ciprian și familia lui. A avut un tată preot, iar biserica este prezentă în film, aducând credința, religia și temele religiei în prim plan. Din păcate destinul lui Ciprian a fost foarte trist şi scurt. S-a frânt la 29 de ani. Despre Mihai Eminescu se spune că a trăit foarte puțin, a trăit 39 ani. Să ne imaginăm ce ar mai fi făcut, ce ar mai fi creat, ce muzică și ce alte poziționări în societatea din istoria vremii ar fi avut Ciprian Porumbescu dacă ar mai fi trăit măcar 10 ani. Cu gândul acesta rămân alături de dumneavoastră și vă mulțumesc că m-ați onorat”, a declarat la Stupca, actorul Vlad Rădescu.

Filmul „Ciprian Porumbescu” a marcat, în anul 1972, debutul în cinematografie al actorului Vlad Rădescu, în rolul lui Ciprian Porumbescu la vârsta de 19 ani.
Vlad Rădescu a absolvit IATC în 1975, la clasa Sandei Manu. A jucat la Teatru Naţional din Târgu-Mureş, pe care l-a şi condus. În Bucureşti a jucat la Teatrul Mic şi a fost director al Teatrului Nottara. Vlad Rădescu a fost prezent şi pe platourile de filmare, dar şi în studiourile de televiziune, cu o carieră bogată de artist plurivalent. Regia filmului „Ciprian Porumbesuu” a fost semnată de Gheorghe Vitanidis, iar alături de Vlad Rădescu, au mai jucat actori consacraţi precum: Tamara Creţulescu, Amza Pellea, Clody Bertola, Toma Caragiu, Ioana Bulcă, Ion Besoiu şi Emanoil Petruţ.
A consemnat Matei R. Mihai 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *