Află cine sunt primii zece bogați ai județului Mureș din Top Forbes România?

Conform Revistei Forbes România, din luna noiembrie 2016, în topul celor 500 de miliardari şi milionari autohtoni în topul anual au intrat şi 10 companii deținute de oameni de afaceri din județul Mureș, mai precis din Tîrgu-Mureş, Reghin şi Sighişoara. Conform clasamentului întocmit de celebra revistă, cei mai bogaţi mureşeni au făcut avere din domenii extrem de diverse, precum producerea de bunuri din materiale plastice şi cabluri de fibră optică, fabricarea de dispozitive medicale, producţie de maşini şi utilaje forestiere, comerţ cu produse chimice, comerţ cu piese auto sau comerţ alimentar și vânzare de cărămizi. Evaluarea oamenilor de afaceri incluşi în top a avut la bază metodologia de calcul realizată de ,,Forbes România”, pornind de la multipli medii pentru cifra de afaceri, profitul net şi capitalurile proprii, precum şi un set de coeficienţi aplicabili fiecăruia dintre aceşti indicatori financiari, pentru o estimare cât mai corectă a valorii companiilor. Informațiile au fost obținute din surse oficiale, de pe site-ul Ministerului Finanțelor de la Registrul Comerțului, din bazele de date ale portalului listafirme.ro, S&P Capital IQ sau de la oamenii de afaceri intervievați.
Cei mai bogați mureșeni ar putea să dea lecții de economie chiar și specialiștilor însă în general cei mai activi sunt și cei mai greu de abordat datorită programului de lucru foarte încărcat și unor atitudini rezervate față de mass-media. Cele 10 companii au creat în total circa 2150 de locuri de muncă, au generat o cifră de afaceri ce depășește cifra de 1,5 miliarde de lei și un profit net de circa 150 de milioane. Site-ul ,,viselenuautermenlimita.ro”, vă prezintă în exclusivitate companiile cu cea mai mare cifră de afaceri din județul Mureș care au revigorat spiritul antreprenorial românesc!
Kerekes Botond Geza, Zoltan Prosszer, Roland şi Orlando Szasz, liderii mureşeni din Top Forbes
Cea mai bine clasată societate comercială mureşeană în topul anual realizat de Forbes România, pe 2015, a fost ,,Triplast SRL”, administrată de omul de afaceri Kerekes Botond Geza care s-a clasat pe locul 29 în ,,Top Forbes 500 Companii”. Antreprenorul de la ,,Triplast SRL”, ce are ca obiect de activitate ,,fabricarea altor produse din material plastic”, a înregistrat o cifră de afaceri de 137 milioane lei, profit net 45 milioane lei, cu un număr mediu de 150 de angajați și un total de capitaluri de 79 milioane lei. Societatea comercialã TRIPLAST SRL, cu sediul în Târgu Mures, a luat fiintã în februarie 2002, fiind unicul producãtor din România de produse din mase plastice prin tehnologia rotației. Compania a devenit una distinctă în sfera afacerilor cu material plastic și datorită faptului este distribuitor unic de produse Fabregas în Europa de Est și pentru că a implementat în procesul de fabricație un sistem de asigurare a calității ISO 9001 și ISO 14001, astfel că timpul de livrare scurt și calitatea i-au făcut să devină numărul 1 în topul celor mai performante companii din județul Mureș.
Conform portalului ,,licitatiapublica.ro”, firma din Tîrgu-Mureș a câștigat în 2014 o licitație în valoare de 26,73 milioane de lei, fără TVA, pentru furnizarea de echipamente pentru colectarea deșeurilor în cadrul proiectului ,,Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Dolj”. În același an Clinica de Hematologie și Transplant Medular din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență din Tîrgu-Mureș a beneficiat de o donaţie din partea SC Triplast SRL. Atunci patronii firmei, Kerekes Botond, Ugran Claudiu şi Fikó István au decis ca să redirecţioneze 2% din impozitul firmei pe venit prin Fundaţia Pro Hema, în valoare de 40.000 de euro, Clinicii de Hematologie, contribuind astfel la realizarea unei camere sterile pentru pacienţii care au suferit un transplant de măduvă.
Pe locul 2 s-a fost clasat Zoltan Prosszer din Tîrgu-Mureş, antreprenorul de la Romcab SA, producător de cabluri cu fibră optică și cabluri de telecomunicații care anul trecut a ocupat locul 30, iar anul acesta locul 35 în ,,Top 500 Companii”. Având în vedere că în urmă cu 10 ani firma era înscrisă în Buletinul Insolvenţei, Zoltan Prosszer a reușit să se reinventeze și să realizeze o creștere explozivă a cifrei de afaceri, anul 2015 fiind cel mai bun moment din istoria firmei. Compania Romcab, controlată de antreprenorul Zoltan Prosszer, a înregistrat în 2015 o cifră de afaceri de 837 milioane lei, un profit net de 42 de milioane de lei, cu un număr mediu de 500 de angajați și un total de capitaluri de 165 de milioane. Ziarului Financiar din 5 mai 2014 scria despe evoluția firmei astfel ,,Compania a dus în ultimii doi ani o cam¬panie agresivă de extindere prin investiţii de mai multe zeci de milioane de euro destinate atât modernizării, cât şi creşterii capacităţilor de producţie. In¬ves¬tiţiile au fost finanţate în cea mai mare parte prin credite bancare, iar o parte însemnată a acestora au beneficiat de garanţii de la stat prin intermediul EximBank”. Printre țările în care compania își exportă produsele se numară și Rusia, Turcia, Croația, Austria și Cehia. Potrivit revistei ,,Forbes”, din luna noiembrie a.c. ,,Societatea este cotată la Bursa de Valori București (simbol MCAB). Pachetul de acțiuni de 69% din Romcab este deținut de societatea Sadalbari din Târgu-Mureș. La rândul său, Sadalbari îi are asociați pe Zoltan Prosszer și pe off-shore-ul Amberyce Ltd (Cipru)”.
Locul 3 în județ și pe poziția 109 la nivel național s-a clasat ,,Renania Trade SRL”, furnizor de echipamente și servicii de protecție a muncii și sănătății, un brand al Familiei Szasz. Compania a înregistrat în 2015 o cifră de afaceri de 114, 7 milioane de lei, profit net 14,3 milioane, cu o medie de 124 de angajați și total capitaluri 73 de milioane lei. Conform revistei ,,Forbes ”, ,,la finalul anului trecut, Renania Trade avea datorii de 12,5 milioane lei și creanțe de 34,3 milioane lei. Este una dintre puținele firme din România care a încheiat anul 2015 cu creanțele mai mari decât datoriile ”. Renania Trade a fost înființată de frații Roland și Orlando Szasz, pe vremea când încă erau studenți, azi cu o istorie de peste 20 de ani compania este un jucător influent în domeniul sănătații și securității în muncă.
Renania ofera companiilor partenere și utilizatorilor finali setul complet de soluții, produse și servicii adecvate pentru a proteja viața la lucru, în spitale, în medii cu risc sporit sau în activitățile domestice, de zi cu zi.
În ultimii patru ani compania a cunoscut o transformare și din punct de vedere al alinierii la ultimele noutăți tehnologice. Astăzi, datorită programului de digitalizare, întreaga forță de vânzări a companiei oferă clienților accesul la consultanță personalizată, informații în timp real legate de stocuri și despre întreaga gamă de produse din portofoliul furnizorilor. Este pe val pentru că compania, poate emite oferte sau prelua comenzi în timp real, poate estima trenduri și aprecia cu infinit mai multă acuratețe necesarul și orizontul de așteptare al pieței.
Violeta Oltean și Măriuca Matei singurele femei din județul Mureș în Top Forbes 500
Pe poziția a 4-a în județ și pe locul 157 în ,,Forbes România” s-a clasat Siceram SA, o fabrică din municipiul Sighișoara cu o vechime de aproape 100 de ani în producția cărămizilor și țiglelor ceramice și care în prezent oferă sisteme de zidării ceramice de diferite dimensiuni, învelitori ceramice și toată gama de zidării aparente. Compania este administrată de Sbârcea Damian Florian și a înregistrat în 2015 o cifră de afaceri de 76 de milioane de lei, profi net 9 milioane, cu un număr de circa 307 angajați și un total de capitaluri de 92 milioane lei. Care este secretul succesului pentru această companie? Simplu Siceram modifică coeficientul de impermeabilitate și rezistența la îngheț a țiglelor ceramice.
Pe locul 5 în județ și 292 la nivel național s-a clasat compania ,, SC Maviprod SRL”, reprezentată de reghineanca Violeta Oltean, care a înregistrat o cifră de afaceri de 57 de milioane lei, profit net 6 milioane, cu un număr mediu de 71 de angajați. S.C. “MAVIPROD” SRL, are sediul în Municipiul Reghin, a luat fiinţă în 1993, este o societate cu capital integral privat – autohton, fiind 100% proprietatea familiei Oltean (compusă din ing. Mircea Oltean, soția Violeta şi fiul Andrei). Violeta Oltean a fost preşedintele Rotary Club Maris Tîrgu-Mureş pe anul rotarian 2014-2015 şi deţine medalia Paul Harris Felow cu trei rubine, cea mai importantă distincţie acordată de către Rotary Club Internaţional. Femeia de afaceri este cunoscută și datorită acțiunilor caritabile în care s-a implicat de-a lungul anilor în pentru implicarea și în problemele sociale ale comunității. În 2001 a fost cooptată ca membră în Consiliul director al Asociației Filantropia Ortodoxă, care funcționează cu binecuvântarea Î.P.S. Arhiepiscop Andrei al Alba Iuliei și este membru fondator al Clubul Femeilor Independente din Reghin din anul 2009.
Locul 6 județean și 298 național a fost adjudecat de Compania ,,IRUM SA”, reprezentată prin Mircea Eugen Oltean din municipiul Reghin, care conform ,,Forbes”, se pare că a înregistrat în 2015 o cifră de afaceri de 68,1 milioane de lei, în scădere cu 9,1% față de anul precedent când a fost pe locul 2 în județul Mureș. Compania care a început în acest an să exporte tractoare și utilaje agricole în mai multe țări importante din Occident, are aproape 400 de angajați și a înregistrat un profit net de 6 milioane de lei.
Societatea din Reghin are o tradiţie în producerea utilajelor forestiere din 1953 și se întinde pe o suprafață de 175.000 de metri pătrați. Întreprinderea de utilaje și piese de schimb care la începutul anilor 70 a fost medaliată cu aur la ,,Târgul Internațional de la Zagreb”, a devenit o societate cu capital 100% privat românesc, în 1999 prin achiziţia pachetului majoritar de acţiuni de către SC Maviprod SRL, condusă de familia Oltean. IRUM furnizează fermierilor români tractoare forestiere și agricole, remorici, încărcătoare, freze de zăpadă, grape cu discuri și pluguri. Conform revistei ,,Forbes”, la începutul lunii septembrie a.c. , IRUM a lansat trei utilaje forestiere noi, dintre care două concepute de inginerii de la Centrul de cercetare IFOR, inaugurat anul trecut în incinta fabricii din Reghin, și unul realizat în parteneriat cu Logset, o firmă din Finlanda.
Familia Oltean mai deține două firme, ,,Romaxa Fiance” care a obținut Locul 1 în ,,Top Profit România” la secțiunea Microintreprinderi în domeniul intermedieri în comerțul cu produse diverse pe 2015 și ,,Piese Schimb Utilaje SRL”, firmă care s-a clasat pe Locul 2 în ,,Top Profit România” anul trecut la secțiunea Microintreprinderi, pe segmentul comerț cu ridicata al mașinilor agricole, echipamentelor și furniturilor.
Puțini știu însă că Mircea Oltean, a intrat în vizorul celor de la ,,Forbes”, încă din 2010 când i-a fost estimată averea la 20 de milioane de euro. Antreprenorul mai deţine și compania Maviprod Hungary KFT, în care a investit 2 milioane de euro. Pe lângă acordarea de service pentru utilaje forestiere, Oltean este şi reprezentantul producătorului de motoare forestiere Perkins, în ţara vecină din anul 2000. Momentan Mircea Oltean face parte și din Colegiul de Conducere al Camerei de Comerț și Industrie Mureș, iar cele 2 firme devenite ,,branduri” (IRUM și MAVIPROD) ale familiei Oltean s-au calificat timp de 5 ani consecutiv pe locul I în ,,Topul oamenilor de afaceri” din județ. Totodată inginerul reghinean a fondat în urmă cu 4 ani Clubul Rotary Reghin în cadrul căreia a deținut funcția de președinte în anul rotaryan 2012-2013. În 2015 Mircea Oltean a lansat şi primul ziar al companiei ,,IRUM – MAVI” cotidian trimestrial independent, într-un tiraj de 1.000 de exemplare per ediţie.
Din topul celor 500 de bogaţi ai României nu lipseşte nici firma “Ortoprofil Prod România”, administrată de politicianul Gyorgy Frunda, care și-a adjudecat în top pe 2015 poziția 7 la nivel de județ și poziția 317 la nivel național. Compania din Târgu-Mureș, are ca obiect de activitate: aparate și instrumente medicale stomatologice. Firma a înregistrat în 2015 o cifră de afaceri 52 de milioane, un profit net 12 milioane de lei are număr mediu de 218 angajați și total de capitaluri de 37 de milioane de lei, conform estimărilor ,,Forbes”. Comparativ cu anul 2014 firma a scăzut 12 poziții în topul celor mai profitabile companii dar ca și cifră de afaceri a rămas neschimbată profitul net în schimb a scăzut de la 13 milioane la 12.
Pe poziția 8-a la nivel de județ și 385 la nivel național s-a clasat ,,SC Palas Com SRL ” , liderul comerțului alimentar din județ reprezentat de Familia Matei. “ SC Palas Com SRL” , înfiinţată în 1994 deține azi un lanț de 14 magazine amplasate în Tîrgu-Mureş, Ernei şi Reghin. În 2015 firma a obținut Locul I în Locul 1 în ,,Top Profit Romania”, la secțiunea comert cu amănuntul. Dacă pe anul 2014 firma administrată de Măriuca Matei a încheiat bilanțul financiar cu o cifră de afaceri de 34 de milioane de lei, un profit net de 9 milioane și s-a clasat pe poziţia 446 în ,,Top Forbes”, pe 2015 compania a urcat 61 de poziții în clasament. A înregistrat o cifră de afaceri de 82 milioane lei, un profit net de 8 milioane cu un număr mediu de 305 angajați.
Pe locul 9 în județ și 475 la nivel național figurează Compania “Anvergo SRL”, din Târgu-Mureș, administrată de Pastor Ioan Sorin și Ugran Claudiu. Firma ce are ca obiect de activitate servicii anexe extracției petrolului și gaz ulei, a înregistrat pe anul 2015 o cifră de afaceri de 38 de milioane de lei, profit net 7 milioane cu număr mediu de 94 de angajați. În 2014 compania s-a clasat pe locul 197 la nivel național după ce a înregistrat o cifră de afaceri de 64 de milioane şi un profit net de 15 milioane. Activitatea mureşenilor în industria extractivă a început în anul 1996 la Tîrgu-Mureş, unde este şi astăzi sediul central şi a funcţionat până la sfârşitul anului 2009 sub sigla companiei Three Pharm – Departamentul de Petrol şi Gaze. Firma Three Pharm SRL, a fost înfiinţată de cei doi mureşeni în 1994, având ca domeniu de activitate distribuţia produselor medicale. Dupa un proces complex de rebranding, firma s-a prezentat în faţa clienţilor, a furnizorilor şi a comunităţii cu o nouă imagine, un nou nume şi un slogan reprezentativ. Serioşi şi prompţi în afaceri, flexibili şi consecvenţi, s-au angrenat într-un domeniu la fel de energic, reuşind să se dezvolte treptat pe o piaţă cu un pronunţat caracter concurențial.
Dafcochim SRL din Tîrgu-Mureș și-a adjudecat poziția a 10 la nivel județean și locul 483 în clasamentul ,,Forbes România – 500 Companii”. Compania reprezentată prin Silvia Oprișcan ce are ca obiect de activitate comerțul cu produse chimice, pesticide și îngrășăminte, a înregistrat o cifră de afaceri de 173 de milioane, profit net -15 milioane, cu număr mediu de 79 de angajați și un total de capitaluri de 7 milioane de lei. Cu peste 20 de ani de experiență în industrie, societatea Dafcochim s-a specializat în comercializarea produselor chimice. Produsele comercializate de companie sunt destinate în special combinatelor chimice de producere a îngrășămintelor chimice, a fabricilor de celuloza și hârtie, combinatelor de produse clorosodice și nu în ultimul rând fabricilor de sticlă și ceramică.
Conform site-ului companiei produsele Dafcochim sunt ambalate în ambalaje specifice și sunt stocate în 14 depozite dispuse pe o platformă betonată de 1400 mp. Este bine cunoscut faptul că Dafcochim comercializează produse la standarde înalt calitative și prețuri minime atestate de beneficiari și că sunt lideri naționali și internaționali în domeniul produselor chimice recunoscuți pentru inovație și profesionalism.
Site-ul ,,viselenuautermenlimita.ro”, transmite cele mai sincere complimente și aprecieri celor 10 companii mureșene și antreprenorilor care au intrat pe merit în ,,Liga celor mari” și au făcut istorie în mediul de afaceri românesc chiar și în vremuri tulburi. Felicitări pentru performanțele obținute, pentru evoluție, pentru că îndrăzniți an de an să redescoperiți noutatea și valoarea, pentru că aveți afaceri sănătoase, pentru că nu încetați să căutați soluții mai bune și pentru că faceți cinste județului Mureș.
Mihai Barbu Gelu