Cine este fostul deputat de Reghin a cărui cărți se vând azi pe Amazon.com cea mai mare companie de comerț online cu amănuntul din lume ?

0

  Pe 15 ianuarie 1863 Reghinul Săsesc era ridicat la rangul de oraș  liber regesc printr-un ordin imperial emis la Viena de împăratul Franz Joseph care mai conferea și un privilegiu suplimentar comunității „dreptul Reghinului Săsesc” de a fi reprezentat  în Dieta Transilvaniei. Alegerile au avut chiar în același an iar cei care au reprezentat Reghinul au fost Friedrich Birthler și Dr. Friedrich von Schuler-Libloy.  

Profesorul Schuler avea doar 36 de ani când a fost ales deputat de Reghin  să reprezinte orașul în Dieta Transilvaniei și Camera austriacă, era profesor la Academia săsească de drept de la Sibiu încă din 1851 și a ajuns după anul 1875 profesor la Universitatea din Cernăuţi.  Incredibil este faptul că la 120 de ani de la moartea fostului deputat de Reghin cărțile sale au ajuns să se vândă pe „Amazon.com” cea mai mare companie de comerț online cu amănuntul din lume, care în urmă cu doi ani a înregistrat o cifră de afaceri de peste 232,887 miliarde de dolari. 

Strămoşul său cel mai cunoscut a fost Urban Schuler alias Libloy, înnobilat de regele Mathias II prin diploma din 12 octombrie 1617 ca nobil la Şaroş. Strănepotul acestuia, Johann Ludwig, s-a stabilit în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea la Sibiu, ca şi comerciant, era bunicul viitorului deputat de Reghin.

Schuler von Libloy, Friedrich  s-a născut la 13 ianuarie 1827 la Sibiu, studiază la gimnaziul evanghelic din localitatea natală, apoi la Academia sibiană de drept. Îşi continuă studiile superioare la universităţile de la Viena şi Graz. În timpul studenţiei sale izbucneşte revoluţia paşoptistă.

În mai 1848, ca reprezentant al tineretului săsesc, Schuler, însoţit de preotul din Orăştie Johann Friedrich Geltch şi de Max Schenker, întreprinde o călătorie prin Germania, pentru a încerca să deştepte entuziasmul germanilor faţă de cauza săsească. Ecoul acestei acţiuni este însă destul de palid, având în vedere propaganda filomaghiară ce cucerise spiritele.

În anul 1851 revine la Sibiu, ca suplinitor (Supplent), apoi ca profesor titular la Academia juridică mai sus amintită. Aici predă istoria dreptului transilvan şi a dreptului statutar săsesc, drept bisericesc protestant, economie naţională. Concomitent este bibliotecar-şef la aceeaşi instituţie.

Suţine referate şi comunicări, în cadrul a numeroase organizaţii şi manifestări ştiinţifice, pe teme de diplomatică, istoria dreptului transilvan şi a dreptului german, economie naţională, drept de stat ungar,finanţe şi legislaţie financiară. Este membru al comitetului director al Asociaţiei de studii transilvane (Verein für siebenbürgische Landeskunde), precum şi al Asociaţiei de ştiinţele naturii de la Sibiu. Din 1856 devine agent central (Centralagent) al muzeului germanic din Nürnberg, care îl alege şi în sânul comitetului savanţilor. Încă în anii ’50 este secretar, apoi referent al Consistoriului suprem al bisericii evanghelice săseşti. La reconstituirea constituţiei ecleziastice, este numit membru al prezbiteriului din Sibiu şi al Consistoriului bisericii evanghelice.

În 1863 când Reghinul a fost ridicat la rang de oraș liber regesc, Schuler von Libloy, Friedrich, profesor la Academia săsească de drept de la Sibiu a fost unul din cei doi deputați de Reghin aleși la Dieta transilvană de la Sibiu, activând energic în sesiunile acesteia, desfăşurate între 15 iulie şi 13 octombrie 1863 şi din 23 mai în 29 octombrie 1864. În aceiaşi ani, respectiv în perioadele 20 octombrie 1863 – 15 februarie 1864 şi 12 noiembrie 1864 – 27 iulie 1865, se deplasează şi la şedinţele ordinare ale Camerei austriece a reprezentanţilor, fiind delegat din partea curiei sale.


În anul 1868 participă ca deputat al scaunului Mediaş la adunarea Universităţii naţionale săseşti, desfăşurată din 15 septembrie până în 31 decembrie 1868. Este preşedintele Asociaţiei meşteşugurilor din Sibiu din 1868, iar între anii 1869 – 1875 funcţionează ca membru al comunităţii orăşeneşti. În anul 1875, Schuler este invitat să se angajeze ca profesor ordinar al istoriei dreptului german la nou înfiinţata universitate c.c. de la Cernăuţi.

Deoarece noua organizare politică a Transilvaniei, după instaurarea dualismului, îl lezează, prof. Schuller acceptă noul post, decernându-i-se la 1876 din partea universităţii cernăuţene titlul de doctor în ştiinţe juridice. La 72 de ani se stinge din viață la Viena pe 8 septembrie 1900. Astăzi cele mai cunoscute scrieri ale profesorului : ,,Siebenbürgische Rechtsgeschichte: Compendarisch Dargestellt, Volume 3… ”, ,,Der Socialismus Und Die Internationale: Nach Ihren Hervorragendsten Erscheinungen In Literatur Und Leben (1875) ” sau  ,, Protestantisches Kirchenrecht: Vornehmlich das der Evangelischen Augsburger Bekenntnisses in Siebenbürgen (Classic Reprint) ” reeditate în limba germană se vând pe,,Amazon.com” la prețuri ce variază între 14 și 31 dolari cartea. 

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *