Cine a fost primul criminal din istoria Reghinului ?

0

Una dintre cele mai misterioase și crude crime din istoria Reghinului, este cea a unei fetițe, motivul maltratării ei nu a fost elucidat nici la aproape 560 de ani de când s-a petrecut.
Practic este vorba despre primul criminal cunoscut din istoria Reghinului, Jacobus Literatus adică tradus din limba latină: cu știință de carte care cel mai probabil era învățător în oraș unde se cunoaște că exista o școală cu  predare în limba latină.
Conform regretatului istoric Gernot Nussbächer, considerat unul din cei mai profilați și competenți specialiști în domeniul arhivisticii din România, aflăm că prima știre despre un proces din Reghin înaintat în recurs magistrului din Bistrița a fost consemnată într-un document din 1 ianuarie 1460. Jacobus Literatus din Reghin maltratase cu lovituri o fată într-atât, că ea a murit, iar făptașul a fost condamnat la plata unei amenzi.
În numele „judelui și juraților tîrgului Reghen” un anume „magister Petrus, rector scholarum” (= magistrul Petrus, directorul școlii din Reghin) a solicitat magistratului din Bistrița o motivare scrisă a sentinței. Aceasta este totodată prima mențiune cunoscută cu privire la existența unei școli la Reghin, dar care desigur a fost întemeiată cu mult înainte.

Probabil că despre același document datat pe 1 ianuarie 1460 scrie și prof. reghinean Hans Ganesch în cartea sa „Istoricul Învățământului German la Reghinul Săsesc-Reghin)” care a găsit un document original în Arhivele Orașului Bistrița, care se referă la o discordie între Valentinus Pellifex și Jacobus Literatus. ,,Primul este reprezentat de rectorul școlii Petrus (Petrus, magister, rector scolarum), toți cei menționați fiind cetățeni din Reghinul Săsesc. Citez din documentul tradus din limba latină „Noi Georgius Ayben și ceilalți jurați ai orașului Bistrița, aducem tuturor și vouă, bărbați conștiincioși ai judecătorului și juraților, care au rămas în târgul Reghen, vecinilor și fraților dragi, la cunoștință, că numitul rector școlar, magister Petrus, a venit la noi și ne-a rugat cu insistență, ca sentința să fie de partea lui Valentinus Pellifex în procesul contra lui Jacobus Literatus, cetățeanul vostru…).   

Deși calitatea lui Valentinus Pellifex nu este concret definită în cartea prof. Hans Ganesch putem trage concluzia că nu putea fi decât tatăl ori tutorele fetei maltratate care murise și ea fusese cel mai probabil elevă în cadrul școlii conduse rectorul Petrus care le-a sugerat juraților să îl pedepsească pe pârîtul, Jacobus Literatus. Faptul că Jacobus cunoaștea carte la 1460 într-o comunitate mică din Evul Mediu ne duce cu gândul că cel mai probabil era un învățător. Indiferent care a fost profesia sa de bază un lucru este cert că intelectualii din Evul Mediu aveau anumite privilegii față de oamenii simplii, fapt confirmat și de acest caz petrecut în Reghin în care un criminal a primit doar o amendă în schimb în zilele noastre imediat ar fi fost pus sub urmărire penală și condamnat la închisoare pentru omor din culpă.

Faptul că exista o strictețe foarte mare în școala din Reghin, care spune Hans Ganesch că a funcționat într-un turn puternic în formă pătrată, care se afla în partea sud-estică a zidului de apărare, situat aproximativ la intrarea pe arealul școlii de pe actuala stradă Călărașilor, este dovedită încă din secolul al XV-lea de când apar și primii 12 studenți care datorită nivelului sever de instruire educațională au ajuns să își depășească statutul social al părinților săi. Tinerii originari din Reghin care au ajuns în perioada 1472-1517 să fie admiși să frecventeze cursuri la Universitatea Jagiellonă (Uniwersytet Jagielloński) înființată în 1364 la Cracovia de către Cazimir al III-lea, regele Poloniei, au fost Martinus Andree de Regen, Johannes Johannis, Nicolaus Georgii, Petrus Petri, Thomas Georgii, Demetrius Anthonii, Mathias Jacobi, Johannes Mathie, Erasmus Georgii, Gașpar Launrenții și Zacharias Egidii.

VA URMA

(viselenuautermenlimita.ro)


 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *